Tihotapljenje migrantov: Vozili so jih iz azilnega doma v Italijo

17.09.2021 20:00
Pri tihotapljenju migrantov bodisi od meje s Hrvaško bodisi iz azilnega doma v Ljubljani do Italije je sodelovalo dvanajst ljudi. Tudi dva od stanovalcev v azilnem domu, trije varnostniki in prevozniki, med njimi štirje taksisti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnica Ana Klampfer Binder in tožilec Luka Virant sta imela polne roke dela s predobravnavnimi naroki. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha/dnevnik

Dvanajst domnevnih članov hudodelske združbe je junija 2019 ter nato od junija do oktobra lani po navedbah tožilstva organiziralo, prevažalo oziroma drugače sodelovalo pri nezakonitih premikih tujcev od hrvaške do italijanske meje oziroma iz ljubljanskega azilnega doma do Italije. Ti so iz Afganistana in Pakistana do nas prihajali prek BiH, Turčije in Grčije. Šest obdolženih je v priporu, eden v hišnem priporu, preostali se branijo s svobode. Dva glavna obdolženca iz Iraka in Pakistana sta kot domnevni vodji prevoze organizirala kar iz azilnega doma, še trije drugi organizatorji so imeli pri nezakonitih poslih manjšo vlogo, drugi so bili prevozniki, štirje od njih ljubljanski taksisti.

0.89 evra na kilometer

Eden od njih, Janez Šuštar, je ta teden sicer prišel do okrožnega sodišča v Ljubljani, a ker ni izpolnjeval pogoja PCT, nujnega za vstop v stavbo, so ga pravosodni policisti odslovili. "Tožilstvo mu očita, da je opravil štiri take nezakonite prevoze," je pojasnil njegov zagovornik Anže Mlinarič. Pobral naj bi jih bil pred azilnim centrom ali na Dolgem mostu v Ljubljani, računal pa jim je 0,89 evra na kilometer, kolikor stane vožnja po taksimetru. Izdal jim je račun. Po navedbah Mlinariča v obtožnici ni opredeljeno, koliko naj bi bil s takimi nezakonitimi prevozi (dodatno) zaslužil. Obdolženi so zaslužili vse od nekaj sto pa do nekaj tisoč evrov "po glavi", a za večino tožilstvo ni ugotovilo, koliko denarja naj bi bili prejeli. Tujci so pred odhodom iz izvorne države oziroma po prihodu na cilj morali neznanemu organizatorju plačati vnaprej dogovorjene zneske na osebo, še piše v obtožnici.

"Odklepanje vrat je moja služba"

V sodno dvorano pa se je ta teden uspelo prebiti Zaptiji Muriću, enemu od varnostnikov v azilnem domu. Tožilstvo mu očita, da je po predhodnem dogovoru z enim od organizatorjev, Masoodom Asadom Naserjem Al Hajijem, za neznano vsoto z odklepom vrat zaprtega oddelka neupravičeno omogočil prost izhod skupno petih tujcev iz azilnega doma, in to še preden so jim odvzeli prstne odtise in jih vnesli v sistem Eurodac. Na tak način jim je omogočil nadaljnji prevoz proti ciljni državi EU, je navedeno v obtožnici. "Prvič v življenju sem tukaj in upam, da tudi zadnjič," je vidno živčen duhovičil ob navedbi sodnice Ane Klampfer Binder, da doslej še ni bil obsojen. "Katastrofa, prava katastrofa," je zmajeval glavo ob branju obtožb tožilca Luke Viranta. "Vse, kar je napisano v obtožnici, je larifari," je sodnici navrgel, zatem ko je zanikal vse obtožbe. Pravi, da je čist kot steklo, kar da bo tudi dokazal na glavni obravnavi, da ne pozna drugih obtoženih, pa tudi, da ne more verjeti, kaj se mu dogaja. "Odklepanje vrat je moja služba," je vztrajal 57-letnik in povsem zgrožen zaključil, da je to zanj največja sramota v življenju.

Kakšna zaporna kazen grozi obtoženim, je odvisno od tega, v katerem časovnem obdobju naj bi bili sodelovali v hudodelski združbi. Lani so se na področju tihotapljenja tujcev namreč zvišale kazni. Za pridobitev nesorazmerne premoženjske koristi oziroma delovanje v hudodelski združbi je bila prej zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, od lani poleti pa od tri do 15 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta