Tožilstvo mu očita, da je želel smrt Dušku Deliću. Naročen umor naj bi bila čista izmišljija, pravi obtoženi

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.06.2020 19:26

Obtoženi Alen Žilić, ki mu sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi napeljevanja k umoru Duška Delića, zanika očitke tožilstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi Alen Žilić očitke priznal na predobravnavnem naroku, bi tožilstvo zanj terjalo kazen deset let zapora.
Jaka GASAR/Dnevnik

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča se je pričelo sojenje 36-letnemu Alenu Žiliću, obtoženemu napeljevanja h kaznivemu dejanju umora. Tožilstvo mu očita, da je želel smrt Dušku Deliću in da je h krvavemu dejanju iz brezobzirnega maščevanja napeljeval svojega znanca Amirja Ogreševića. In sicer zato, ker naj bi ga bil Delić ob neki priložnosti v gostilni Rogovilc udaril po glavi.

​K umoru ni nikogar napeljeval, trdi obtoženi

​Žilić, ki naj bi bil zaposlen v družinskem podjetju na Slovaškem, na sojenju pa se zagovarja ob pomoči odvetnika Vanje Radanoviča, na predobravnavnem naroku krivde po obtožnici ni priznal. Če bi jo, bi tožilstvo zanj predlagalo kazen deset let zapora. Da ni kriv, je Žilić na sodišču rekel tudi danes in pripomnil, da vztraja pri vsem, kar je povedal v sodni preiskavi. Sodnica Špela Koleta je tako prebrala njegov zagovor iz preiskave. "Zanikam, da bi koga napeljeval k umoru, bom pa pojasnil, zakaj je po moje Amir podal takšno prijavo na policiji. Poznam ga že dvajset let, družila sva se, potem se nekaj časa nisva, ker je bil zaprt zaradi posilstva, in nato sva se spet malo družila. Veliko bolj pa sva se začela družiti po dogodku 7. decembra lani. V lokalu Rogovilc sem bil z dekletom, ko je k meni pristopil neznan moški in me udaril po glavi. Ne vem s čim, lahko je bila teleskopska palica, lahko bokser, nisem videl, s čim me je udaril. Ranil me je, nekaj dni sem bil tudi v šoku. Ker je bil tedaj v lokalu tudi Ogrešević, me je on peljal na urgenco v UKC Ljubljana in zdravnikom povedal, kaj se mi je zgodilo. V bolnici so rekli, da morajo dogodek prijaviti policiji. Policisti so prišli v bolnišnico in vzeli mojo izjavo," je obtoženi povedal v preiskavi. Po dogodku sta se z Ogreševićem še družila, vse do dneva, ko je šel ta k avtomehaniku in tam povzročil incident glede njegovega avtomobila, ki je bil na popravilu. Tam je Ogrešević izgubil živce, se sprl z mehanikom in mu vzel prenosni računalnik, je povedal Žilić v preiskavi. Nekaj dni kasneje se je obtoženi dobil z Ogreševićem in še nekaterimi prijatelji in mu vzel avtomehanikov računalnik ter mu rekel, da ga nikoli več noče videti. Tam naj bi bil Ogrešević znova izgubil živce, iz žepa potegnil pištolo in vsem z njo grozil, enkrat je celo ustrelil, nato pa zbežal. "Amirja je najbolj prizadelo, da sem rekel, da ne sme več v mojo hišo, ker sva končala, pištolo pa je vedno nosil s seboj," je še povedal obtoženi. Vztrajal je, da je Ogrešević policiji lagal, da ga je on napeljeval k Delićevi likvidaciji. Sicer pa se Ogreševića vsi bojijo, ker hodi naokoli s pištolo in ker je že bil v zaporu, je še povedal obtoženi.

Kdo se boji koga in kdo je komu grozil

Priča Amir Ogrešević, ki naj bi na prostor za priče stopil v sredo, ko se sojenje nadaljuje, pa je v preiskavi povedal, da mu je Žilić grozil, če ne bo ustrelil Delića, da se mu bo nekaj zelo hudega zgodilo, zato se je Žilića zelo bal. K dejanju naj bi ga bil napeljeval od 7. decembra lani do 7. januarja letos, ko so Žilića prijeli policisti. Da je Žilić k umoru Delića napeljeval Ogreševića, se je ta menda hvalil v policijskem pridržanju, v katerem je bil 7. februarja letos. Tam naj bi bil osumljenima, s katerima je bil pridržan, povedal, da bi mu Žilić plačal 25 tisoč evrov, če bi ubil Delića. Vendar ga ni mogel ustreliti in je zadevo prijavil policiji. Njegova zgodba se je sicer močno sesula, ko ga je o tem dogodku v sodni preiskavi spraševal odvetnik Vanja Radaovič. Ogrešević se namreč ni mogel spomniti, kdo sta moška, ki sta bila z njim v pridržanju, da bi lahko potrdila njegovo zgodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta