Tihotapcem stopili na prste: V Evropi cene kokaina močno poskočijo

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.03.2020 19:04

V obsežni mednarodni kriminalistični akciji na območju Črne gore, Srbije in Hrvaške aretirali osem članov mednarodne kriminalne združbe, ki je tihotapila kokain iz Južne Amerike v Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
840 kilogramov kokaina, zaplenjenega septembra 2018 v portugalski luki Horta na katamaranu Florida 1
Europol

Črnogorska policija je skupaj s kolegi iz Srbije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Francije, Portugalske ter Europolom prejšnji teden izvedla obsežno kriminalistično akcijo, v kateri je prijela nekatere člane mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi bila vpletena v tihotapljenje 840 kilogramov kokaina, zaplenjenega septembra 2018 v portugalski luki Horta na katamaranu Florida 1. Policija je tedaj aretirala štiri osebe, dve sta iz Črne gore, po ena iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Med aretiranimi tudi črnogorski pomorci

​Kot so sporočili na tiskovni konferenci specializiranega tožilstva in policije Črne gore, je bilo na območju vseh treh držav aretiranih osem osumljenih, pet jih je še na begu. Policije vseh treh držav so izvedle obsežne hišne preiskave, pregledali so tudi najmanj dvajset objektov, ki naj bi jih za potrebe trgovanja z drogo uporabljali nekateri člani kriminalne združbe, zaplenili so sedem avtomobilov visokega cenovnega razreda, 12.500 evrov, več ur Rolex visokega cenovnega razreda, več pištol, eksploziva in streliva, kriptiranih telefonov in SIM-kartic za mobilne telefone.
Po zaplembi 840 kilogramov kokaina na katamaranu Florida 1, policija domneva, da je prišel iz Kolumbije, so policije in tožilstva več držav ter Europol nadaljevali sodelovanje, da bi aretirali še ostale člane mednarodne kriminalne združbe. Skupna akcija se je zaključila v 10. marca. Tožilka Mira Samardžić iz specializiranega tožilstva Črne gore je po zaključku akcije povedala, da je rezultat skupne mednarodne akcije odkritje trinajstih članov kriminalne združbe, dva sta organizatorja. Osem jih je aretiranih, pet jih je še na begu, so pa imeli vsi člani v kriminalni združbi natančno določene vloge, je povedala tožilka. Naloge organizatorjev so bile organiziranje kriminalne združbe in financiranje nakupa droge ter transport in razpečevanje droge, ostali so imeli vloge kurirjev in drugo. "Člani združbe so z ladjami, jahtami ali katamarani tihotapili velike količine kokaina od Južne Amerike, kjer kilogram stane od pet do šest tisoč evrov, do Evrope, kjer cena poskoči na kar od 30 do 40 tisoč evrov za kilogram. Pri tihotapljenju so imeli veliko vlogo tudi nekateri osumljeni črnogorski pomorci, ki so sodelovali pri tihotapljenju kokaina. Tožilka je še pojasnila, da je verjetno eden od pripadnikov aretirane kriminalne združbe sodeloval tudi pri tihotapljenju 5,7 tone kokaina, ki je bil zaplenjen 25. februarja letos na Arubi, kjer je bilo aretiranih enajst državljanov Črne gore. Ladja je plula iz Venezuele, namenjena pa je bila v Grčijo.

Organizirali transport 5,7 tone kokaina

Po poročanju črnogorskih medijev naj bi bila organizatorja aretirane mednarodne kriminalne združbe osumljena Nikica Todorović in Damjan Vukašinović iz Črne gore, ki naj bi bila marca 2018 organizirala delovanje kriminalne združbe, ki je tihotapila kokain iz Južne Amerike v Evropo. Preiskovalci člane združbe - poleg Todorovića in Vukašinovića naj bi bilo članov še najmanj dvanajst in so državljani Črne gore, Srbije in Hrvaške - sumijo tihotapljenja več sto kilogramov kokaina in organizacije nakupa in transporta več kot 5,7 tone kokaina, zaplenjenega na Arubi. Omenjena kriminalna združba naj bi bila delovala na območjih Hrvaške, Srbije, Rusije, Avstrije, nekaterih karibskih otrokov, Francije in Portugalske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta