Razkrivamo, kdo je Kavaškemu klanu serviral ime ovaduha

Po razkritju informacije, da je NPU slovensko celico zloglasnega črnogorskega kavaškega klana razbil z izdajo v njegovih vrstah, domnevni vodja klana Radoje Zvicer za glavo skesanca ponuja milijon evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska celica zloglasnega črnogorskega klana je s prodajo droge in orožja zaslužila najmanj dva milijona evrov. Foto: EUROPOL

Aretacija slovenske celice črnogorskega kavaškega klana, ki se je zgodila v sredini maja, po svetu razburja zaradi izdaje v njegovih vrstah. Kot smo razkrili v Večeru, je slovensko podružnico klana že pred dobrim letom potopil eden njegovih vodilnih članov. Proti koncu lanskega maja je najprej svoje sodelavce v kriminalnem poslu ovadil, nato pa postal tajni delavec policije. Zdaj vodja zloglasnega klana Radoje Zvicer, ki se pred aretacijo skriva na relaciji med Kolumbijo, Perujem, Brazilijo in Urugvajem, za ovaduhovo glavo ponuja milijon evrov. "Odsekajte mu glavo in mi pošljite posnetek," se glasi njegova zahteva. Srbski mediji so medtem razvili teorijo, kako dobro je slovenska policija ob zaključni akciji zaščitila izdajalca. Razpisali so se o tem, da je ostal pod krinko tudi med aretacijami, ko pa je bila njegova identiteta razkrita, ga je policija nemudoma odstranila, mu nadela novo identiteto in ga preselila v tujino, kjer ga varujejo noč in dan. Da kot zaščitena priča biva nekje v tujini, je najbrž res, teorija srbskih medijev, da je izdajalec za nekaj dni pristal celo v priporu in da mu je Zvicer prišel na sled na osnovi informacij, ki jih je dobil od koruptivnih policistov, pa je nepotrebno širjenje napetosti, saj ne drži.

Policija ovaduhovo ime kriminalcem servirala sama

Za informacijo, kdo v slovenski celici črnogorskega kavaškega klana jih je izdal in nato še eno leto deloval proti njim ter vsako podrobnost posredoval policiji, ni bilo treba nikomur iz klana plačati ničesar. Ovaduhovo ime je namreč naša policija osumljenim na dan aretacije, še preden je kdorkoli pristal v priporu, servirala sama, ko jim je vročila odredbo za hišno preiskavo, ki jo sodišče izda na podlagi policijskih in tožilskih dokumentov. Zakaj je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) tajnega delavca policije v svojih dokumentih razkril z imenom in priimkom, nam ni znano, je pa takšna poteza urada, ki ga kot vršilka dolžnosti direktorja vodi Petra Grah Lazar, vsekakor nenavadna, predvsem pa je policija z njo tega, ki je iz kriminalnih vrst prestopil na policijsko stran, konkretno ogrozila. Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, izhaja, da je bil skesanec, preden je postal ovaduh, v vrhu slovenske celice kavaškega klana že od avgusta 2018. Kot kriminalec je v poslu z drogo in orožjem sodeloval skoraj dve leti, ko je med njim in drugimi člani združbe počilo zaradi denarja, pa se je odločil vse razkriti. Samega sebe in pajdaše je ovadil 27. maja lani. Policiji je razkril celo najmanjšo podrobnost delovanja celice, natančno opredelil vloge posameznikov, ji izročil posnetke z aplikacije Sky, prek katere so komunicirali člani kavaškega klana, nakar se je prelevil v tajnega delavca policije. Devetnajst članov slovenske celice kavaškega klana je za to izvedelo 14. in 15. maja, ko jim je policija izročila odredbo za hišno preiskavo, v kateri je bilo podrobno opisano, kaj je skesanec, zapisan z imenom in priimkom, naznanil v ustni kazenski ovadbi in kdaj je postal tajni delavec policije. Zanimivo bo videti, kako se bo ovaduh odrezal v kazenskem postopku. Čeravno zakrivanje njegove identitete ni več smiselno, saj ga osumljenci poznajo kot svojega nekdanjega šefa, bo v postopku najbrž zaslišan kot zaščitena priča, z oddaljene lokacije, zakritim obrazom in popačenim glasom. Za obrambo 48 kazensko ovadenih bosta ključni dve vprašanji. Eno je motiv, ki je skesanca vodil k izdaji, drugo pa, ali ni proti pajdašem ciljno deloval že prej, glede na to, kakšne podrobnosti si je zapomnil.

Tajni delavec številka 7001

Oseminštirideset članov kavaškega klana, ki jim bodo sodili v Ljubljani, niso edini, ki jih pri skesancu najbolj zanimata ti dve vprašanji. Identično se o ovaduhu, ki ga policija v svojih evidencah vodi pod šifro TD 7001, sprašujejo osumljeni in njihovi odvetniki v drugem postopku, ki poteka v Mariboru. Gre za osumljeno šesterico, ki so jo kriminalisti NPU aretirali deset dni prej kot slovensko celico zloglasnega črnogorskega klana. Po naših podatkih se je namreč tudi ta aretacija zgodila po zaslugi istega ovaduha, tajnega delavca številka 7001. Domnevno vpleteni v mamilarski posel so mu prodali več kilogramov kokaina, ali bo postopek proti njim obstal, pa je drugo vprašanje.

Obramba v ptujsko-mariborskem primeru namreč vse od aretacije zatrjuje, da je tajnega delavca, ki je imel tudi v tem primeru najprej vlogo ovaditelja, k prijavi vodil motiv iz maščevanja, saj je imel z enim od osumljene šesterice - 40-letnim Ptujčanom - še iz leta 2018 neporavnane račune. Dvanajstega februarja letos je torej ovaduh iz kavaškega klana policiji prijavil, da ga Ptujčan nagovarja k poslu z anhidridom ocetne kisline, osem dni kasneje pa ga je NPU pod številko TD 7001 angažiral za tajnega delavca tudi v tem primeru. Iz anhidrida ocetne kisline se ni izcimilo nič, so pa med osumljenimi in TD 7001 stekli tudi pogovori o kokainu, ki so se realizirali v posel. Samo v sklepni akciji 4. maja so osumljeni TD 7001, ne vedoč, da deluje pod krinko, prodali tri kilograme in pol kokaina za 105 tisoč evrov. Še dva kilograma so kriminalisti isti dan zasegli med hišnimi preiskavami. Dokazi o mamilarskem poslu so torej več kot zgovorni, a obramba zdaj problematizira način, kako so bili pridobljeni. Meni, da so bili osumljeni h kaznivemu početju izzvani, in to od človeka dvomljive morale, za katerega se je pokazalo dvoje: bil je med šefi slovenske celice zloglasnega kavaškega klana in policija ga je štela za tajnega delavca, še preden je v ptujsko-mariborskem primeru podal kazensko ovadbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta