Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa: Sprva pričakovati veliko zmede, predvsem pa že tako pogostega hupanja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.07.2021 06:30
Poslanci so prejšnji teden potrdili nekaj novosti pri cestnih predpisih. V določenih situacijah bo dovoljeno zavijanje v desno tudi pri rdeči luči na semaforju. Kaj pravi stroka?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmalu bo po vzoru tujine tudi pri nas mogoče opaziti takšen znak.

Poslanci državnega zbora so konec prejšnjega tedna potrdili spremembo zakona o pravilih cestnega prometa. Novela zakona med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo, na drugi strani pa zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Kazen je doslej znašala 120 evrov, po novem boste kaznovani s kar 250 evri. če boste med vožnjo poleg volana držali telefon. Z novelo se določajo tudi pogoji za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, med katere sodijo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon. Vozniki teh vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena na 50 kilometrov na uro. Voznik oziroma potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu (to ne velja za voznike invalidskih vozičkov na motorni pogon) mora imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.

Strožje se ureja tudi obravnava voznikov, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu, ter tistih, ki se priključijo vozilu s prednostjo. Novela pa določa tudi primerno bočno razdaljo 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijska določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Razširjajo se nekatera pooblastila občinskih redarjev in cestninskih nadzornikov.

Kje bo znak, bo odločil upravljavec cest

Novela pa prinaša tudi možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju. Ko bo zakon začel veljati, bodo določena križišča imela ob rdeči luči na semaforju tudi prometni znak, ki bo označeval, da je tukaj dovoljeno zaviti v desno, četudi na semaforju gori rdeča luč. Tak znak je prvi pogoj, da se lahko uveljavi to pravilo. Katera križišča bodo dobila tak znak, je v pristojnosti upravljavca cest - na občinskih cestah je za to pristojna samoupravna lokalna skupnost, na državnih pa direkcija za infrastrukturo. Na ministrstvu za infrastrukturo predvidevajo, da bodo v začetni fazi takšno ureditev uvedli predvsem na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer je gostota prometa razmeroma majhna. "Takšno predvidevanje temelji zlasti na dejstvu, da gre za novo prometno urejanje, ki ga pri nas še ne poznamo, ter na prometni varnosti vseh udeležencev cestnega prometa kot temeljnem načelu zakona o pravilih cestnega prometa," pojasnjujejo na ministrstvu. In dodajajo, da z vidika varnosti cestnega prometa zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju ne prinaša nobene prednosti, saj morajo biti vozniki ob upoštevanju takšne prometne ureditve previdnejši. "Ob vožnji v desno pri rdeči luči na semaforju se mora voznik z gotovostjo prepričati, da je smer prosta (predvideti vse možne prometne situacije, v katerih bi lahko trčil z motornimi vozili, pešci, kolesarji, vozniki mopeda ...). Voznik mora predvideti vse točke možnega trčenja, torej točke, kjer se poti udeležencev cestnega prometa, predvsem v križiščih, sekajo in na teh mestih lahko pride do trčenja. Pri zavijanju v desno ob zeleni luči v obliki puščice na semaforju pa je situacija z vidika varnosti cestnega prometa dosti bolj varna. Voznik sme voziti v smeri puščice, ne da bi pri tem moral predvideti vse možne prometne situacije - pot je v takšnem primeru prosta." Toda minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec to rešitev zagovarja predvsem zaradi večje pretočnosti prometa.

Zavijanje je omogočeno, ne pa zahtevano

A nova ureditev s sabo prinaša tudi pasti. Kot je za medije pred časom dejal Manuel Pungertnik, vodja šole vožnje AMZS in inštruktor varne vožnje, bo zavijanje v desno ob rdeči luči, ki bo odvisno od presoje posameznika, na ceste predvidoma vsaj v prvi fazi prineslo veliko zmede, predvsem pa že tako pogosto hupanje. Zato bo po njegovem mnenju precej pomembno ozaveščanje, kako bo treba po novem ravnati v takšni situaciji in kje bo postavljen prometni znak, ki bo voznikom kazal, da bodo lahko, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, zavili v desno ob prižgani rdeči luči. "Takšen prometni znak bo ob rdeči luči, razlika je že v tem, da to ni svetlobni znak, ampak bo klasičen znak, ki bo tudi na drugem položaju," pravi Pungertnik. Splošno pravilo ob rdeči luči na semaforju določa, da je vožnja vozil oziroma hoja pešcev prepovedana. Če je v višini rdeče luči na semaforju nameščen prometni znak "vožnja v desno ob rdeči luči na semaforju", je vožnja v desno dovoljena, vendar le ob pogoju, da je smer prosta.

V AMZS tako posebej poudarjajo, da je nujno zavedanje vseh voznikov, da trenutni predlog določbe tovrstno vožnjo omogoča, ne zahteva. Voznik naj se za njeno uporabo odloči, če se bo pri tem počutil varno in suvereno. V nasprotnem primeru mu tega ni treba storiti, kar morajo upoštevati tudi vozniki za njim.

Pravilo vožnje v desno tudi pri rdeči luči na semaforju je bilo prvič uvedeno v Vzhodni Nemčiji leta 1978, v letu 1994 pa se je razširilo na območje celotne Nemčije. Takšno vožnjo imajo že nekaj časa omogočeno tudi v Litvi, Belgiji in Franciji. Nobena od držav, ki so se za to odločile, tega kasneje ni opustila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta