Tragedija v Mengšu: Kaj se je pravzaprav zgodilo, da je šla deklica do privezanega psa na tuje dvorišče?

Damijana Žišt
19.03.2021 06:31
Komaj osemletna deklica ni preživela napada psa, ki se mu je preveč približala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragična nesreča, v kateri je pes do smrti pogrizel komaj osemletno deklico, se je zgodila na dvorišču stanovanjske hiše. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka CJUHA /Dnevnik

Tragična nesreča, ki se je zgodila v sredo popoldan v Mengšu, ko je večji pes napadel komaj osemletno deklico in jo tako poškodoval, da je zaradi hudih poškodb umrla na kraju dogodka, je močno šokirala slovensko javnost. Kaj se je pravzaprav zgodilo, da je šla deklica do privezanega psa na tuje dvorišče, bo pokazala kriminalistična preiskava. Tragični dogodek pa ni pretresel le dekličinih staršev, temveč tudi družinske prijatelje, pri katerih je bila deklica v varstvu v Mengšu, pa tudi lastnike psa. Ob včerajšnjem obisku so bili zelo pretreseni in so močno obžalovali tragedijo, ki se je zgodila kljub temu, da je bil pes, mešanec med nemškim ovčarjem in rotvajlerjem, privezan na domačem dvorišču. Po naših podatkih se je deklica s starši in majhnim bratom nedavno iz tujine preselila v okolico Ljubljane, kjer so starši uredili hišo njene babice in začeli skupaj živeti. Ker je babici poginil starejši pes, so si priskrbeli nekajmesečnega zlatega prenašalca. Nanj naj bi bila deklica zelo navezana. Kmalu pa so mladiča dali od hiše, kar je deklico zelo prizadelo. Morda je ravno zaradi ljubezni do psov, ki se jih očitno ni bala, odšla na tuje dvorišče.

Napadalnega psa morda čaka usmrtitev

V sredo okoli 17. ure se je deklica s svojo nekajletno prijateljico igrala na dvorišču hiše prijateljičinih staršev v Mengšu. Deklici pa sta se nato nenadoma odpravili k sosedom. Sosednje dvorišče je sicer ograjeno, vendar so bila dvoriščna vrata odprta. Osemletnica se je približala sosedovemu psu, ta pa jo je napadel in pogrizel. Tedaj je mimo prišla odrasla oseba, odstranila je psa in poklicala reševalce. Na dvorišče je pritekel tudi sin lastnikov psa, ki je bil v času napada v hiši in tragičnega dogodka ni videl. Deklici so skušali pomagati, na kraj so hitro prišli tudi reševalci, a so bile rane prehude in otrok je umrl. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so policisti opravili ogled kraja dogodka, vendar še zbirajo obvestila zaradi suma morebitnega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Na kraj dogodka je prišla tudi veterinarska inšpektorica in odredila odvzem psa. Ni izključeno, da ga čaka usmrtitev. Ta se namreč po zakonu o zaščiti živali lahko odredi, "če je pes z ugrizom povzročil smrt človeka ali bil soudeležen pri njeni povzročitvi" ali povzročil posebno hude telesne poškodbe. Po naših podatkih pes do zdaj ni bil napadalen.

Psa raje v boks kot na verigo

Pasja inštruktorica iz ljubljanske šole za pse Bajka, ki se ukvarja tudi s prevzgojo nevarnih psov, Alenka Klemenčič Holynski nam je včeraj povedala, da ni opravičila za dogodek, ki se je zgodil, kljub temu pa opozarja na naslednje. "Lastniki so poskrbeli, da je bil pes na ograjenem dvorišču in pripet na verigi, klub temu pa bi morali paziti, da bi bila dvoriščna vrata zaprta. Vendar pa bi tudi dekličini starši morali otroka naučiti, da se ne sme približevati tujim psom, zlasti če so na verigi. Ko je pes priklenjen in se mu približa tuj človek, lahko to žival občuti kot nevarnost - da je potisnjena v kot - in zato obrambno reagira z napadom. Ne podpiram privezovanja psov, saj to ni niti psa vredno življenje. Boljše je psa zapreti v velik boks, kjer se bo lahko svobodno gibal in še nihče ne bo mogel do njega," pravi pasja inštruktorica. Klemenčič Holynskijeva še doda, da bi bilo nujno spremeniti zakon o zaščiti hišnih živalih, ki bi prepovedoval privezovanje psov, na kar že dalj časa opozarja kriminološka stroka. Po podatkih policije sicer pes, ki je napadel deklico, ni bil na seznamu nevarnih psov. Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, nam je včeraj povedal, da policija ne vodi statistike napadov psov na ljudi. Policisti pa ob prijavi pasjih ugrizov preverjajo, ali so lastniki oziroma skrbniki psov ravnali v skladu z zakonom o zaščiti živali. Preverjajo, ali je lastnik naredil vse, da pes ni nevaren okolici. Nevarne so sicer živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka. Med nevarne pse sodijo tisti, ki so že koga ugriznili. Lastnik nevarnega psa mora zagotoviti njegovo fizično varstvo na enega izmed naslednjih načinov: da je na prostem na povodcu in nosi nagobčnik, da je zaprt v pesjaku ali objektu ali da je v prostoru, ograjenem z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, in ima na vhodu opozorilni znak. Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v varstvo osebam, mlajšim od 16 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta