Slovenca aretirali v Džakarti: Ker ni plačal oken, ga je poiskal Interpol

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
17.11.2019 21:31

Pred devetimi leti je Dejan Skrt pri podjetju AJM naročil stavbno pohištvo v vrednosti 6480 evrov, a ga ni plačal. Preselil se je v tujino, leta 2016 pa zaradi očitka poslovne goljufije pristal na rdečem seznamu Interpola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejana Skrta ni več na rdečem seznamu Interpola, mora pa se vsak dan ob 7.00 oglasiti na policijski postaji Ljubljana - Bežigrad.
Vesna Lovrec

Mariborska sodnica Vanja Verdel Kokol je prejšnji teden na kazensko odgovornost poklicala Kanalca Dejana Skrta, ki je kot amostojni podjetnik pred devetimi leti pri podjetju AJM z Kozjaka nad Pesnico naročil okna in montažo v vrednosti 6480 evrov, računa pa ni poravnal. Tožilstvo ga preganja zaradi poslovne goljufije. Očita mu namreč, da je komercialiste v AJM-u preslepil, ko jim je zagotovil, da bo naročeno blago in storitev plačal, Skrt pa se brani, da ni plačal zato, ker je blago reklamiral, saj dobavljeno ni bilo takšne kvalitete, kot je to naročil.

"Bil sem priprt v najstrožjem zaporu"

Zgodba o sporu med samostojnim podjetnikom in AJM-om ne bi bila nič posebnega, če Skrta ne bi bili zaradi nje 10. januarja letos aretirali na letališču v Džakarti, kar je javnosti preko Slovenskih novic razkril sam, ko je po več kot 20 dneh prišel iz zapora. "Bil sem priprt v najstrožjem zaporu v Indoneziji," Večeru svojo kalvarijo začne opisovati Skrt. Kljub temu da je bil tri leta in osem mesecev na rdečem seznamu Interpola, se je v domovino septembra letos vrnil sam, brez policijskega spremstva. Kanalec priznava, da je že leta 2016 izvedel, da je za njim razpisana mednarodna tiralica, saj so ga s tem soočili na imigracijskem oddelku na Novi Zelandiji. Tja se je preselil v letu 2014. "Pravijo, da sem pobegnil, vendar to ni res. Za tujino sem se odločil, ker mi naša država ni več vračala davka, banke mi niso plačevale ... Preden sem se odselil iz Slovenije, sem pridobil potrdilo o nekaznovanosti. Ko sem si urejal stalno rezidentstvo na Novi Zelandiji, sem izvedel, da je zoper mene razpisan 'red notice', torej da me išče Interpol. Z uslužbenko na imigracijah sem se dogovoril, da bom v šestih mesecih zapustil državo," razlaga Skrt, ki sicer sumi, da je slovenskim oblastem informacijo, kje živi, izdal človek, s katerim sta na Novi Zelandiji bivala pod isto streho.
Okrožno sodišče v Mariboru je Skrtov naslov iskalo od novembra 2011, mednarodno tiralico za njim pa je razpisalo januarja 2016. Takrat je bil Kanalec že poročen z državljanko Indonezije. Ker je moral zapustiti Novo Zelandijo, se je preselil k njej v Džakarto. Dve leti in pol je tam živel povsem običajno življenje, zatrjuje, da si je v Indoneziji uredil tudi stalni vizum. Desetega januarja letos pa mu je odklenkalo. Ko se je z ženo vračal s počitnic na Kuala Lumpurju, ga je policija prijela na letališču v Džakarti. "Najprej sem bil dva dni v pridržanju na letališču, potem še dva dni na policijski postaji. Direktna deportacija ni bila možna, ker imam v Indoneziji že neke pravice. Ko me Interpol ni prišel iskat, so me dali v zapor za 20 dni. Po prihodu iz zapora so se začele kolobocije," pripoveduje Skrt, jezen tudi na naše veleposlaništvo v Canberri. "Odpisali so me na celi črti. Niso me prišli obiskat v zapor, čeprav je bil v tistem času naš ambasador v Džakarti, nekaj kilometrov proč od mene. Niso me niti poklicali."

Za pot domov "zamrznili" tiralico

Državo Slovenijo je prosil, da bi mu uredila pot domov, a se je po njegovih besedah zapletalo na vsakem koraku. "Lagali so mi na 400 načinov. Najprej so mi rekli, da je moj potni list preklican in da se zaradi tega ne morem vrniti domov. Naš Interpol je vztrajal, da imam veljaven potni list, ker ga posedujem. Na Interpolu v Džakarti pa so trdili, da s tem dokumentom ne bom prišel nikamor. Na koncu sem plačal 60 evrov, da so mi izdali začasni potni list, ki je veljal tri dni, za 700 evrov kupil letalsko karto do Ljubljane in sedel na avion," opisuje začetek svoje nedavne poti v Slovenijo, na kateri se je še malo zataknilo v Frankfurtu, ker je Adria 24. septembra odpovedala let na Brnik. Še isti dan si je na nemškem letališču uredil karto za Benetke. "Moral sem se znajti. Povsod so me zaradi tega začasnega potnega lista gledali kot steklega psa, kakor da sem največji kriminalec, vprašati pa me noben ni upal nič. Stopil sem do okenca Lufthanse in uredili so mi let do Benetk. Na letalu sem srečal moškega, ki je bil tudi namenjen v Ljubljano. Ponudil mi je, da lahko grem iz Benetk z njim. Pripeljali so me pred blok moje mame. Vse sem naredil prostovoljno, pod nobeno prisilo," pravi Skrt.
Ker je na sodišče prišel prostovoljno, so mednarodno tiralico zoper njega 29. septembra preklicali, tiralica je bila umaknjena tudi za čas njegovega potovanja iz Indonezije, kar je dosegel v dogovoru z našimi pravosodnimi organi, ki jim je preko odvetnika sporočil, da prihaja v Slovenijo. Mu je pa sodišče izreklo ukrep obveznega javljanja policiji, zato se mora vsak dan ob 7.00 oglasiti na policijski postaji Ljubljana - Bežigrad. "Zdaj nimam ne osebne izkaznice ne potnega lista. Nisem zaprosil za dokumente, to bom naredil, ko bo nastopila prava ura za to," Kanalec računa na čimprejšnji sodni epilog. Želi si namreč, da bi se lahko kmalu vrnil k ženi. V torek je na predobravnavnem naroku dobil priložnost za to, saj mu je tožilka razložila, da bo v primeru njegovega takojšnjega priznanja predlagala (zgolj) pogojno kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. V preizkusni dobi bi moral podjetju AJM poravnati tudi nastalo škodo z obrestmi vred. A se Skrt s tožilko ni hotel pogajati. "Ne priznavam. Nisem kriv," je zavrnil tožilkino ponudbo, zato bo sodnica Verdel Kokolova odprla sojenje zanj. Začelo se bo 25. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta