Trgovina z drogo: Sto kilogramov spida proizvedli na Gorenjskem

Damijana Žišt Damijana Žišt
31.07.2020 18:06

Iz zajetne obtožnice izhaja, kakšne so bile vloge vodje Aleša Zupančiča in drugih članov hudodelske združbe, ki je na veliko trgovala z drogo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Aleš Zupančič je skupaj z nekaterimi člani svoje hudodelske združbe nameraval kokain iz Ekvadorja prevažati s kontejnerji, namenjenimi v Luko Koper.
Zdravko Primožič/FPA

Slovenska policija je v skupni akciji hrvaške policije, Europola in Interpola ter drugih tujih policij konec januarja letos aretirala večje število osumljenih trgovcev z drogo in zasegla večje količine različne droge, orožja in denarja. Kriminalistična preiskava je trajala več kot dve leti, v tem času so člani združbe s prodajo droge zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov. Policija je v preiskavi uporabljala prikrite ukrepe, kot so tajno prisluškovanje telefonom, tajno sledenje osumljenim, navidezni odkupi droge in drugo, zato so se v kriminalno združbo vpletli tudi tajni delavci policije, ki so se pojavljali kot kupci droge. Policija je že med preiskavo ugotovila, da hudodelska združba, katere vodja naj bi bil Aleš Zupančič, 38-letni podjetnik iz Kamnika, imenovan Kapo, tudi sama proizvaja drogo amfetamin, imenovano spid, kar je bila novost na slovenskem trgu. V okviru akcije je bilo v dveh navideznih odkupih zaseženih kar sto kilogramov spida, proizvedenega v Cerkljah na Gorenjskem. Poročali smo že, da je tožilka Tamara Gregorčič s specializiranega državnega tožilstva zoper 39 obtoženih prejšnji teden na ljubljansko okrožno sodišče vložila obtožnico, ki ima kar 375 strani. Zadeva je v fazi ugovorov obrambe obtoženih zoper obtožnico.

Znotraj združbe organizirali svoje mreže

Po podatkih iz obtožnice je združba, ki je bila pri svojem delovanju zelo previdna, za medsebojne pogovore so uporabljali posebne, kriptirane telefone, v Sloveniji najmanj od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo, in sicer heroinom, kokainom, ekstazijem - MDMA, konopljo (rastlino in smolo), hašišem in amfetamini spid. Sedemnajst obtoženih je v priporu, en član hudodelske združbe Aleša Zupančiča, Simon Nose, pa je v priporu na Hrvaškem, izhaja iz obtožnice. Preostali se bodo na sodišču branili s svobode. Tožilstvo tudi trdi, da je obtoženi Novica Joskić organiziral še lastno mrežo preprodajalcev prepovedanih drog, prav tako sta svojo hudodelsko združbo imela obtožena Svjetlan Stjepić in Milan Baraga. Vsi trije pa so bili člani Zupančičeve hudodelske združbe. V obtožnici in v priporu so se tako znašli Aleš Zupančič, Kamničani Jure Močnik, Novica Joskić, Peter Ulčar, Branko Šćulija, Rok Lesjak, Žiga Sever, Igor Levstik, Simon Pretnar, Matjaž Hočevar, Sandi Oven, vsi iz Ljubljane, Goran Ropret, Žan Novak, oba iz Cerkelj na Gorenjskem, Gašper Zdešar iz Polhovega Gradca, Aleksander Spasojević iz Preserja pri Radomljah, Svjetlan Stjepić iz Hrastnika in Sašo Gadža iz Podgorja. Nekateri obtoženi so po navodili Aleša Zupančiča drogo hranili, vozili in prodajali drugim članom združbe oziroma tudi tajnim delavcem policije. Drugi obtoženi, neposredno podrejeni Joskiću, Stjepiću in Baragi, pa so trgovali z drogo po njihovih navodilih.

Amfetamin spid je obtoženi Goran Ropret izdeloval v posebej prirejenem laboratoriju na svojem domu v Cerkljah na Gorenjskem.
Arhiv Večer

130 tisoč evrov za sto kilogramov

Obtoženi Zupančič, Pretnar, Ropret, Lesjak in neznani osebi z vzdevkom Doctor new in Oooooo so vpleteni v proizvodnjo amfetamina spid, izhaja iz obtožnice. Tožilstvo trdi, da so bili Zupančič, Pretnar, Ropret in Lesjak vpleteni v najmanj eno proizvodnjo spida, in kasnejšo prodajo, v časovnem obdobju od 14. do 27. januarja letos. Zupančič se je 14. januarja letos s tajnim delavcem policije dogovoril za nakup sto kilogramov spida za 130 tisoč evrov, potem ko je že nekajkrat prej policist pod krinko od Zupančiča in njegovih podrejenih kupil to drogo. Tako je Zupančič v začetku lanskega novembra tajnemu delavcu policije v odkup ponudil različne droge, tudi amfetamin spid, po ceni 1400 evrov za kilogram. Povedal pa mu je še, da če bi želel, da se amfetamini dostavijo v skandinavske države, bi ga kilogram omenjene droge stal.500 evrov. Policist pod krinko je nato najmanj dvakrat opravil navidezni odkup po dva kilograma spida, z Zupančičem pa se je tudi dogovarjal o nakupu 50 kilogramov spida, ki naj bi ga Zupančičeva kriminalna mreža dostavila v eno izmed skandinavskih držav. Sledil je januarski posel s sto kilogrami spida, ko je Zupančič pred izvršenim poslom od tajnega policijskega delavca zahteval 15 tisoč evrov are. Po prejeti ari se je Zupančič 17. januarja pri osebah z vzdevkoma Doctor new in Ooooo na Nizozemskem dogovoril, da so mu poslali sestavine za izdelavo spida, in sicer olje in metanol. Spid je po Zupančičevem naročilu izdelal Ropret v laboratoriju na svojem naslovu bivanja v Cerkljah na Gorenjskem. Najprej 35 kilogramov, ki so bili prek Pretnarja predani tajnemu delavcu policije, in nato še 65 kilogramov, ki jih je za predajo policistu pod krinko v avtomobilu hranil Pretnar. Droga pa ni prišla do tajnega policijskega delavca, saj jo je policija zasegla.

Kokain iz Ekvadorja v Luko Koper

​Obtoženi Zupančič, Močnik, Šćulija, hrvaški državljan Dragutin Vuk, Sever in Joskić so od lanskega junija na območju Ljubljane in drugih krajev po Sloveniji in Avstriji organizirali poskusni prevoz 30 kilogramov kokaina z ladijskimi kontejnerji iz Ekvadorja v Južni Ameriki v Luko Koper, izhaja iz obtožnice. Tako se je Zupančič še pred lanskim junijem povezal s policiji še neznano osebo N oziroma O, ki je imela zveze v pristaniščih Machala in Guayaqil v Ekvadorju in kjer je dobivala podatke o tem, kateri kontejnerji so namenjeni v Luko Koper in kako bi se lahko kokain naložil vanje. Ostali pa so imeli nalogo, da prek Močnika, ki je bil povezovalni člen do Zupančiča, v Luki Koper najdejo človeka, ki bo poskrbel za varen raztovor kokaina, ter ljudi, ki bodo zagotovili transport droge iz Luke Koper. Pri tem so, seveda nevede, sodelovali tudi s tajnimi delavci policije, ki so se izdajali za zaupanja vredne v zelo donosni trgovini z drogo. Poskusni prevoz je uspel, zato je kasneje v Luko Koper prispelo še 300 kilogramov kokaina, ki pa ga je policija zasegla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta