PU Murska Sobota: Inšpektor in kriminalistka suspendirana zaradi lažnega PCT potrdila

Andrej Bedek, Vestnik
28.12.2021 19:52

V afero o vpletenosti okrog izdaj lažnih PCT-potrdil sta se vpletla tudi policista, zaposlena na Policijski upravi
Murska Sobota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odpoved zaradi lažnega PCT-potrdila poleg policistov iz Murske Sobote grozi še vsaj petim uniformirancem iz drugih policijskih uprav. Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Inšpektor v sektorju uniformirane policije in kriminalistka v sektorju kriminalistične policije murskosoboške policijske uprave sta pred dnevi prejela sklep o prepovedi opravljanja dela, obenem je bil proti njima uveden postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, so potrdili v generalni policijski upravi (GPU) v Ljubljani. Razlog? Inšpektor in kriminalistka sta se zaradi lažnih covidnih potrdil znašla pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje kazniva dejanja policistov. Na Policijski upravi (PU) Murska Sobota proti obema poteka notranjevarnostni postopek.

Novembra so namreč po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave, in to pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT-potrdila. Na posebnem oddelku, ki usmerja preiskavo, so potrdili, da so preiskave potekale tudi na območju murskosoboške PU, vendar zaradi interesa predkazenskega postopka in varstva osebnih podatkov informacij o morebitnih kazenskih ovadbah in kaznivih dejanjih ne morejo podati.

Na SDT so odgovorili, da niso pristojni glede delovnopravnih razmerij oseb, ki so v preiskavi. Kaj lahko doleti omenjena uslužbenca tukajšnje PU? "Od ugotovitev posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva bodo odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni. Končno odločitev o ukrepih zoper njih pa bo sprejel generalni direktor policije," so zapisali na generalni policijski upravi.

Generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je sicer že ob robu preiskav poudaril, da v vrstah policije "ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge". Ob inšpektorju in kriminalistki iz PU Murska Sobota, ki sta osumljena kaznivih dejanj v zvezi s ponarejanjem covidnih potrdil, je ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi doletel še štiri uslužbence iz GPU in policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, v ločeni preiskavi pa se je v lovke preiskovalcev zaradi vpletenosti v izdajo lažnega potrdila PCT ujel tudi policist, zaposlen na Prometni policijski postaji Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta