Špansko drogo prodajali v Sloveniji in Italiji. Vodji kriminalne združbe naj bi bila znana brata dvojčka

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.02.2022 14:42

Policija je v torek v Ljubljani in okolici opravila več kot trideset hišnih preiskav zaradi suma trgovanja z drogo. Vodji združbe naj bi bila Velibor in Dalibor Lipovac iz Domžal oziroma Ljubljane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brata Velibor (levo) in Dalibor Lipovac ste se zaradi nasilnih kaznivih dejanj večkrat znašla na sodišču, a sta jo do zdaj odnesla le s pogojnimi kaznimi, v večini primerov pa sta bila oproščena.  
Arhiv Večera

Slovenska policija je skupaj s pripadniki specialne enote v torek opravila več hišnih preiskav v Ljubljani in okolici. Iskali so dokaze zoper osumljence, povezane s trgovanjem z drogo. Po naših podatkih je policija opravila hišne preiskave pri kar 37 osumljencih, najmanj dvajset naj bi jih bila pridržala. Šlo je za zelo obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so naši preiskovalci sodelovali s tujimi varnostnimi organi. Policija je pri delu uporabila tudi prikrite preiskovalne ukrepe, kot so prisluškovanje telefonov, tajno opazovanje in sledenje. Informacijo o hišnih preiskavah so potrdili na Policijski upravi Ljubljana.

Po naših podatkih so med osumljenci tudi znana imena iz kriminalnega podzemlja oziroma takšni, ki so že bili kaznovani oziroma obsojeni in so se njihova imena pojavljala na straneh črne kronike. Gre za brata, 38-letnega Daliborja Lipovca iz Domžal in njegovega dvojčka Veliborja Lipovca iz Ljubljane, Milana Jesenka iz Ljubljane ter Mervana Šljivarja iz Dola pri Ljubljani. Policija osumljenim očita, da so kot člani dobro organizirane hudodelske združbe od septembra 2019 na območju Slovenije, Italije in Španije trgovali z drogo oziroma prodajali heroin, kokain in konopljo. Prav brata Lipovac sta bila po mnenju preiskovalcev zadolžena za organizacijo in nabavo prepovedanih drog, organizacijo delovanja združbe, nabavo denarja za droge, distribucijo droge ter drugo. Nekateri pomembni člani združbe in prevozniki droge oziroma kurirji so med seboj komunicirali s posebnimi, kriptiranimi telefoni.

Ponujali cenejše prevoze droge kot konkurenca

Vpleteni v združbo so imeli natančno razdeljene vloge. Nekateri osumljeni so skupaj z Veliborjem Lipovcem zagotavljali denarna sredstva za nabavo droge in prevoz, in sicer Smail Kučević, Svit Pavšić in Almir Ličina. Asmir Agović naj bi bil tesno sodeloval z Daliborjem Lipovcem, saj je, trdijo preiskovalci, skrbel za posamezne nabave droge, sicer pa je bil zadolžen za hrambo in distribucijo droge. Mario Kerekeš naj bi bil zadolžen za proizvodnjo konoplje, ki jo je gojil v Ljubljani. Urban Koren in Amir Ademi sta po mnenju preiskovalcev pogosto odhajala v Španijo zaradi organizacije nabave in transporta konoplje v Slovenijo, Koren pa naj bi bil v hrambo in prodajo droge potegnil tudi svoja starša. Mervan Šljivar je še z nekaterimi osumljenimi za združbo kupoval drogo, ki je bila namenjena nadaljnji prodaji. Nekaj osumljenih je bilo zadolženih za prevoze droge, ki so jo v glavnem prevažali s tovornjaki, spet drugi so imeli nalogo te voznike opozarjati na policijske kontrole tovornjakov. Prepovedano konopljo so osumljeni iz Španije v Slovenijo vozili na veliko, od 50 pa vse tja do 150 kilogramov z enim prevozom. Heroin in kokain pa je združba uvažala in nato prodajala po gramih, od nekaj gramov do sto gramov posameznemu kupcu. Po prepričanju tožilstva, ki je usmerjalo delo policije v tej obsežni kriminalistični preiskavi, pa so imeli vodilni člani kriminalne združbe redno linijo za prevoz konoplje iz Španije v Slovenijo, ker so ponujali nižje cene za prevoz ilegalnega tovora iz Španije v Slovenijo kot ostala konkurenca, bili pa so tudi zelo dobro organizirani.

Kurirji z drogo padli v tujini

V trgovino z drogo naj bi bili vpleteni tudi nekateri vozniki tovornjakov oziroma podjetniki, ki se legalno ukvarjajo s prevozi tovora. Običajno so, ko so se vračali iz Španije, kjer so odložili legalni tovor, po navodilih enega od bratov Lipovac nazaj pripeljali večje količine konoplje. Lansko leto je bilo kar nekaj kurirjev z drogo, domnevnih članov kriminalne združbe bratov Lipovac, prijetih v tujini. Januarja lani so španski policisti aretirali Ajadina Ademija s 50 kilogrami konoplje v avtomobilu, aprila lani so italijanski policisti prijeli Radomirja Aščića in mu v kabini tovornjaka zasegli 52 kilogramov konoplje, marca 2020 pa je bil v Franciji z 61 kilogrami konoplje prijet voznik tovornjaka Milan Jesenko. Njegovo ime se je v slovenski javnosti pojavilo že leta 2000, ko so ga makedonski policisti aretirali s kar 58 kilogrami heroina, za kar je bil obsojen na petletno zaporno kazen. Strani črne kronike pa že nekaj let polnita dvojčka Dalibor in Velibor Lipovac, ki se ju je oprijel sloves nasilnežev, a sta se iz hudih obtožb skoraj vedno znova spretno izvila. Bila sta osumljena pomoči krvnikom 32-letne Zorice Škrbić, ki so jo ugrabili in mučili do smrti v gozdu na obrobju Ljubljane. Njuna naloga naj bi bila, da sta poskrbela za odstranitev dokazov iz gozda, kjer so ostali še tedaj osumljeni mučili Škrbićevo, in pomoč nekaterim osumljenim pri begu. Vendar se zaradi pomanjkanja dokazov kasneje nista znašla v kazenskem postopku. Po javno dostopnih podatkih naj bi bil tako Dalibor zaradi izsiljevanja do sedaj obsojen le na pogojno kazen, brat Velibor pa na pogojne kazni zaradi vloma in povzročitev hude poškodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta