Rezultati dela policije spodbudni, lani je bilo tudi manj represivnih ukrepov, a zaupanja v policijo je vse manj

Damijana Žišt Damijana Žišt
25.05.2021 20:34
Generalni direktor policije Anton Olaj meni, da so kljub oteženim razmeram rezultati dela policije v letu 2020 spodbudno dobri na najpomembnejših področjih policijskega dela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povečalo se je število ubojev in umorov v družinskih oziroma znanih krogih, lani je policija zabeležila tudi tri trojne umore.
Andrej Petelinsek

Slovenska policija je v lanskem letu kljub velikim izzivom na področju organizacije in dela zaradi epidemije koronavirusa, delala strokovno in zakonito, ugotavljajo na policiji. Aktivnosti policije v takšnih izrednih okoliščinah ni mogoče primerjati z nobeno situacijo v zadnjih 30 letih dela slovenske policije. "Kljub oteženim razmeram so rezultati dela v lanskem letu spodbudno dobri, kar izkazujejo tudi statistični podatki na glavnih področjih policijskega dela, kot so zagotavljanje prometne varnosti, javnega reda in miru, varovanje meje ter odkrivanje in preprečevanje kriminalitete," je na včerajšnji predstavitvi letnega dela poročila o delu policije v minulem letu poudaril generalni direktor policije Anton Olaj. V očeh prebivalcev Slovenije pa se je policija lani odrezala precej slabše kot prejšnja leta, je pokazala anketa, ki jo je med prebivalci izvedla Policijska akademija.

Gumijasti naboji in vodni top

"Številni vladni ukrepi so pomembno vplivali na dinamiko in organizacijo dela policije, ki je poleg rednih nalog dobila tudi nove zadolžitve. Delo je bilo izjemno zahtevno. Verjamem, da so tudi v teh razmerah policisti dokazali svojo odgovornost, strokovnost, velikokrat pa tudi strpnost glede na posamezne provokacije, ki so jih bili deležni," je dejal Olaj. Lansko leto je zaznamovalo tudi veliko število neprijavljenih shodov in uporaba prisilnih sredstev. "Treba je izpostaviti delo posebne policijske enote, ki je bila lani sklicana 357-krat, 2019 je bila sklicana 405-krat. Policisti so v letu 2020 uporabili 7518 prisilnih sredstev v 3351 primerih zoper 3612 posameznikov, medtem ko je bilo 2019. uporabljenih 7646 prisilnih sredstev v 3478 primerih zoper 3956 posameznikov. Podatki ne kažejo, da bi bila policija v zadnjem letu bolj represivna kot prejšnja leta, kot se pojavljajo očitki v nekaterih medijih," je dodal Olaj. Pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Janez Rupnik pa je izpostavil, da je bilo na vseh 405 shodih uporabljenih samo 113 prisilnih sredstev, večinoma blagih, z izjemo nasilnega protesta, ki je bil 5. novembra lani v središču Ljubljane, ko so bili uporabljeni tudi gumijasti naboji in vodni top, a pri tem policija ni nikogar poškodovala. "Policija je omenjeni izgred, kjer so bili poškodovani občani, strokovno in zakonito obvladala, osumljence nasilnih kaznivih dejanj je izsledila in zoper njih podala kazenske ovadbe," je spomnil Rupnik in še, da je bilo na vseh shodih poškodovanih 16 policistov zaradi metanja granitnih kock vanje.

Lani se je povečalo število groženj in napadov na policiste, ki so se jih posamezniki lotili tudi z vilami in sekirami, občani so policistom grozili tudi na njihovih domovih, navaja policija v svojem poročilu. Lani se je zelo izboljšala prometna varnost. Za posledicami prometne nesreče je življenje izgubilo 80 ljudi, leto poprej pa je policija zabeležila 102 smrtni žrtvi. Ustanovljena je bila tudi avtocestna policija, policija pa je bila dodatno opremljena še z laserskimi optičnimi čitalniki (skenerji) za obravnavo prometnih nesreč, je še povedal Rupnik.

V Sloveniji zelo kvalitetna heroin in kokain

"Slovenska policija je lani na področju kriminalitete obravnavala najmanj kaznivih dejanj v zadnjem desetletju," je povedal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Matjaž Jerkič. K temu so nedvomno prispevali strogi ukrepi zaradi epidemije koronavirusa, ko je bilo močno omejeno gibanje. Prioriteti policije sta še naprej zatiranje korupcije in preiskovanje gospodarske kriminalitete, na področju katere je prišlo v preteklosti do zaostankov. Zato je Olaj ustanovil delovno skupino, ki pospešeno odpravlja zaostanke. "Lani je poraslo kaznivo dejanje nasilje v družini in nasilje mladoletnih oseb, čeprav se je mladoletniška kriminaliteta na splošno zmanjšala. Povečalo se je številko ubojev in umorov v družinskih oziroma znanih krogih, lani pa smo zabeležili tudi tri trojne umore. Glede organiziranega kriminala, kamor spadajo trgovanje z drogo, nedovoljeno prehajanje državne meje, pranje denarja, kibernetska kriminaliteta in drugo, se je policija ob sodelovanju tujih policij, Interpola in Europola veliko ukvarjala z mednarodnimi kriminalnimi hudodelskimi združbami. Ugotovili smo, da je Slovenija zelo dobro oskrbljena s precej čistima heroinom in kokainom, glede na to, da pa smo lani odkrili 70 laboratorijev za vzgojo in predelavo konoplje, lahko rečemo, da je Slovenija na tem področju samooskrbna. Lani smo prijeli kar 70 organizatorjev ilegalnih prehodov čez državno mejo, kar 56 jih je pristalo v priporu," je dodal Jerkič. Na policiji pa še ugotavljajo, da se je povečala kibernetska kriminaliteta, katere žrtve so vse pogosteje tudi slovenski podjetja in ustanove. Policija se je lani intenzivneje ukvarjala še z ekološko kriminaliteto, kjer gre za nezakonito trgovanje z odpadki, njihov prevoz ter drugo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta