Snežiča na sodišču pričakujejo marca. Pod drobnogledom bo posojilna pogodba, ki jo je sklenil z babico

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
25.02.2022 15:01

Roku Snežiču zaradi očitanega oškodovanja Fursa grozi do pet let zapora, s sojenjem pa se mudi, saj primer prihodnje leto zastara.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič nikoli ni skrival, da je stečaj prijavil z namenom, da se znebi davčnega dolga, ki ga ne priznava.
Robert Balen

Razvpiti Mariborčan Rok Snežič je bil danes poklican na kazensko odgovornost zaradi očitka tožilstva, da je v obdobju, ko je prijavil svoj osebni stečaj, zakrivil kaznivo dejanje oškodovanje upnikov. Obtoženega, ki svoj sleherni javni nastop izkoristi za postavljanjem s podatkom o doseženi izobrazbi; je namreč dvojni doktor pravnih ved, ni bilo na mariborsko okrožno sodišče. Ker je zoper obtožnico specializiranega državnega tožilstva ugovarjal, njegova prisotnost tudi ni bila obvezna, vendar višja sodnica Vanja Verdel Kokol predobravnavnega naroka kljub temu ni mogla izpeljati, saj obtoženi ni dvignil vabila na sodišče. V tej zvezi je njegova zagovornica Anita Peček Stramšak mimogrede omenila, da 15-dnevni rok za dvig vabila sicer še ni potekel.

Babica prednostno poplačana

Leta 2013 je v kazenskem postopku zaradi navidezne preprodaje luksuznih plovil Rok Snežič priznal, da je kriv pomoči pri davčni utaji. Obsojen je bil na tri leta tako imenovanega vikend zapora, istega leta pa je prijavil osebni stečaj. Snežič ni skrival, da je stečaj prijavil z namenom, da se znebi davčnega dolga. Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) mu je že leta 2010 izdala odločbo, po kateri bi moral plačati 400 tisoč evrov. Kot je tedaj Snežič povedal za Večer, je Furs obdavčil milijonski promet na njegovem računu. Z odločbo se ni strinjal, saj je trdil, da tega denarja ni zaslužil, ampak mu ga je posodila prijateljica iz Bosne in Hercegovine. "Odločil sem se, da bo nezakonito davčno odločbo s sveta spravil s stečajnim postopkom," je decembra 2013 napovedal v izjavi za Večer. Sodišče je stečajni postopek pričelo točno na njegov 35. rojstni dan in upnike pozvalo, naj do 5. marca 2014 prijavilo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice. Furs je svojo terjatev prijavila, a jo je prehitela babica Roka Snežiča. Na podlagi posojilne pogodbe, iz katere je izhajalo, da je vnuku posodila 400 tisoč evrov, je vpisala hipoteke na njegovo premoženje in bila tako prva poplačana v stečaju. Dobila je večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja.

Država spremenila zakonodajo

Stečajni upravitelj in specializirano državno tožilstvo sta bila prepričana, da za Snežičevim manevrom stoji fiktivna posojilna pogodba. Da takšni primeri ne bi bili več možni, je država celo spremenila zakonodajo, tožilstvo pa je proti Snežiču vložilo obtožnico, v kateri mu očita, da je Furs izigral na način, da je z babico sestavil lažno posojilno pogodbo. Ker je babica že pokojna, je sodišče ne bo moglo zaslišati, kakšna bo Snežičeva obramba, pa bo jasno 22. marca, ko bo sodnica Verdel Kokolova poskušala zagnati predobravnavni narok, kar ji bo uspelo le, če bo sodišče obtoženemu uspelo vročiti vabilo. Snežiču zaradi očitanega kaznivega dejanja oškodovanja upnikov grozi do pet let zapora, sodišču pa ni ostalo veliko časa, da zadevo pripelje do pravnomočnega epiloga, saj primer prihodnje leto zastara.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.