Trgovanje z drogo: ​Obtoženec ne priznava krivde, za policiste pa predlaga poligrafsko testiranje

09.08.2021 09:56
Obtoženi Kamničan, potem ko sodišče ni sprejelo podpisanega sporazuma o priznanju krivde, na novem naroku krivde ni priznal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Kočan (v sredini) je bil v preteklosti že obsojen tudi za poskus uboja. Foto: Bojan VELIKONJA/Dnevnik
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča je pred sodnico Majo Povhe stopil 32-letni Alen Kočan iz Kamnika. Že večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj, precej vzkipljiv, kar je dokazal tudi, ko se je v srbohrvaščini razburjal na okrožno tožilko Petro Lavrič, potem pa pojasnjeval, "živčen sem, zato se zelo hitro razburim, še posebno če se mi dogaja krivca", se je tokrat znašel na sodišču zaradi očitka, da je trgoval z drogo. Na sodišču se zagovarja ob pomoči odvetnika Petra Kobentarja, na sojenje pa so ga pripeljali pravosodni policisti, ker je od 20. februarja letos v ljubljanskem priporu. Zanj se je včeraj pred sodnico Povhetovo opravil predobravnavni narok, čeprav je prvi predobravnavni narok zoper njega opravila sodnica Ana Testen. Na tistem naroku je tožilstvo sodišču predložilo podpisan sporazum z obtoženim za vse očitke v obtožnici, sodišču je predlagalo leto in dva meseca zapora, vendar sodnica takšnega sporazuma ni sprejela. Zato se je morala z nadaljnjega sojenja izločiti in je zadevo prevzela sodnica Maja Povhe.

​Sodnica ni sprejela podpisanega sporazuma

​Tožilstvo Kočanu očita, da je trgoval z drogo. V Kamniku so ga 18. februarja letos v avtomobilu ustavili policisti. Zaradi njegove kriminalne preteklosti so ga sicer že poznali. Pri sebi je imel tri zavitke konoplje (deset gramov) in tri zavitke kokaina (nekaj več kot tri grame). Naslednji dan je bila pri njem doma opravljena hišna preiskava in kriminalisti so našli še enajst zavitkov konoplje v skupni teži 74 gramov ter trinajst zavitkov kokaina s primesmi (okoli osem gramov). Preiskovalci so našli še tehtnico za tehtanje droge, 365 evrov v različnih bankovcih ter seznam z imeni odjemalcev droge in količino kupljene droge. Zato mu tožilstvo očita storitev kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami, za kar je predpisana kazen zapora od leta do osem let. Obtoženi tokrat ni priznal očitkov iz obtožnice, se je pa želel s tožilko, ki na tem naroku ni bila ista kot na prvem, pred sodno dvorano pogajati o novem sporazumu.

Po krajši prekinitvi, ko se je obravnava znova začela, je bilo jasno, da od sporazuma ne bo nič, saj je obtoženi tožilki postavljal pogoje, in ne obratno, je bilo razumeti tožilko po nadaljevanju naroka. Odvetnik Kobentar je nato sodišču predložil pisno zahtevo za izločitev dokazov, ki naj bi jih bila policija zoper obtožene zbrala nezakonito, predlagal pa je tudi ogled kraja dejanja, kjer je bil obtoženi ustavljen in aretiran, "saj se nekatera dejstva, kot to, kje so drevesa, cesta in drugo, ne ujemajo s policijskim zapisnikom". Obtoženi je nato, potem ko je imel kar veliko kritik zoper tri kamniške policiste, ki so ga ustavili in ga po njegovih besedah prej že večkrat obravnavali, predlagal, naj jih sodišče preizkusi s poligrafom, da bi se dokazalo, ali so v ovadbi zoper njega govorili resnico. Po mnenju obtoženega je niso. "Ko so me ustavili in mi našli drogo, ki sem jo imel le za lastno uporabo, so mi dovolil, da sem pokadil še en džojnt (marihuano), šele nato so vse zaseženo fotografirali - no, ali pa so prej, ne vem več -, potem so me aretirali, čeprav sem imel drogo le zase, zato je ravnanje policije nezakonito," je sodišču nizal obtoženi. Njegov odvetnik pa je dodal, da naj poligrafsko testiranje policistov opravi neodvisna institucija, ne policija. Odvetnik je še predlagal zaslišanje sodnega izvedenca psihiatra, čemur pa je tožilka nasprotovala, "saj ni nobenih dokazov v sodnem spisu, da obtoženi med očitanimi kaznivimi dejanji ni bil prišteven". O vseh predlaganih dokazih bo odločila sodnica, vendar pa bo prej opravila še eno nadaljevanje predobravnavnega naroka (3. septembra). Tedaj bo zaslišala vse tri kamniške policiste, ki so ustavili obtoženega, da se bo razčistilo, ali so mu dali pravni pouk pravočasno, torej pred zasegom vseh predmetov ali po njem. Šele ko bo to jasno, bo sodnica razpisala sojenje, je povedala.

​Obtožen poskusa uboja, obsojen za hudo telesno poškodbo

Alen Kočan je bil že večkrat kaznovan zaradi različnih kaznivih dejanj. Pred desetimi leti je bil obsojen zaradi krvavega obračuna med družinama Kočan in Rozman z območja Kamnika, ki ga je zanetila zgolj vožnja z dolgimi avtomobilskimi lučmi. Tedaj je bil komaj 22-letni Alen Kočan, ki je z nožem s 17 centimetrov dolgim rezilom zabodel v trebuh Anžeta Rozmana, obsojen na leto in dva meseca zapora, na takšno kazen je bil obsojen tudi glava nasprotne družine, 60-letni Vid Rozman. Vsi drugi so bili obsojeni na štirimesečne pogojne kazni, pri čemer so 52-letnemu Danu Kočanu določili dveletno preizkusno dobo, njegovemu sinu (oziroma Alenovemu bratu dvojčku) Albinu ter 31-letnemu Dejanu Rozmanu pa triletno preizkusno dobo. Alen Kočan je bil sprva obtožen poskusa uboja Anžeta Rozmana, na koncu pa zaradi spremenjene obtožnice obsojen zaradi hude telesne poškodbe. Kazen je že prestal pred leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta