Sodišče v Kopru: Znova o spornem poslu z delnicami Intereurope

"Slišal sem, kar je rekla tožilka, pravno pa ne razumem," je v petek na začetku ponovnega sojenja na očitke tožilstva odgovoril Igor Bavčar, nekdanji prvi mož Istrabenza. "Razumem, ampak se ne strinjam," je pripomnil soobtoženi Miroslav Golubić

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Bavčar in Miroslav Golubić sta v petek ponovno skupaj sedla na zatožno klop koprskega sodišča.
Tomaž Primožič/fpa

Pred senatom koprskega okrožnega sodišča, ki ga vodi sodnica Meri Mikac, se je leto in pol po razveljavitvi obsodilne sodbe začelo ponovno sojenje Igorju Bavčarju, nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza, in Miroslavu Golubiću, nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holding. Specializirano tožilstvo Bavčarju zaradi škodljivega posla z delnicami Intereurope iz leta 2007 očita zlorabo položaja in pravic, Golubiću pa, da mu je pri tem pomagal. Istrabenz naj bi bila oškodovala za 3,7 milijona evrov, družbi Maksima Holding, ki jo je Bavčar lastniško obvladoval prek družbe FB Investicije, pa pridobila 3,16 milijona evrov nezakonite koristi.

Bavčar pred petkovo obravnavo ni želel komentirati, ali držijo informacije, da je komisija za pogojne odpuste pri ministrstvu za pravosodje ugodila njegovi prošnji. Bavčar naj bi odšel na prostost maja, petletno zaporno kazen je začel prestajati septembra 2017.

Med prestajanjem kazni dela v Dani

Med naštevanjem osebnih podatkov je omenil, da ima zdaj začasni naslov na Baniji 96, na Igu, kjer je poleg ženskega zapora tudi odprti oddelek za moške obsojence. Dodal je, da je redno zaposlen v tovarni pijač Dana iz Mirne, kjer ob prestajanju kazni dobiva minimalni dohodek, 200 evrov na mesec. Na vprašanje, ali je še v kakšnem kazenskem postopku, pa ni znal natančno odgovoriti. Povedal je, da je v še enem postopku na ljubljanskem okrožnem sodišču, da je obtožnica že pravnomočna, ni pa pojasnil, v kateri zadevi.

Lani poleti so mediji poročali, da je ljubljansko okrožno sodišče razpisalo predobravnavne naroke za enajst obtoženih davčnih utaj, Bavčar na narok ni prišel; ker je vložil ugovor na obtožnico, je sodišče štelo, da krivde ni priznal.

Čeprav je sodnica Meri Mikac že pred začetkom sojenja preverila, ali pri sodnicah porotnicah (v senatu je tudi nadomestna porotnica) obstajajo kakšni razlogi, zaradi katerih bi jih moralo sodišče izločiti, je odvetnico Anko Kozamernik, ki zagovarja Golubića, zanimalo, ali so imele članice senata kdaj kakšne poslovne povezave z družbami Istrabenz, Intereuropa in Maksima Holding. Po premoru je sodnica pojasnila, da ni niti takšnih razlogov za izločitev.

Tožilka Mateja Jadrič Zajec je nato predstavila očitke iz obtožnice, ki jo je specializirano tožilstvo pred skoraj šestimi leti vložilo neposredno, brez sodne preiskave. Očitki segajo v leto 2007.

Istrabenz prevzel škodo Maksime Holding

Istrabenz je konec leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je z Banko Celje sklenila Maksima Holding. Posel se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni v točno določenem obdobju. Ko je prišlo do zapadlosti terminskega posla, pa je škodo, ki bi jo iz tega posla utrpela družba Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz, meni tožilstvo.

Sveženj delnic Intereurope (skupno 287.993 delnic) je Istrabenz leta 2007 prodal Banki Celje za 13,8 milijona evrov (po 48 evrov za delnico). Istega dne je Banka Celje za te iste delnice sklenila pogodbo z Maksimo Holding (po 49 evrov za delnico) za skupno 14,12 milijona evrov, kupnino pa bi morala nakazati decembra 2007, ko je v posel spet vstopil Istrabenz. Takrat je bila borzna vrednost delnice Intereurope 38 evrov, Istrabenz pa je za paket delnic odštel 14,1 milijona evrov. Maksima Holding je izstopila iz škodljivega posla, Istrabenz pa je istega dne delnice spet prodal Banki Celje, in sicer za 10,36 milijona evrov.

Bavčar vztraja, da posla z delnicami ni vodil

Bavčar je vedel, da bo Istrabenz delnice močno preplačal, v enem samem dnevu je tako pridelal 3,7 milijona evrov izgube, je spomnila tožilka. Bavčar je ponovil, kar je povedal že na prvem sojenju: "Tega posla nisem vodil in se o njem nisem nisem dogovarjal." Pojasnil je, da je bilo v Istrabenzu jasno, kdo vodi takšne posle. Potrdil je, da je bil res edini podpisnik pogodbe, a da so jo parafirali v drugih strokovnih službah. Sicer pa je še dodal, da je od takrat minilo že 15 let. Na vprašanja tožilstva in senata ni odgovarjal. Svojemu odvetniku Aljoši Dežmanu pa je odgovoril, da sta se za posel dogovarjala Srečko Kenda in za njim Kristjan Sušinski.

V petek se je zagovarjal tudi Golubić, ki je očitke tožilstva zanikal že na prvem sojenju in podrobno pojasnjeval širšo sliko takratnega dogajanja, povezanega s prepletenim poslovanjem omenjenih družb in ozadjem. Poslušali so tudi, kaj sta v svoja zagovora povedala že na prvem sojenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta