Šef Gurmančka se je pokesal

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
08.05.2020 18:06

Jože Lunder, ki je v znani gostilni pri Lenartu na veliko prodajal kokain, bo v zaporu štiri leta in tri mesece. Vodja štajerskega dela hudodelske združbe in drugi pajdaši pa krivde niso priznali. Kdaj jim bodo sodili, se še ne ve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne da bi vedel, da gre za policista pod krinko, je Jože Lunder preiskovalcema v gostinskem lokalu prodal tri kilograme in pol kokaina.
Sašo Bizjak

Po lanski aretaciji slovenskega dela mednarodne narko hobotnice je mariborsko sodišče izreklo prvo sodbo. Štajerski gostinec Jože Lunder je priznal, da je v znani piceriji Gurmanček v naselju Zamarkova pri Lenartu na veliko preprodajal kokain. Pokesal se je sicer šele, ko je tožilec Jože Levašič iz specializiranega državnega tožilstva prvotno ponudbo pet let zapora znižal za devet mesecev. Sodnik Danilo Obersnel je dogovorjenemu v sporazumu sledil in Lundra obsodil na štiri leta in tri mesece zapora.

Glava narko hobotnice v kavačkem klanu

Poleg Lundra so aprila lani v okviru mednarodne operacije Loven slovenski preiskovalci prijeli šest ljudi. Najbolj pomembno vlogo med njimi je odigral 45-letni Boštjan Gašper iz Slovenskih Konjic, ki je bil v preteklosti zaradi droge že več let zaprt. Zdaj mu je tožilec Levašič v zameno za priznanje ponudil 12-letno zaporno kazen, a je njegov predlog zavrnil. Ponudbo tožilstva sta na predobravnavnem naroku zavrnila tudi 63-letni Vojko Planinc in 52-letni Borut Breznik. Levašič bi v zameno za priznanje za oba terjal po sedem let zapora. Vpletenost v mamilarsko verigo zanikajo tudi 49-letna Anica Brezovnik, 48-letni Tomaž Prelog in 29-letna Doroteja Mergeduš, ki se smejo za razliko od ostalih braniti s prostosti. Tožilstvo je imelo zanje v mislih od dve do štiri leta in pol zapora. Kdaj se bo za šesterico pričelo sojenje, še ni znano.
Od marca 2017 do sredine lanskega aprila je štajerski del mamilarske hobotnice sodeloval z zloglasnim črnogorskim kartelom kavački klan, katerega vodjo Slobodana Kaščelana so decembra 2018 aretirali na Češkem. Pred sklepno akcijo v Sloveniji so varnostni organi v okviru mednarodne operacije Loven na Danskem in v Španiji zasegli 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov hašiša. Poročali smo, da se je že februarja 2018 v policijsko past v Barceloni ujel pomembni člen v verigi Sašo Tuksar iz Slovenske Bistrice, danes star 52 let. V njegovem avtomobilu so našli 185 kilogramov kokaina, vrednega najmanj sedem milijonov evrov, ta bi ob prodaji na veliko dosegel ceno sedem milijonov evrov. Tuksar dejanja ni zanikal. Špansko sodišče ga je pol leta po aretaciji obsodilo na šest let in en dan zapora. Kazen se mu bo iztekla februarja 2024, a ga takrat skoraj zagotovo ne bo na prostost. Obsojen je bil namreč tudi na šest milijonov evrov kazni, tega denarja pa najbrž nima, zato mu ga bodo pretvorili v več let dodatnega sedenja za zapahi.

Smrt zaradi predoziranja sprožila preiskavo

Dva meseca po Tuksarjevi aretaciji so v Madridu preiskovalci posneli tudi Mergeduševo in Preloga, ki sta nekemu Špancu predala skoraj 28 kilogramov kokaina. Svojega državljana so Španci prijeli, naša dva pa zaradi interesa preiskave pustili preprodajati naprej, kar se je že čez dva meseca izkazalo za dobro policijsko taktiko, saj so Mergeduševo dva meseca kasneje opazili z njenim šefom Vojkom Planincem v Köbenhavnu, kjer sta Črnogorcema Darku Ercegu in Božu Garoviću predala dva kilograma heroina. Črnogorca so na Danskem prijeli in obsodili na sedem let zapora, Mariborčanoma pa so varnostni organi tajno sledili še naprej. Sicer so mariborski preiskovalci na nekatere člane štajerskega dela kriminalne združbe postali pozorni, še preden so se vključili v mednarodno operacijo. Konec januarja 2018 je v Slovenski Bistrici zaradi prevelikega odmerka kokaina umrl Boštjan Z., pri katerem so našli okoli 70 gramov kokaina. Kriminalisti so takrat prišli do podatkov, da je odvisnik od drog mamila preprodajal za Boštjana Gašperja. Stekla je preiskava, v katero so vključili policista pod krinko, ki sta opravila več navideznih nakupov kokaina, skupaj tri kilograme in pol. Preprodaja se je odvijala v znani piceriji Gurmanček, drogo je tajnima policijskima delavcema prodajal najemnik lokala Jože Lunder. V sredini marca lani se je z njima dogovoril za prodajo 15 kilogramov kokaina. Posel bi se moral odviti 17. aprila, ko je policija tudi izpeljala zaključno akcijo, vendar 15-kilogramskega kokainskega dokaza, na katerega je v zasedi čakalo 180 kriminalistov in policistov, niso zasegli. Kriminalna združba je namreč ugotovila, da so preiskovalci med njih infiltrirali tajna delavca, zato primopredaje ni bilo. Velikega paketa kokaina policisti niso našli niti med hišnimi preiskavami, izpeljali so jih enajst, a našli le 300 gramov kokaina in 160 tisoč evrov gotovine, za katero bo specializirano tožilstvo na sojenju dokazovalo, da izvira iz kriminalnega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta