Smrt Sare Veber: Spis s tožilstva na sodišče in nazaj na tožilstvo

Gordana Possnig Gordana Possnig
06.11.2020 20:00

Na celjskem državnem tožilstvu smo povprašali, ali je že vložena obtožnica zoper Sebastiena Abramova, in izvedeli, da so morali kazenski spis vrniti na sodišče, ker v njem ni bilo vsega potrebnega gradiva za odločanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov in njegov odvetnik Mitja Pavčič na žalskem sodišču
Gordana Possnig

Obtožnice celjskega tožilstva zoper razvpitega Ljubljančana Sebastiena Abramova v primeru tragične smrti tedaj še ne 25-letne Sare Veber 15. marca 2015 v dnevni sobi stanovanjske hiše v Pernovem pri Žalcu očitno še nekaj tednov ne bo. Sara Veber, ki bi 3. oktobra letos dopolnila 30 let, je tedaj umrla pod strelom iz polavtomatske puške, ki jo je čistil prav Abramov (tedaj se je pisal še Colarič). Sredi oktobra so s celjskega sodišča na tukajšnje državno tožilstvo poslali rezultate dopolnjene preiskave, ker je tožilstvo zahtevalo soočenje med izvedencema medicinske in balistične stroke, nam je vodja tožilstva Simona Kuzman Razgoršek sedaj na naše vprašanje o tem, ali so v omenjenem primeru že vložili obtožnico in za katero kaznivo dejanje, odgovorilo sledeče: "V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočam, da smo morali spis vrniti na Okrožno državno sodišče v Celju, ker v njem ni vsega potrebnega gradiva za odločitev v obravnavani zadevi. Glede morebitnih nadaljnjih vprašanj v zvezi s tem se obrnite na omenjeno sodišče."

Za odgovore, kaj se je zgodilo, smo se obrnili na celjsko sodišče. Predsednica sodišča Petra Giacomelli nam je v odgovoru zapisala: "V konkretni zadevi ne gre za nobeno dogajanje z gradivom, ampak je bilo treba spis dopolniti le še s prepisom zvočnega posnetka zaslišanja ene od prič. To smo sedaj že realizirali." Zadevo so tako včeraj (v petek) spet vrnili na tožilstvo.

Za kaj bodo Abramova obtožili

Tako očitno še nekaj tednov ne bo znano, kaj bo tožilstvo Abramova v primer tragične smrti Vebrove obtožilo: ali umora, ali uboja, ali povzročitve splošne nevarnosti, ki se je končala s smrtjo nesrečnega dekleta, ali povzročitve smrti iz malomarnosti. Kriminalisti so sicer Abramova maja lani kazensko vadili zaradi umora na zahrbten način. Abramov krivdo vseskozi zanika. V preiskavi na celjskem sodišču je prebral napisan zagovor, v njem pa vztraja, da je šlo za nesrečo in da se mu je polavtomatska dolgocevna puška sprožila med čiščenjem. A mu kriminalisti po dolgotrajni več kot štiri leta trajajoči preiskavi očitno niso verjeli.

Dogodek sprva obravnavali kot tragično nesrečo

Kriminalisti so dogodek najprej obravnavali kot tragično nesrečo. A je kasnejše zbiranje podatkov in obvestil nakazalo, da bi lahko šlo za umor iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način. Kmalu po razkritju afere odrezana roka (poskus zavarovalniške goljufije, op. p.) so maja lani celjski kriminalisti Abramova zaradi umora tudi ovadili, junija lani je tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo. Se je pa na celjskem sodišču med preiskavo zgodil preobrat. Zagovornik Abramova Mitja Pavčič je uspel z zahtevo po izločitvi pomembnih dokazov iz spisa. Višji sodniki so namreč sprejeli odločitev, da se iz sodnega spisa izločijo zvočni posnetki pogovorov med Vebrovo in Abramovom, ki naj bi bili dokazovali, da se je osumljenec ukvarjal s kriminalom in da je Vebrova želela, da s tem preneha. Postavila naj bi mu bila ultimat, da ga bo zapustila in prijavila policiji. Posnetke pogovorov naj bi bila hranila zaradi svoje varnosti, saj ji je Abramov domnevno grozil, da se ji bo zgodilo nekaj hudega, če ga bo res prijavila. Te posnete pogovore je policija našla na računalniku pokojne. V sodni preiskavi zaradi umora so zaslišali okoli 30 prič, sodišče je pridobilo tudi mnenje balističnega izvedenca in v postopku angažiralo še psihiatra in psihologa. V dopolnitvi preiskave pa je nato na zahtevo tožilstva soočilo izvedenca medicinske in balistične stroke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta