Sodnica na obtoženem ropa iskala bradavico in posumila, da si jo je v priporu odstranil

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
18.05.2020 06:00

Damjan Jerebic odločno zavrača očitke tožilstva, da je 12. decembra ropal v pošti v Trnovski vasi. Dokazi proti njemu so zgovorni, proces pa razkriva, da so ga policisti aretirali, še preden so materialne dokaze držali v rokah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je Damjana Jerebica obremenila, da je oropal tudi poštarko v Veržeju (na fotografiji).
Foto Zauneker

"Daj denar," je od Ane B. 12. decembra lani v pošti v Trnovski vasi zahteval ropar. Žrtev ropa je bila že tretjič. Moški srednje postave je tisti dan vstopil v poslovalnico nekaj minut pred njenim zaprtjem in ji zagrozil. Prepričana je bila, da ji grozi s pištolo, na posnetku varnostne kamere pa roparsko orožje bolj kot na pištolo spominja na vžigalnik za plinski štedilnik. Preden je uslužbenka dojela, kaj se dogaja, je moški stopil na pult, prestopil stekleno pregrado, jo s stolom vred odrinil od sebe, iz predala pobral denar, zapustil pošto in izginil v temo. Takoj ko ji je obrnil hrbet, je pritisnila na gumb za alarm in sprožila varnostni mehanizem, tako imenovano past, ki obarva denar in roparski plen zaradi tega postane neuporaben.

Rop se je odvil v vsega 31 sekundah

Storilec je odnesel 1275 evrov. Žrtev si ga je zapomnila kot moškega vitkejše postave, visokega okoli 180 centimetrov. Kako je ropar videti v obraz, policiji ni znala opisati, saj si ga je prekril z ruto, na glavi pa je nosil čepico s ščitnikom, poveznjenim čisto do oči. A policisti so bili tudi brez natančnega opisa storilca prepričani, da je 12. decembra lani v Trnovski vasi ropal Damjan Jerebic, takrat star 32 let, sicer njihov stari znanec, že večkrat obravnavan zaradi premoženjskih deliktov in mamil. Aretirali so ga v Malih Bakovcih, kakšni dve uri in pol po ropu, ko proti njemu niso imeli zbranega še niti enega materialnega dokaza. Svoje sume so (vsaj uradno) utemeljili zgolj z informacijo, ki jim jo je dal občan Trnovske vasi. Ta je že pred ropom poklical svojega znanca policista, zaposlenega na Policijski postaji (PP) Lenart, in ga opozoril na sumljivo obnašanje moškega, ki se je v modrem BMW-ju zadrževal pred cerkvijo in pošto ter fotografiral okolico. V vasi so ga videli 5. in 10. decembra, nazadnje pa je občan policista na modri BMW (z istimi registrskimi tablicami kot predhodno) opozoril nekaj ur pred ropom. Policist s PP Lenart je poklical kolege na Ptuju. Ker sta bili tisti hip obe patrulji zasedeni (ena je obravnavala prometno nesrečo, druga sprejemala ustno kazensko ovadbo), policisti niso mogli nemudoma na kraj. Padla je odločitev, da gredo preverit dogajanje takoj, ko bo mogoče, a jih je ropar medtem že prehitel.

Aretirali so ga vpričo petletne hčerke

Storilec je po ropu odvrgel rokavice, zgornji del oblačila, modro čepico s ščitnikom, rokavice in ruto s črnim robom, s katero si je prekrival obraz. Policisti so oblačila našli, jih zavarovali in jih poslali nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju. Tja so poslali tudi cigaretni ogorek, ki so ga našli v bližini. Strokovnjakinja Julija Benko Miler, ki je analizirala zavarovani material, je na sodišču potrdila, da je bila čista biološka sled na cigaretnem ogorku, na drugem zavarovanem materialu pa je bila biološka sled mešana. Na kapi je bila biološka sled obdolženega delno prevladujoča, na rokavicah pa je bila njegova sled v vseh lokusih prevladujoča, je bilo med pričanjem razumeti Milerjevo, kar obtoženemu vsekakor ni v prid. Na najdenih oblačilih, ki se ujemajo z roparjevimi na posnetku, so preiskovalci utemeljili kazensko ovadbo proti Jerebicu, ker pa so jih policisti našli šele dan po njegovem prijetju, je sodnica policiste podrobno izprašala o okoliščinah aretacije. Izvršil jo je policijski dvojec iz murskosoboške policijske uprave. Operativno-komunikacijski center (OKC) mariborske policijske uprave je policista kriminalista napotil v izsleditev točno določenega osumljenega, iskati sta morala Damjana Jerebica in njegov BMW, sta pričala policista. Avto sta izsledila v Malih Bakovcih, na dvorišču hiše, kjer obdolženi biva z ženo in otrokom. Aretirala pa sta ga šele, ko se je odpeljal z dvorišča in je bila z njim v avtu tudi petletna hči. "Avto ste izsledili pri njem doma. Zakaj niste takoj reagirali in mu odvzeli prostosti?" je sodnica preverila pri policistu, ki je Jerebica izvlekel iz avtomobila. "Pogoji za vstop v stanovanje so jasni. Vsi tukaj danes vemo, kakšni so," ji je malček nejevoljno odvrnil policist. Pri tem je mislil na to, da bi v hišo osumljenega smel vstopiti le, če bi imel odredbo sodnika ali bi Jerebica videl neposredno pri ropu, in bi bila tako njegova dolžnost, da ga neposredno zasleduje - tudi v stanovanje. Ni pa sodnici povedal tega, kar je do nas pricurljalo neuradno: da sta imela s kolegom odlično priložnost, da bi petletni deklici prihranila grob prizor aretacije njenega očeta. To možnost je policistoma dal obdolženi sam. Ne da bi mu padlo na pamet, da v bližini njegovega doma čakata nanj, se je Jerebic med 40-minutno policijsko zasedo z željo po cigareti menda sprehodil do "marice" in uniformiranca prosil za ogenj, pa ga takrat nista aretirala.
Ali sta imela takšna navodila, bo morda razkril proces, ki se z zaslišanjem glavnega preiskovalca in avtorja kazenske ovadbe nadaljuje 26. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta