Razbita združba tihotapcev. Imeli so jasno razdeljene vloge, za pot iz BiH prek Slovenije zahtevali do 5000 evrov

19.08.2021 10:24
Policija ocenjuje, da je kriminalna združba, katere člani so delovali na območju Slovenije, pridobila med 68.000 in 85.000 evrov protipravne premoženjske koristi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tihotapci od beguncev terjajo visoke zneske za prevoz na želene cilje. 
Reuters

Koprski kriminalisti so v prvih dneh letošnjega avgusta izvedli zaključno akcijo v daljši kriminalistični preiskavi, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru. Kriminalistična preiskava zoper kriminalno združbo, ki se je dlje časa ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov z območja BiH prek Hrvaške in Slovenije v Italijo, je potekala v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi. Tako je bila razbita kriminalna združba, katere člani so delovali na območju Slovenije.

Po navedbah Anite Leskovec, tiskovne predstavnice koprske policije, so imeli člani tolpe različno dodeljene vloge. 31-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane je bil organizator tihotapljenj, ki je tudi skrbel za najem vozil za tihotapljenje in električnih naprav za komuniciranje. 33-letni državljan BiH z območja Ljubljane je bil prav tako organizator tihotapljenj in najemnik vozil, s katerimi se je izvajalo kaznivo dejanje. 21-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane je bil prevoznik ilegalnih prebežnikov, 20-letni državljan Slovenije z območja Kranja je bil tako imenovana predhodnica vozilom, s katerimi se je izvajalo tihotapljenje, dostavljal pa je tudi hrano, pijačo in oblačila. Podobno vlogo je imel tudi 21-letni državljan Slovenije z območja Ljubljane. 43-letni državljan Kosova z območja Italije pa je bil prevoznik ilegalnih prebežnikov in je uporabljal tudi ponarejene dokumente.

Za tihotapljenje najemali vozila

V zaključni akciji, ki je bila 4. avgusta letos, sta bili dve hišni preiskavi na območju Ljubljane in prijeta dva osumljenca organiziranja tihotapljenj ilegalnih prebežnikov na območju Slovenije: 31-letni državljan Slovenije in 33-letni državljan BiH. Slednji je, navajajo policisti, že več let aktivno v izvrševanju teh kaznivih dejanj, prav tako je bil v letu 2019 pravnomočno obsojen za tovrstno kaznivo dejanje. Po odhodu iz zapora je z izvrševanjem teh dejanj nadaljeval kljub pogojnemu odpustu. V hišnih preiskavah so kriminalisti našli več elektronskih naprav, manjši zavitek prepovedane droge in ostalih predmetov, pomembnih za kazenski postopek.

Člani kriminalne združbe so v času kriminalistične preiskave izvršili tri kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, uveden pa je bil tudi prekrškovni postopek z izdajo odločbe o prekršku zaradi kršitve zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

"Za izvrševanje kaznivih dejanj tihotapljenja ilegalnih prebežnikov so člani združbe uporabljali najeta vozila pri različnih podjetjih z območja Ljubljane in okolice, vedno pa je vozilo, s katerim so tihotapili ilegalne prebežnike, spremljala tako imenovana predhodnica. Prav tako so člani združbe ilegalnim prebežnikov na točke prevzema dostavljali hrano, pijačo in sveža oblačila. Za prevoze so bila uporabljena tovorna kombinirana vozila. V enem primeru je prevoznik ilegalnih prebežnikov, ko ga je ustavila italijanska policija, po naročilu organizatorja tudi bežal pred policijskimi patruljami in pri tem zapeljal s cestišča ter poškodoval najeto vozilo. V nadaljevanju je bil prijet, italijanski varnostni organi pa so ugotovili, da je uporabljal ponarejene dokumente. Nezakoniti prestopi državne meje so bili izvršeni na območju Podgorja (PU Koper), Cerknice (PU Ljubljana) in Velike Doline (PU Novo mesto)," pojasnjuje Leskovčeva.

Denar so si razdelili glede na vloge

Združba je v obdobju preiskave pretihotapila oziroma skušala pretihotapiti prek ozemlja Slovenije na ozemlje Italije najmanj 17 ilegalnih prebežnikov, državljanov Bangladeša, Iraka, Irana in Afganistana. Policisti ocenjujejo, da je kriminalna združba pridobila med 68.000 in 85.000 evrov protipravne premoženjske koristi, pri čemer so si člani združbe zaslužek delili glede na vlogo v kriminalni združbi. "Cena tihotapljenja od BiH do Italije je namreč znašala od 4000 do 5000 evrov po osebi, medtem ko je cena prevoza od meje s Hrvaško prek ozemlja Slovenije do Italije znašala približno 350 evrov po osebi, zato je točni znesek premoženjske koristi težko opredeliti," še dodaja Anita Leskovec. Italijanski varnostni organi so ob tem obravnavali eno kaznivo dejanje z organizatorji z območja Ljubljane, prijet pa je bil državljan Kosova s ponarejenimi dokumenti.

Dan po hišnih preiskavah sta bila oba prijeta privedena na zaslišanje k preiskovalnem sodniku, ki je zoper njiju odredil pripor. Koprski kriminalisti nadaljujejo s pregledovanjem in vrednotenjem zavarovanih podatkov iz zaseženih elektronskih naprav in bodo o vseh novih ugotovitvah obveščali koprsko tožilstvo. V Sloveniji sta za storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države zagroženi zaporna kazen od tri do petnajst let in denarna kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta