Sojenje po požaru: Prižgal svečo na balkonu in pozabil nanjo

Tamara Krivec, Dnevnik
12.05.2021 18:00
Branko Martinović, ki je v požaru skoraj umrl, ne priznava krivde povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Martinović krivde ne priznava. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
TomaŽ Skale/Dnevnik

Velikonočna sobota aprila 2019 za stanovalce enega od blokov na Beblerjevem trgu v Novih Jaršah v Ljubljani ni bila prav nič praznična. Šestnajst minut po polnoči je namreč na balkonu stanovanja v šestem nadstropju izbruhnil požar, ki se je razširil še na dve stanovanji nadstropje višje in del ostrešja.

Gasilci so evakuirali 93 stanovalcev, pet jih je pristalo v bolnišnici – štirje zaradi zastrupitve z dimom, najhuje pa jo je skupil Branko Martinović iz stanovanja, v katerem je zagorelo. Zaradi hudih opeklin je njegovo življenje takrat kar nekaj časa viselo na nitki, posledice se mu poznajo še danes. Naslanjajoč na leseno palico je stopil pred sodnika ljubljanskega sodišča Martina Justina. "Slabo slišim, veste," mu je namignil 77-letnik, kar je sodnika spodbudilo k povišanju glasu. Posadili so ga na stol, da se ne bi mučil s stanjem. "Nisem kriv, nisem kriv," je jasno in glasno sporočil na očitke tožilstva, da je tiste usodne noči iz malomarnosti povzročil splošno nevarnost. "Zagorelo je zaradi neugasle sveče na balkonu stanovanja šestega nadstropja. Ognjeni zublji so se razširili še na dve stanovanji nadstropje višje, evakuiranih je bilo 93 stanovalcev, nastalo je za 242.360 evrov škode," je obtožnico predstavil tožilec Luka Virant. V primeru priznanja krivde je obtoženemu ponudil pogojno kazen, eno leto zapora s preizkusno dobo treh let.

Ne čuti se krivega

Martinović jo je zavrnil, čeravno se njegova hči, ki mu je stala ob strani in mu pomagala, da je lažje slišal obtožbe, s tem ni strinjala, saj da celotne zadeve niti ne razume povsem. "Ne morem priznati, ker se ne počutim krivega," je bil še enkrat jasen 77-letni obtoženec. Sodnik je ne ozirajoč se na nestrinjanje hčere njegovo odločitev sprejel. "Kategorično zanika krivdo, na tej točki nikakor ne moremo barantati, pritiskov na njegovo izjavo ne sme biti," je odločil.

Martinovićevo stanovanje je ogenj povsem uničil, močno poškodovani sta bili še dve. Eden od sosedov je vložil premoženjskopravni zahtevek v višini nekaj manj kot 1500 evrov, drugim so škodo povrnile zavarovalnice. Ena od njih, Triglav, Martinovića terja za 10.700 evrov in obresti, zavarovalnica Grawe, denimo, se je temu odpovedala. "Malo človeški pa že moramo biti," je v neformalnem pogovoru po zaključku predobravnavnega roka dejal njen predstavnik, s čimer je mislil na hude poškodbe, ki jih je obtoženi utrpel v požaru. Sojenje se bo nadaljevalo z glavno obravnavo.

Pet stanovalcev bloka je zaradi požara pred dvema letoma moralo v bolnišnico. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha/Dnevnik

Ne streljanje, temveč požar

O dramatičnem dogajanju v Novih Jaršah smo takrat poročali tudi mediji. V okoli dve uri dolgi intervenciji je sodelovalo 41 gasilcev s trinajstimi vozili, ljubljanskim poklicnim gasilcem so na pomoč priskočili prostovoljci iz Zadobrove, Šmartnega ob Savi, PGD Tomačevo - Jarše in Črnuče. Stanovalci so takrat pripovedovali o strašnih pokih, hrupu, pasjem laježu in zavijanju siren. Nekateri so mislili, da zunaj nekdo strelja, a so kmalu ugotovili, da je nevarnost veliko bliže. Sajast gost črn dim je nekatere pregnal na hodnike, druge na balkone, vse pa so na koncu rešili gasilci, policisti in reševalci, ki so se po njihovih besedah neizmerno izkazali.

Medaljo za pogum bi si tisto noč zaslužili tudi številni stanovalci, ki so junaško pomagali sosedom. Večina se jih je v stanovanja lahko vrnila že okoli četrte ure ponoči, a nihče od njih tiste noči ni zatisnil oči. Tudi ne tisti iz štirih stanovanj, ki so jih najbolj skupila. Za prvih nekaj noči jih je ljubljanska občina namestila v bližnjih hotelih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta