Tihotapljenje migrantov in trgovina z ljudmi: Krizo izkoristili za povečevanje dobička

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
28.02.2022 08:55

Dejavnosti tihotapljenja migrantov so se lani znatno povečale, piše v zadnjem poročilu Europolovega Evropskega centra proti tihotapljenju migrantov (EMSC)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tujci, ki si želijo v Evropo, hitro postanejo žrtve kriminalnih združb.
Pu Celje

Povečana digitalizacija, ki jo je prinesla pandemija, je pomembno vplivala na delovanje vseh vidikov naše družbe. Od začetka pandemije covida-19 so se kriminalci prilagajali novim pravilom in omejitvam ter s tem izkoriščali najbolj ranljive. Zlasti tihotapci migrantov in trgovci z ljudmi so kljub tem spremembam še naprej uspevali in so prilagodili način novačenja, prevoza in izkoriščanja žrtev. To so ugotovitve Europolovega Evropskega centra za boj proti tihotapljenju migrantov (EMSC) v poročilu za lansko leto.

Bolj digitalizirani kot kadar koli prej

"Mreže za tihotapljenje migrantov in trgovina z ljudmi so zelo dinamične in vsako krizo uporabljajo kot priložnost za povečanje svojih nezakonitih dobičkov. Bolj digitalizirani kot kadar koli prej zlorabljajo platforme družbenih medijev, mobilne aplikacije in šifrirana komunikacijska orodja, da bi ponudili svoje nezakonite storitve, organizirali logistiko in si zagotovili dobiček. Hitra izmenjava informacij, čezmejno sodelovanje in spletne napotitve, ki jih omogoča Europol, so se izkazali za ključne pri spopadanju s temi tihotapci in preprodajalci," pravi izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle. Dodaja, da so bile informacije, ki so jih države članice delile z Europolom, hrbtenica analitične podpore, "ki smo jo v zadnjih šestih letih zagotovili več kot 800 prednostnim preiskavam. Europol bo še okrepil svoje partnerstvo z organi držav članic in drugimi organi EU ter bo stkal nova zavezništva v Evropi in zunaj nje za zajezitev teh kaznivih dejanj tako v digitalnem kot v fizičnem prostoru."

Vodja Evropskega centra za boj proti tihotapljenju migrantov, Slovenec Robert Črepinko, je k temu dodal: "Obstajajo številni razlogi za domnevo, da skupnost organov pregona še nikoli ni bila bolje povezana, bolje usposobljena ali bolje opremljena za boj proti kriminalnim dejavnostim tihotapcev migrantov in trgovcev z ljudmi. Kljub temu je treba še veliko narediti. Zlasti hiter tehnološki razvoj prisili Europolov EMSC, da združi moči, da bi oblikoval nove preiskovalne tehnike. Europol ostaja popolna platforma za spodbujanje inovacij na področju kazenskega pregona."

Za pot čez morje do Italije se je cena podvojila

V minulem letu se je torej povečala vloga, ki jo imajo digitalne tehnologije pri tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. Tihotapci migrantov so razširili uporabo platform družbenih medijev in mobilnih aplikacij, da bi ponudili svoje nezakonite storitve. Trgovci z ljudmi so zlorabili anonimnost internetnega okolja, da bi ciljali na ranljive posameznike in jih nato izkoriščali tako prek spletnih strani za spremstvo pa tudi preko platform za zmenke.

V Europolovem letnem poročilu o tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi njihovi strokovnjaki izpostavljajo poleg večje uporabe digitalnih tehnologij pri spodbujanju nezakonitega preseljevanja in trgovine z ljudmi tudi dejstvo, da je povečano število prihodov postavilo Ciper pred Grčijo kot območje prihoda v vzhodnem Sredozemlju. Migracijski pritisk na vzhodne meje EU preko Belorusije je vplival na povečanje prisotnosti kriminalnih mrež, ki omogočajo sekundarno gibanje po tej poti. Tihotapske dejavnosti po morju v Italijo so se skoraj podvojile, pristojbina za to pot pa je poskočila s 6000 na 12.000 evrov. Poročilo EMSC je sestavljeno glede na operacije, ki jih je center podpiral leta 2021, in zbrane obveščevalne podatke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta