Štajerska zdravnika do milijona evrov z lažnimi potrdili, v koruptivne posle vpleten tudi policist. Znano je, za koga naj bi šlo

Več kot deset tisoč lažnih zdravniških spričeval naj bi bila štajerska zdravnika izdala v več letih. Razkrivamo, kdo naj bi bila. Včeraj sta morala v policijsko pridržanje, policisti pa so trčili tudi ob svojega koruptivnega kolega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Eden od zdravnikov naj bi izdajal tudi lažna potrdila o testiranjih na koronavirus. Fotografija je simbolična. Foto: Igor NAPAST

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so danes, skupaj s kriminalisti policijskih uprav Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica, izvedli več hišnih preiskavi zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preiskali so več poslovnih in zasebnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil. Po besedah vodja mariborskih kriminalistov Bena Megliča je bil predkazenski postopek usmerjen v odkrivanje sumov kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, dajanja in jemanja podkupnine, torej korupcijskih kaznivih dejanj.

Zdravstveni dom Lenart potrdil, da so bili pri njih

Kot je Meglič razkril v današnji izjavi za javnost, je v preiskavah sodelovalo več kot sto kriminalistov in policistov. "Postopek, ki ga usmerja mariborsko tožilstvo, teče zoper dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj položaj s tem, da sta kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih organizacije in posamezna podjetja potrebujejo za svoje zaposlene kot pogoj za opravljanje dela ali ki jih posamezni člani potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti za opravljanje dela ali dejavnosti, na primer športne. Predkazenski postopek je zato usmerjen tudi zoper odgovorne osebe teh podjetij in organizacij, ki so si za svoje člane ali zaposlene na tak način pridobili zdravniška spričevala," je dejal Meglič. Zaposleni morajo glede na zakonodajo obdobno narediti zdravniški pregled kot pogoj za delo, športniki pa potrebujejo preglede, da se lahko registrirajo in tekmujejo.

"S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je eden izmed osumljenih zdravnikov v času epidemije koronavirusa, ko je vlada razpisala vrsto ukrepov za zajezitev okužbe, neupravičeno, za denarno nagrado, izdajal potrdila o prebolelosti covida-19, kljub temu da je vedel, da te osebe covida niso prebolele. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je taisti zdravnik izdajal tudi potrdila o HAG- in PCR-testih," je še dodal Meglič. Policisti so pri preiskavi teh sumov uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Vodja mariborskih kriminalistov je dodatno pojasnil, da bosta oba zdravnika, ki sta morala v policijsko pridržanje, skupaj z ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku. Na območju katere policijske preiskave sta zdravnika opravljala svojo dejavnost, Meglič zaradi varstva podatkov in dejstva, da še nista bila privedena k preiskovalnemu sodniku in zaslišana, ni želel izdati, kot tudi tega ne, ali gre za zaposlena v javni ali zasebni zdravstveni ustanovi. Na Večerovo vprašanje, koliko denarja naj bi bila oba osumljena prejela, je Meglič odgovoril, da sta v daljšem časovnem obdobju (ki se meri v letih) pridobila skupaj najmanj milijon evrov protipravne premoženjske koristi. Izdala naj bi bila več kot deset tisoč zdravniških potrdil, potrdil o opravljenih PCR- in HAG-testih pa naj bi bilo "do sto", je še dejal Meglič.

Čeravno prvi mariborski kriminalist ni hotel namigniti, kdo sta zdravnika, ki sta do grla zabredla v korupcijo, smo neuradno, a iz zanesljivih virov izvedeli, da so kriminalisti prišli v Zdravstveni dom (ZD) Lenart. Zadevo smo preverili in v zdravstvenem domu so nam potrdili, da so kriminalisti res bili pri njih in "opravili informativni razgovor v povezavi z nekdanjim zaposlenim zdravnikom". Direktor ZD Lenart Jožef Kramberger je za Večer izjavil: "Izpostavljam, da če bi se izkazalo, da gre za kaznivo dejanje, v katero bi bil vpleten katerikoli sodelavec ZD Lenart, bomo nemudoma ustrezno ukrepali. Dodam še lahko, da po nam znanih informacijah zoper ZD Lenart ne poteka nobena preiskava in tudi ni podan sum, da bi pri tem sodeloval katerikoli zaposleni v našem zdravstvenem domu." Od virov blizu policije pa smo neuradno izvedeli, da so kriminalisti v ZD Lenart prišli preverit licenco za delo na področju medicine dela, prometa in športa za Rajka B., ki v ZD Lenart sicer res ni zaposlen, saj je že upokojen. Dela pa po naših podatkih v ZD Lenart pogodbeno. Kriminalisti so njegovo licenco zasegli in dokaz zapečatili. Na tnalu preiskovalcev je po naših neuradnih podatkih pristal tudi zdravnik s ptujskega konca Izudin K. Ali sta omenjena prav ta zdravnika, ki so jima policisti odvzeli prostost, nam do sklepa redakcije niso potrdili.

Policist prometnik ostal brez službe

Koliko ljudi so kriminalisti preiskovali, uradno ni znano, so pa v dlje časa trajajoči preiskavi trčili tudi ob vsaj enega svojega kolega. V koruptivne posle, povezane z lažnimi potrdili, se je po naših podatkih vpletel uniformiranec Uroš Š., ki je delal na Prometni policijski postaji Maribor, a je iz krivdnih razlogov menda že izgubil službo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta