Sojenje Cocu Filipu Faragalu: Vbod z nožem bi lahko bil usoden

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Coco Filip Faragala vztrajno zanika krivdo, čeprav se je njegov alibi že izkazal za neresničnega. 
Tomaž Skale/dnevnik

Petnajstega novembra predlani, bilo je nekaj minut čez pol šesto zvečer, je bila Maja G. v Plečnikovem podhodu v središču Ljubljane. Kot običajno se je družila z drugimi brezdomci, čakali so na večerjo. Nenadoma je zaslišala krik: "Maja, pazi!" "Obrnila sem se nazaj, ne vem čisto, koliko, in avtomatično dvignila roke, ker sem mislila, da me bo udaril v glavo," je kasneje opisovala, kako jo je takrat napadel Coco Filip Faragala. A je ni udaril v glavo, kot je pričakovala, pač pa jo je z nožem zabodel v trebuh. Sodna izvedenka travmatološke stroke dr. Maja Smrke je na zadnji obravnavi sojenja, na katerem Faragali sodijo zaradi poskusa uboja, povedala, da bi poškodba lahko bila smrtno nevarna. Majo G. je rešila hitra zdravniška pomoč.

Nadaljevanje sojenja je moral 31-letni državljan Eritreje, ki ima status mednarodnega begunca na podlagi političnih nazorov, spremljati prek videokonferenčne povezave. Iz ljubljanskega zapora ga zaradi kadrovskih težav pravosodni policisti niso mogli pripeljati na sodišče. Ni se zgodilo prvič. Zagovornik Tomaž Pulko je kot že poprej takšnemu poteku sojenja nasprotoval, a ni dosegel nič. Sodnica Katarina Gabrijel Muhič je v imenu senata razložila, da morajo narok izpeljati, saj gre za priporno, torej nujno zadevo, ko mora sojenje potekati hitro in kontinuirano.

Nož poškodoval arterijo

Po navedbah do sedaj zaslišanih prič sta se tistega poznega novembrskega popoldneva Faragala in Maja G. najprej sprla. Faragala je stalno povzročal težave, pa tudi Maja je znala biti glasna in žaljiva, a takrat ni bila taka, je povedala ena od prič. Druge pa, da je Maja iz njegovega vozička metala oblačila – šlo naj bi za podarjene obleke, ki jih je Faragala pogosto jemal drugim brezdomcem. Faragala naj bi jo bil najprej udaril v obraz in pozval k pretepu, nato pa odšel, a nenadoma ponovno pritekel nazaj in od zadaj z nožem zabodel v desno stran trebuha.

"Šlo je za vbodno rano, ki jo je povzročil en silovit udarec z ostrim predmetom," je pojasnila izvedenka Maja Smrke. Nož je povzročil vbodno rano na trebušni steni, segala je v globino in poškodovala arterijo. Zaradi tega je Maja G. začela krvaveti, a pomoč je prišla hitro. "V pol ure je bila na urgenci. Potem so jo napotili na embolizacijo, rana je bila pravočasno oskrbljena in krvavitev ustavljena. Rano so nato zašili, življenje poškodovane pa potem ni bilo več ogroženo," je travmatologinja nizala podatke o zdravljenju. Povedala je tudi, da ne more natančno oceniti, v kolikšnem času bi poškodovanka izkrvavela, če ne bi dobila zdravniške pomoči. Je pa zagotovila, da se takšna krvavitev sama ne bi ustavila. Potrdila je, da bi bil poškodbo, ki jo je utrpela Maja G., lahko povzročil nož, ki je bil zasežen med preiskavo in je zdaj v sodnem spisu. Kot neverjetno oziroma malo verjetno pa je ocenila možnost, da je rana nastala, ker se je Maja G. med padcem nabodla na nož oziroma oster predmet.

Trdi, da je bil v času zločina na veleposlaništvu 

Med zaslišanjem je bilo na ekranu videti, da si Faragala stalno nekaj zapisuje, a potem za izvedenko ni imel nobenih vprašanj. Zanimalo ga je le, pod katerimi listovnimi številkami sodnega spisa je mogoče najti njeno pisno mnenje. Očitke tožilstva sicer vztrajno zanika. Zatrjuje, da je bil v času, ko je bila Maja G. napadena, drugje, na britanskem veleposlaništvu na Trgu republike, dobrih 200 metrov stran. In da je imel tam sestanek. Kar se je izkazalo za neresnično. Tamkajšnji varnostnik je pričal, da se je pri njegovem pultu oglasil nekaj minut pred 18. uro, torej kakih 20 minut po kaznivem dejanju. Povedal mu je, da so zaprli že ob štirih, in Faragala je odšel. Nekaj minut pozneje so ga že prijeli policisti.

Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem več prič, med drugim strokovnjaka iz nacionalnega forenzičnega laboratorija. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta