Trgovina z drogo: Policistu pod krinko se je pohvalil s sto tisočaki v torbici in kilogramom kokaina

Damijana Žišt
11.11.2021 07:00

Na nadaljevanju sojenja domnevnim trgovcem z drogo so zaslišali tajnega delavca policije, ki je povedal,
da je z obtoženim Brankom Ščulijo odšel tudi na sestanek z dobaviteljem droge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Aleš Zupančič je do aretacij domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana maja letos veljal za vodjo do tedaj največje kriminalne združbe pri nas, ki je trgovala z drogo. Foto: Robert BALEN

Robert BALEN

Tajni delavec policije sem postal decembra 2019, ko so mi slovenski kriminalisti povedali, zoper koga naj delujem. Pokazali so mi fotografiji Klemna Kadivca in Novice Joskića ter mi rekli, da naj zbiram informacije o njiju ter o trgovanju z drogo na območju Domžal in Kamnika. Branka Ščulijo sem spoznal na zabavi v okolici Kamnika 1. maja lani. Dobila sva se tudi naslednji dan v nekem lokalu v okolici Kamnika, kjer mi je povedal, da je član zelo dobro organizirane narko združbe, ene najmočnejših v Evropi, ki preprodaja droge, in da je ta združba zelo nevarna. Na kriptiranem telefonu mi je kazal fotografije različnih drog in se pohvali, da mi lahko priskrbi katerokoli drogo. Pokazal mi je, da ima v torbici veliko denarja, rekel bi, da je bilo okoli 100 tisoč evrov, v kombiju pa mi je pokazal kilogram kokaina," je na včerajšnjem nadaljevanju sojenja trgovcem z drogo, katerih vodja naj bi bil 39-letni Aleš Zupančič iz Komende, povedal tajni delavec policije številka 5.

Sodijo le še štirinajstim

Zaslišanje priče tajnega delavca 5 je potekalo prek videokonference, njegov glas je bil popačen, obraz zakrit, njegovo zaslišanje pa je teklo ob pomoči prevajalke, saj je priča doma iz ene od držav na območju nekdanje Jugoslavije. Novica Joskić je bil visoko pozicioniran v Zupančičevi združbi. Ko je policija prišla na sled njemu, se je počasi začel odvijati klobčič - policija je prišla do Zupančiča in drugih osumljenih. Joskić je krivdo priznal in v zaporu na Dobu prestaja kazen pet let in deset mesecev zapora. Od sprva 33 obtoženih v tej zadevi sodišče zdaj sodi le še štirinajstim. Devetnajst obtoženih se je na predobravnavnih narokih pokesalo in priznalo krivdo, zato so bili že obsojeni, večina na zaporne kazni, ki jih prestajajo na polodprtem in odprtem oddelku zapora na Dobu. Od obtoženih, ki jim sodijo, so le še trije v priporu, poleg domnevnega vodja kriminalne združbe, ki je do nedavnega razbitja slovenske celice zloglasnega Kavaškega klana veljala za največjo kriminalno združbo pri nas, Aleša Zupančiča, še Svetlan Stjepić in Branko Ščulija, drugi se branijo s prostosti. Poleg omenjene trojice na zatožni klopi sedijo še Jure Močnik, Elvis Murić, Polonca Nose, Samir Velić, Jure Slaviček, Ivan David, Jernej Kotnik, Dejan Šabotić, Luka Lazič Korošec, Gregor Mandelj in Anis Ličina.

Tajno deloval tudi zoper šefa Kavaškega klana

Priča tajni delavec 5 je na včerajšnjem zaslišanju, ko so ga z vprašanji zasuli predvsem odvetniki obtoženih, povedal nekaj pomembnega. V začetku svojega tajnega delovanja je po naročilu policijskega koordinatorja v tej zadevi moral zbirati podatke tudi o Klemnu Kadivcu, ki so ga sumili, da trguje z drogo. Kadivca kasneje policija ni mogla povezati s kriminalno družbo, ki naj bi jo vodil prvoobtoženi Aleš Zupančič, novembra 2019 pa je zaradi obtožbe ugrabitve pristal v koprskem priporu, kjer je še zdaj. Ja pa policiji in specializiranemu državnemu tožilstvu uspelo, da so Kadivca povezali s slovensko celico Kavaškega klana, o čemer smo v Večeru prvi poročali. Kadivec je po trditvah tožilstva eden od vodij slovenske celice Kavaškega klana in se je znašel tudi v zajetni obtožnici tožilstva, ki je bila konec oktobra letos vložena na ljubljansko okrožno sodišče. Tajni delavec pet je kot priča včeraj še povedal, da mu je Branko Ščulija priskrbel kriptiran telefon, od njega pa je po navodilih koordinatorja policijske akcije nekajkrat tudi kupil drogo. Tudi Ščulija je imel kriptiran telefon, vendar z drugačnim programom, kot je bil njegov, zato medsebojno nista mogla komunicirati, sta se pa veliko družila. Enkrat je šla priča z njim tudi v Avstrijo na sestanek z dobaviteljem droge. Ščulija mu je povedal, da je sestanek organiziral nekdo drug, sam namreč ni mogel priti naravnost do dobavitelja, saj je v narko združbi, ki ji je pripadal, vladala zelo stroga hierarhija.

S prodajo droge bajno zaslužili

Tožilstvo obtoženim očita sodelovanje v hudodelski združbi, ki je od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo. Tožilstvo trdi, da je Zupančič koordiniral štiri poglavitne kriminalne dejavnosti, ki jih je izvajala združba: prodajo ekstazija, konoplje, konopljine smole in hašiša. Organiziral naj bi bil tudi tihotapljenja kokaina z ladijskimi kontejnerji iz Južne Amerike, Ekvadorja, v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. Zupančiča se je med kriminalci prijel vzdevek Kapo, v domači Komendi in okolici pa ga vsi poznajo kot Bazenarja. Policija naj bi ga bila kot člana združbe prvič identificirala marca in aprila lani, ko sta bila izvedena navidezna odkupa droge od hrvaškega državljana Žarka Vidovića na območju Grosupljega. Potem se je kriminalni klobčič začel odvijati in so preiskovalci s prikritimi preiskovalnimi ukrepi prišli tudi do drugih osumljenih. V dobrih dveh letih so osumljeni s prodajo droge zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta