Šentilj: V klubu Tropicana se je trgovina z ljudmi odvijala devet let, mariborski preiskovalci pa so združbo razbili (šele) prejšnji teden

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
15.03.2021 19:25
Policija je predstavila podrobnosti zaključne akcije, ki se je prejšnji teden odvijala v nočnem klubu Tropicana v Šentilju zaradi suma, da se je osmerica, med njimi svetnik SDS Bojan Belna, ukvarjala s trgovino z ljudmi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi med epidemijo je lokal za svoje stalne goste naskrivaj in na široko odprl vrata.
Andrej Petelinsek

Šentiljski svetnik SDS, podjetnik Bojan Belna, ki je bil prejšnji teden v središču hišnih preiskav zaradi trgovine z ljudmi in bil dva dni v policijskem pridržanju, novinarjem na vprašanja ne odgovarja. Od petka se brani s prostosti, zaradi policijsko-tožilskih očitkov pa mu grozi do 15 let zapora. Mariborski kriminalisti so 63-letnemu Belni v kazenski ovadbi naprtili, da je bil skupaj s še sedmimi ovadenimi član hudodelske združbe, ki je v nočnem klubu Tropicana, nekdanji diskoteki Yucatan v Šentilju, zlorabljala prostitucijo. Belna zadnja leta sicer ne upravlja kluba, v najem ga je dal 40-letnemu Zlatku Župcu, ki je bil po prepričanju kriminalistov vodja kriminalne združbe.

Tajni delavec rezerviral in plačal spolno storitev

Trgovina z ljudmi se je v šentiljskem klubu dogajala že od leta 2012. Uradno je policiji to prišlo na ušesa v letu 2016, domnevno kriminalno združbo pa so razbili šele minulo sredo, ko so poleg Belne in Župca aretirali še tri osumljene, med njimi tudi 35-letno ženo kolovodje združbe, ki je prišla k nam iz Dominikanske republike. Zakaj je policija s sklepno akcijo čakala toliko let? "S klasičnimi metodami policijskega dela je preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj zelo oteženo. Predvsem iz razloga nepripravljenosti žrtev, da spregovorijo, seveda v povezavi s strahom in podrejenim položajem, v katerega jih postavijo člani hudodelskih združb," je šef mariborskih kriminalistov Beno Meglič pojasnil na današnji tiskovni konferenci in potrdil našo informacijo, da so preiskovalci prikrite ukrepe proti osumljenim uvedli (šele) v letu 2019. Poročali smo že, da so v akcijo vključili tudi tajna delavca. Policist pod krinko je tako po naših podatkih tik pred sklepno akcijo vnaprej plačal za spolno storitev, se dogovoril, da pride v sredo, a ni prišel sam, ampak z več deset preiskovalci, ki so morali vdreti v klub. Ta dan so policisti v objektu identificirali štiri žrtve trgovine z ljudmi. V postopek so preiskovalci nemudoma vključili predstavnike nevladne organizacije, ki je informirala žrtve o njihovih pravicah in vsem štirim ponudila možnost vključitve v takojšnjo krizno namestitev brez obvez za 30 dni, a se žal nobena ni vključila v program, je povedal Damijan Roškarič z Generalne policijske uprave.

Policist pod krinko je plačal za spolno storitev, prišel pa ni sam, ampak z več deset preiskovalci, ki so morali vstopiti na silo.
Igor Napast

Za uro seksa 140 evrov

Vseh žensk, ki sta jih Župec in njegova žena v zadnjih devetih letih zvabila v klub pod pretvezo, da bodo delale kot natakarice, nakar so se morale prostituirati, je bilo po ugotovitvah kriminalistov 38. Združba je na njihov račun pridobila protipravno premoženjsko korist najmanj 207.500 evrov, je razkril Meglič. Večina žrtev je bila državljank Dominikanske republike, bile pa so tudi iz Srbije, Romunije, Paragvaja, Hrvaške, Venezuele, Kolumbije, Ukrajine in tudi Slovenije. V klubu so se morale prostituirati v za to urejenih sobah, vsaka je bila opremljena z masažno kadjo, cena prostitucije in z njo povezanih spolnih dejanj pa je bila vnaprej določena. 140 evrov za eno uro, 70 evrov za pol ure. Stranke so za spolno storitev plačale hudodelski združbi, ta je nato le del zaslužka predala žrtvam, z njim pa so žrtve morale poplačati dolg, ki je nastal zaradi potovanja iz njihove države v Slovenijo. Šele ko so dolg odplačale, so od prostitucije dobivale svoj delež. Prostituirati so se lahko prenehale šele, ko jim je hudodelska združba to dovolila oziroma ko so tudi same pod pretvezo dobro plačanega dela privabile vsaj dve ženski, ki sta nato morali služiti s prostitucijo.

Župec je organiziral stalni nadzor na žrtvami, tudi z videonadzornim sistemom, ki ga je namestil v prostorih nočnega lokala, in jih s tem prisilil, da so mu bile vdane, pokorne in vedno na razpolago. Nadziral jih je tudi v njihovem prostem času, da se ne bi prostituirale za svoj žep. Za nekatere od žrtev so člani združbe zaradi pridobitve dovoljenja za bivanje pri nas zagotovili fiktivno poroko s slovenskimi državljani, nakar stanovanj niso smele zapuščati brez prisotnosti svojih "zakonskih partnerjev".

Kot smo že poročali, se je zloraba prostitucije v nočnem klubu vrstila neprenehoma. Čeprav lokal v epidemiji uradno ni deloval, so se bile žrtve trgovine z ljudmi prisiljene prostituirati tudi v tem času.

Ovadenih osem ljudi in dve pravni osebi

Kot rečeno, so kriminalisti v sredini zaključni akciji aretirali pet ljudi: Bojana Belno, Zlatka Župca in njegovo ženo, do imena katere se nismo dokopali, Sama Robarja in Leonarda Kozarja. V hišnih preiskavah so zasegli več gotovine, dokumentov in elektronskih naprav. Okoli 90 policistov in kriminalistov je opravilo hišne preiskave na 13 lokacijah. Poleg peterice, ki so jo v petek privedli pred preiskovalnega sodnika, so ovadili še Aleksandra Todoroviča in dve tuji državljanki pa tudi dve pravni osebi, ki sta registrirani na naslovu kluba Tropicana. Poročali smo že, da je tožilec Jože Levašič s specializiranega državnega tožilstva po zaslišanju osumljenih pred preiskovalno sodnico pripor predlagal le za Župca, za njegovo ženo pa ukrep obveznega javljanja na policijski postaji. Sodnica je zahtevi sledila, preostala trojica pa se bo branila s prostosti, tako kot preostali trije, ki jim v sredo ni bilo treba v pridržanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta