Sojenje Janši zaradi žaljivega tvita preklicano, primer prihodnje leto zastara

Gordana Possnig
04.03.2021 15:18
Bolezen porotnika v sodnem senatu je razlog za preklic sojenja predsediku vlade Janezu Janši, proti kateremu sta kazenski pregon sprožili novinarki RTV Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša z odvetnikom Francijem Matozem na celjskem sodišču novembra 2018 Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču so preklicali za jutri napovedan nov začetek sojenja prvaku SDS in predsedniku vlade Janezu Janši zaradi žaljivega tvita marca 2016 na račun novinark RTV Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Zaradi razžalitve sta obe proti njemu vložili zasebno kazensko tožbo. Obravnava je preklicana zaradi bolezni enega od članov porote v sodnem senatu. Ob tem je potrebno dodati, da bi se moralo ponovno sojenje Janši začeti že oktobra lani, a je bilo preklicano zaradi službene zadrženosti predsednika vlade. Naslednji predviden narok za sojenje sredi decembra lani je bil preklican zaradi epidemije Covida 19, ko so potekale na sodiščih po državi samo nujne priporne zadeve.

Na prvem sojenju novembra 2018 je bil Janša obsojen na trimesečno zaporno kazen s preizkusno dobo enega leta zaradi dveh kaznivih dejanj razžalitve. Celjsko višje sodišče je v pritožbi zoper sodbo pritrdilo trditvi Janševega zagovornika Francija Matoza, da sodnica porotnica ni bila izbrana na način, kot to določa zakon. Višji sodniki so ob tem tudi odločili, da mora potekati novo sojenje pred popolnoma spremenjenim senatom.

Spomnimo, da je prvak SDS marca 2016 na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan." Janša je v svojem zagovoru dejal, da je šlo pri omenjenem twittu za 'medijsko prostitucijo' in ne spolno prostitucijo, in da je bila njegova reakcija na twiterju posledica prispevka Eugenije Carl v osrednjem dnevniku RTV Slovenija 16. marca 2016, v katerem je žalila člane njegove stranke. Dodati velja, da je zastaralni rok za omenjeno kaznivo dejanje šest let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta