Sojenje v Beogradu: Množični morilec svojcem izrekel sožalje

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.08.2024 15:48

Uroš Blažić, ki je maja lani v strelskem pohodu pri srbskem Mladenovcu ubil devet mladih, še 12 pa jih je ranil, je krivdo za zločine priznal. Ker v času zločina še ni dopolnil 21 let, mu grozi do 20 let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje so spremljali svojci umrlih. 
Profimedia

Na sodišču v Beogradu se je začelo sojenje 22-letnemu Urošu Blažiću, ki je 4. maja lani v vaseh v okolici srbskega Mladenovca ubil devet mladih, še dvanajst pa jih je huje ranil. Na specializiranem sodišču v srbski prestolnici so za zaščito obtoženega veljali posebni varnostni ukrepi. Sojenje so v Beograd preselili, potem ko so obtoženega mladeniča na sodišču v Smederevu napadli starši njegovih žrtev. 

Tudi včeraj so svojci ustreljenih, ki so na sodišče prišli oblečeni v črne majice s slikami žrtev na sprednji strani in napisom Živite ter datumom smrti na hrbtu, udarjali po stekleni kletki, ki so jo za obtoženega postavili v sodni dvorani, kričali nanj, Blažića pa je iz steklene zaščite na govorniški prostor pred sodnim senatom pospremilo kar sedem pravosodnih policistov. Blažić je nato, podobno kot na predobravnavnem naroku, krivdo za zločina priznal. "Rad bi še izrazil sožalje vsem družinam žrtev," je še izjavil mladenič. Tožilstvo mu očita devet umorov in dvanajst poskusov umora, nošenje orožja, kršitev javnega reda in miru ... V obtožnici je zapisano, poročajo srbski mediji, da se je Blažić okoli pol enajste ure zvečer 4. maja lani z mercedesom najprej pripeljal do spomenika padlih borcev v vasi Dubona, oborožen je bil z avtomatsko puško, pištolo, ročno bombo, pri sebi je imel še več deset nabojev. Tam je videl skupino mladih, ki so se družili, nato pa začel brez razloga streljati nanje. Izstrelil je več deset nabojev, zamenjal nabojnik in streljal naprej. Nekaj ljudi je ubil, nekaj poškodoval. Streljanje je nadaljeval v sosednjem Malem Orašju. 

Uroš Blažić je svojcem žrtev izrekel sožalje. 
Profimedia

"Opravičila za to dejanje ni," je dejal kasneje v svoj zagovor, a dodal, da obstaja vzrok za to. Opisoval je, kako je bil žrtev maltretiranja nekaterih od kasnejših žrtev, ki naj bi se ga bili poleg psihičnega maltretiranja v nekaterih primerih lotili tudi fizično. Tudi tistega dne naj bi bil deležen groženj. Sodišču je sicer opisoval, da je bil žrtev nasilja že v osnovni šoli. A pravega razloga, da se je odpravil na morilski pohod, ni znal navesti. Po podatkih, ki so prišli v javnost v času preiskave zločina, naj bi bil načrt sicer dolgo koval, saj se je v streljanju uril kar leto dni. Sodišču je sicer dejal, da se tistega večera ne želi spominjati. Del njegovega zagovora je namenjen temu, da je skušal sprati krivdo s svojega očeta Radiše Blažića, ki je prav tako na zatožni klopi, tožilstvo mu očita nedovoljeno posest orožja in eksplozivnih snovi. Njegov sin naj bi bil namreč, trdi tožilstvo, strelski pohod izvršil z očetovim orožjem, ki ga je našel v hiši. A v nasprotju s sinom oče, podpolkovnik srbske vojske, krivde ni priznal. "Ne vem, od kod je prišlo orožje," je izjavil pred sodiščem. 

Sodnica Lidija Jovanovska, ki predseduje petčlanskemu senatu, je sojenje razpisala tudi za jutri in v petek. Blažiću grozi do 20 let zapora, ker v času zločina še ni dopolnil 21 let in je bil torej mlajši polnoletnik. 

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta