Sodba: Julija in Sebastien kriva oškodovanja upnikov

Primož Knez, Dnevnik
27.05.2021 20:16
Julija Adlešič in Sebastien Abramov, znana iz primera Odrezana roka, sta priznala, da sta vsak v svojem osebnem stečaju pred upniki na mobilno denarnico skrila precej denarja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julija Adlešič in Sebastien Abramov sta bila obsojena na pogojne kazni, denar bosta morala vrniti. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha

Četrtega januarja 2019 si je komaj 21-letna Julija Adlešič na Velikem Osolniku s krožno žago odrezala roko. Ona še vedno trdi, da po nesreči. Sodišče pa je njo, njenega partnerja Sebastiena Abramova in njegovega očeta še nepravnomočno obsodilo zaradi zavarovalniške goljufije. Roko si je odžagala namenoma, da bi skupaj pobrali 1,2 milijona evrov zavarovalnine. Zadeva je postala ena najbolj razvpitih in medijsko pokritih sodnih primerov pri nas.

Očitno pa je bil par poprej v res hudih finančnih težavah. Oba sta namreč še pred usodnim 4. januarjem 2019 razglasila osebni stečaj. Seveda - sodišče jima mora v tem primeru pobrati premoženje in ga razdeliti med upnike. A sta nekaj denarja skrila na mobilni denarnici. On dobrih 30, ona dobrih 10 tisoč evrov. Kar je seveda kaznivo in zaradi česar se je na okrajnem sodišču v Ljubljani sklenil še en sodni postopek, ki bi, če ne bi šlo za medijsko tako razvpit par, šel povsem mimo oči javnosti. Tako pa je Julija ponovno vzbujala pozornost s svojo vsakič drugačno, vedno privlačno opravo, Sebastien pa se ni mogel vzdržati komentarjev na sodnikovo razlago sodbe. Kaznivi dejanji sta oba sicer priznala. "Za storjeno mi je žal. Glede prihodnosti pa si želim le mir v življenju," je pred izrekom sodbe sodniku na srce položila Julija.

Obramba se je pritoževala glede vračila nezakonito pridobljenega premoženja, češ da gre za zapleten stečajni postopek in da tega denarja pravzaprav ni. A sodnik Primož Štrancar je bil zelo jasen, sledil je predlogu tožilstva. Sebastiena Abramova je obsodil na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, Julijo Adlešič pa na tri mesece pogojno s preizkusno dobo dveh let. On mora vrniti 32.700, ona 10.700 evrov. "Glede na vajino mladost sta se v osebnem stečaju znašla prehitro. Vseeno sta vedela, da sta vse premoženje dolžna prijaviti sodišču in stečajni upraviteljici. Vidva s tem premoženjem ne bi smela upravljati. Po domače povedano, upnike sta prinesla okoli," je govoril sodnik, ko ga je Abramov prekinil, sodnik pa mu je to zelo mirno tudi dopustil. "Veste, jaz sem eden redkih v tej državi, ki ni skrival premoženja. Vse sem prijavil, vse svoje nepremičnine. Če bi bile cenitve poštene, bi bili vsi upniki poplačani, pa še meni bi kaj ostalo, tako pa ..." Sodnik se ni zmedel in je nadaljeval razlago, zakaj je nedopustno, da bi kdorkoli obdržal nezakonito pridobljeno premoženje. "To bi dalo signal, da se zločin splača. Zato sta tudi vidva to premoženje dolžna vrniti. Mlada sta še. Pred vama je prihodnost," je še dejal sodnik.

A to vsaj za Sebastiena Abramova ni povsem nujno. Že res, da je sodnik prebral kazensko evidenco, ki je razen neke Abramovove goljufije še povsem prazna, a dejstvo je, da njega čaka še en postopek goljufije, oba pa še tudi morebitna pravnomočnost sodbe v primeru Odrezana roka. In kar je najhujše, na celjskem sodišču bi se kaj kmalu lahko začelo sojenje Abramovu zaradi umora njegovega nekdanjega dekleta Sare Veber, ki je umrla pod streli Sebastienove puške. On pravi, da med čiščenjem, tožilstvo, da je šlo za brezobziren umor. Tudi zaradi čakanja na ta postopek je Abramov v priporu, Julija pa je na prostosti. V priporu je sicer odslužila že večji del kazni iz primera Odrezana roka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta