Roparju in posiljevalcu ljubljanskih prostitutk 25 let zapora

Mehmed Mahmutović je bil spoznan za krivega. Na pravnomočnost sodbe bo počakal v priporu, po prestani kazni pa bodo bosanksega državljana za maksimalnih pet let izgnali iz države, saj ga na Slovenijo razen kaznivih dejanj ne veže nič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehmeda Mahmutovića je včeraj na sojenju spremljalo pet pravosodnih policistov, še eden je čakal pred sodno dvorano. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž Skale/dnevnik

Na 25 let zapora je sodni senat pod vodstvom Polone Herman včeraj obsodil 35-letnega Mehmeda Mahmutovića, ki je predlani poleti ropal ljubljanske prostitutke, nad dvema pa se je izredno grobo in ponižujoče spravil tudi spolno. "Za rop pod točko 1 se vam izrečeta dve leti in pol zapora, za rop pod točko 2 dve leti, za nasilništvo eno leto, za posilstvo štiri, za spolno nasilje tri, za dva naslednja ropa po tri leta in za zadnji rop z dvema oškodovancema dvakrat po tri leta in pol zapora. Enotna kazen se določi na 25 let, izreče pa tudi stranska kazen izgona tujca iz države za pet let. Pripor, odrejen 19. junija 2019, se podaljša," je naštevala Hermanova.

Ko je končala in je prišel čas za obrazložitev sodbe, je Mahmutović pogledal pravosodne policiste in zamrmral. "To je to. A gremo?" Pokimali so in ga odpeljali iz sodne dvorane. Vse se je zgodilo mirno, čisto drugače kot na prejšnjih glavnih obravnavah, predvsem pa na zadnji, ko je bil obtoženi kar nekajkrat pred tem, da eksplodira. Ni dvoma, da ga je včeraj ravno zato iz celjskega pripora v Ljubljano pospremilo kar pet pravosodnih policistov, še eden pa je čakal pred vrati sodne dvorane. In prav tako ne gre dvomiti, da je zato svojo odsotnost opravičil njegov zagovornik Mitja Bartenjev. Pogosto se je namreč zdelo, da ga Mahmutović krivi za vse, kar se mu dogaja.

Od strahu ji je ušlo

Sodni senat se je torej strinjal z vsemi očitki iz obtožnice Tamare Gregorčič, le en poskus kaznivega dejanja ropa je spremenil v kaznivo dejanje nasilništva. Vsi ropi so sicer potekali po istem kopitu. Mahmutović se je po telefonu z dekletom na poziv dogovoril za obisk, po vstopu v stanovanje pa ji je nameril pištolo v glavo in jo prisilil, da je legla na tla ali pa je omahnila pod močnimi udarci. Zahteval je denar, grozil s smrtjo, kričal, brcal, boksal, kamor je padlo, zelo pogosto v glavo. Dala mu je denar, a je hotel še več – in tako se je tepež nadaljeval.

Najbolj grozljiv je bil zadnji rop pred aretacijo, ki se ga je (kot še enega) lotil s takrat 18-letnim Dušanom Avdićem (zaradi tega že prestaja pet let in pol zapora). Zmenila sta se z dvema dekletoma. Takoj po prihodu sta vsak svojo začela daviti. Sledili so zamahi s pištolo po glavi, brce, Avdić je eni nastavil pištolo na zatilje. Usta, roke in noge sta jima zalepila z lepilnim trakom, glavi pa pokrila s posteljnino. Spet je sledil pretep. Dekleti sta povedali, da je denar v kuhinji, a nista verjela, da je to vse, kar imata, zahtevala sta še več. Avdić je dal eni nož na vrat in grozil, da jo bo zaklal in razrezal, nato je z nožem začel rezati njene spodnjice. V nekem trenutku se je osvobodila in stekla na balkon, da bi skočila iz prvega nadstropja, a ji je Avdić to preprečil. Potem je Mahmutović obe odpeljal v sobo, ju porinil na posteljo in jima naredil silo. Ob grožnjah, da je "strah in trepet", da ga vsi poznajo, da mu tudi policija nič ne more.

Mahmutović je od vseh kaznivih dejanj priznal le ta rop. Za žensko, ki jo je posilil, je trdil, da je v spolni odnos privolila. Oziroma se mu je celo sama ponudila. Glede druge pa, da se zaradi vinjenosti ne spominja kaj dosti. Avdić ga je s pričanjem sprva želel razbremeniti, potem pa razkril, da ga ni bilo v sobi. Krivca so večinoma razkrile sledi. Po prej omenjenem ropu sta bili žrtvi ginekološko pregledani, pustil je sledi na embalaži kondoma, kuhinjskem nožu. Tudi drugje je puščal sledi. Navsezadnje tudi na žrtvah: sodnica je nekajkrat omenila, da že fotografije poškodb pričajo o silovitosti napadov. V enem primeru so ugotavljali, zakaj je nesrečnica šele čez slabe pol ure klicala policijo. Šokirana se je prej umila, oprala oblačila in pomila hodnik - od strahu ji je namreč ušlo.

Kar naprej v zaporu

Psihiatrični izvedenec dr. Peter Pregelj je ocenil, da je bila storilčeva sposobnost razumeti svoje dejanje in ga imeti v oblasti v času kaznivih dejanj zaradi osebnostne motnje zmanjšana, vendar ne bistveno. Torej je bil prišteven. Gre za človeka, ki je bil v Bosni obsojen že trikrat, v Sloveniji pa kar devetkrat. Zaradi premoženjskih in nasilnih kaznivih dejanj, tudi poskusa umora. Po prestani kazni ga bodo izgnali za pet let, kot je maksimalno možno. "V Slovenijo je prišel zaradi kaznivih dejanj, sicer ga na našo državo nič ne veže. Je brez zaposlitve, bivališča, družine," je razložila Hermanova. Da ne bo česa takega ponovil ali pobegnil, so mu pripor podaljšali do pravnomočnosti sodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta