Racman zanika krivdo za oškodovanje upnikov Kolosej kinematografov

Damijana Žišt Damijana Žišt
25.04.2019 18:06

Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča se je znašel nekdanji lastnik družbe Kolosej kinematografi in zastopnik obtožene družbe SIP nepremičnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Racman in zastopnik obtožene družbe SIP Nepremičnine Vasja Vidmar (levo) bosta priložnost za zagovor dobila 30. maja.
Damijana Žišt

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je pred sodnico Vladislavo Lunder danes opravil predobravnavni narok zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov zoper obtoženega Sergeja Racmana, nekdanjega lastnika družbe Kolosej kinematografi v Ljubljani, in pravno osebo družbe SIP nepremičnine, ki jo zastopa Vasja Vidmar. Z njima bi na zatožni klopi moral sedeti še direktor družbe SIP nepremičnine Davorin Vidmar, vendar je zbolel. Zato bo narok zanj opravljen drugič.
Racman, ki ima stalno bivališče na Slovaškem in je trenutno brez službe, krivde po obtožnici ni priznal. Prav tako ne zastopnik SIP nepremičnine. Sojenje se bo predvidoma pričelo 30. maja, če bo do takrat že izveden predobravnavni narok za Davorina Vidmarja.

Obtožnica še ni bila predstavljena

Tožilka specializiranega državnega tožilstva (SDT) obtožnice ni prebrala, pa vendar je znanih nekaj podrobnosti o tem, kaj se očita obtoženim. Zgodba okrog Koloseja, Sergeja Racmana in Davorina Vidmarja se je začela, ko ju je Nova Ljubljanska banka (NLB) kazensko ovadila zaradi prodaje kompleksa kinodvoran, ki so jih Kolosej kinematografi prodali družbi SIP nepremičnine. NLB je v stečaju Koloseja prijavila za 12,8 milijona evrov terjatev in se neuspešno poskušala poplačati z unovčenjem premoženja družbe, ki jo je Racman prodal SIP nepremičninam. Raiffeisen banka je prijavila za štiri milijone evrov terjatev, Factor banka 3,2 milijona evrov in KD finančna družba 7,6 milijona pogojne terjatve iz naslova zavarovanja Gorenjski banki. NLB je v kazenski ovadbi opozorila na štiriletni rok SIP nepremičninam za plačilo kupnine v višini 18,3 milijona evrov. Poleg tega je Racman SIP nepremičninam stavbo izročil brez kakršnegakoli nadomestila ali odškodnine za uporabo objekta do plačila kupnine ter brez soglasja hipotekarnih upnikov. Kolosej je na Racmanov predlog šel v prisilno poravnavo, čemur je ugovarjala NLB in predlagala stečaj. Opozorila je, da je rok za plačilo 15 milijonov evrov za nepremičnino kar štiri leta. "Dolžnik oziroma njegovo poslovodstvo sta z odtujitvijo premoženja na insolventno družbo SIP nepremičnine, od katere ni mogoče pričakovati plačila kupnine, oškodovala tako dolžnika kot tudi njegove upnike, zato je NLB na pristojni državni organ tudi že vložila kazensko ovadbo," so po vložitvi kazenske ovadbe komentirali na NLB.

Predlagajo izvedenca ekonomske stroke

Tožilstvo torej Racmanu očita, da je kot predsednik uprave družbe Kolosej 13. novembra 2014, čeprav je vedel, da je družba Kolosej nelikvidna in dolgoročno nesposobna poplačati vse upnike, sklenil z družbo SIP nepremičnine prodajno pogodbo o prodaji nepremičnin, vključno z objektom kino center Kolosej Ljubljana za kupnino v višini 18,5 milijona evrov. Tožilstvo trdi, da je bila ta pogodba sklenjena izključno zato, da bi se preprečilo upnikom družbe Kolosej poplačilo iz naslova najemnin. Po mnenju SDT je zaradi sklenitve prodajne pogodbe plačilo iz naslova najemnin namesto družbi Kolosej tako pripadalo družbi SIP nepremičnine in so zato upniki družbe Kolosej oškodovani za znesek najemnin, ki so zapadle v plačilo po sklenitvi prodajne pogodbe.
Racmanova obramba je pred začetkom naroka v sodni spis vložila potrdilo o plačilu kupnine Koloseju, s čimer zatrjuje, da je to dokaz, da ni šlo za fiktivni posel med Kolosejem in SIP. Racmanov odvetnik Dean Babič je predlagal tudi zaslišanje nekaterih prič, Vasja Vidmar pa med drugim še, da naj sodišče postavi sodnega izvedenca ekonomske stroke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta