Prometna nesreča v Ljubljani: Sporni SMS-i malo pred usodnim trkom

Primož Knez, Dnevnik
11.03.2021 07:00
Dve leti po tragediji na Dunajski cesti, ko je pijan in zadrogiran Jan Korošec do smrti povozil dva pešca, se že drugo sojenje vnovič zapleta. Tokrat okrog SMS-sporočil, ki jih je obtoženi tik pred nesrečo pošiljal dekletu in dvema prijateljema
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Dunajski cesti v Ljubljani sta pred več kot dvema letoma umrla dva pešca. Foto: Luka Cjuha/DNEVNIK
Luka Cjuha

Zahtevam izločitev dokazov in izločitev sodnice!" je bil na včerajšnji obravnavi zoper obtoženega 36-letnega Jana Korošca zelo jasen njegov zagovornik Benjamin Peternelj. Gre za debel snop papirjev z izpiski telefonskih pogovorov in SMS-sporočil, ki so jih preiskovalci nedavno našli na njegovem telefonu. Prav SMS-sporočila naj bi bila za obtoženega povzročitve hude prometne nesreče silno obremenilna. Kažejo namreč na to, da si je še tik pred nesrečo zelo razumljivo dopisoval s svojim dekletom, še bolj intrigantno pa je, da naj bi ti SMS-i kazali tudi na to, da se je v noči, preden je povzročil nesrečo, dogovarjal tudi o preprodaji prepovedanih drog.

Sodnica zahtevo zavrnila

Nič čudnega torej, če želi zagovornik te dokaze izločiti, sodnico pa zato, ker je z njimi "okužena" in ker je ravnala pristransko, ko jih je pridobila. Sodnica Špela Koleta je bila namreč tista, ki je odredila zaseg mobilnega telefona obtoženemu. To delo sta opravila dva policista, ki sta v pripor prinesla izpolnjen obrazec, pravosodni policist je ta obrazec Korošcu ponudil v podpis, ta ga je podpisal in telefon izročil. Odvetnik Benjamin Peternel pa zdaj rohni zato, ker o zasegu telefona sploh ni bil obveščen, prav tako ni bil prisoten, ko se je to zgodilo. Njegovemu varovancu so bile torej kršene pravice obrambe, trdi zagovornik.

Sodnica Koleta je obe zahtevi odvetnika gladko zavrnila, bo pa zaslišala oba policista in paznika. V nadaljevanju pa tudi osebe, s katerimi je obtoženi Korošec komuniciral v noči pred nesrečo. Sojenje tako še nekaj časa ne bo končano. Tudi zato, ker je odvetnik Peternelj včeraj napovedal, da bo predlagal tudi pregled zaseženega avta, s katerim je Korošec povzročil nesrečo. Tožilka Helena Zobec Dolanc ni skrivala prepričanja, da so odvetnikovi zahtevki zgolj nadaljevanje manevrov zavlačevanja celotnega postopka. Te dni minevata dve leti, odkar je Korošec v priporu. Junija bosta pretekli dve leti od vložitve obtožnice in Korošec bo lahko odkorakal na prostost.

Prištevna neprištevnost

Zakaj so pomembna SMS-sporočila? Ker naj bi dokazovala Koroščevo prištevnost pred neprištevnostjo. Zakomplicirano? Nekoliko. Jan Korošec je 8. marca 2019 malo pred eno uro zjutraj na ljubljanski Dunajski cesti prevozil rdečo luč in do smrti zbil dva pešca. Pobegnil je, ogrozil še nekega taksista, na koncu pa so ga vendarle prijeli policisti. Po Dunajski je drvel z do 94 kilometri na uro, v krvi je imel 2,1 promila alkohola in cel koktajl različnih drog. Izvedenec je ugotovil, da je bil v času nesreče neprišteven. Kar pa samo po sebi še ne pomeni, da ni kriv, če se je sam spravil v stanje neprištevnosti in če se je odločil, da bo vozil, še preden je bil neprišteven. Zato so pomembna omenjena SMS-sporočila. Na prvem sojenju je bil Korošec namreč obsojen na sedem let in osem mesecev zapora. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, češ da mora okrožno sodišče še bolj natančno opredeliti njegov "naklep", da bo kljub pijančevanju in drogiranju sedel za volan.

Sodnica Špela Koleta je včeraj razpisala še tri obravnave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta