Trgovina z ljudmi in prostitucija: Eden krivdo zanika, dva se bosta pogajala

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.08.2019 20:24

Na celjskem sodišču novi zapleti na predobravnavnem naroku zoper obdolžence zaradi trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obdolženci, ki naj bi bili vpleteni v prostitucijo - od leve (sedita) Ekrem Pobrič in Marjan Soršak, Jože Cank (stoji)
Gordana Possnig

Sodniku Marku Brišniku tudi v drugem poskusu ni uspelo v celoti izpeljati med sodnimi počitnicami začeti predobravnavni narok za obdolžene člane hudodelske združbe, ki naj bi se bila poldrugo leto na Celjskem ukvarjala s trgovino z ljudmi in zlorabo prostitucije. Aretirali so jih konec avgusta lani.
Prekinjen predobravnavni narok je julija zaznamovala odsotnost treh od petih odvetnikov obdolžencev, in sicer Aleksandra Cmoka, Aleksandra Radivojeviča in Marjana Aleksiča. Tokrat so bili v sodni dvorani prisotni vsi vabljeni, poleg odvetnikov tudi obdolženci Jože Cank, Ekrem Pobrič in Marjan Soršak, za Damjana Vindiša bo predobravnavni narok opravljen prihodnjo sredo.
A je sodniku uspelo izpeljati predobravnavni narok le za Jožeta Canka, medtem ko sta Pobrič in Soršak prek svojih odvetnikov sodniku v sodni dvorani sporočila, da se bosta s tožilstvom pogajala o priznanju krivde. Tako sodniku ni preostalo drugega, kot da je za dvojico narok prekinil. Sta pa oba še obljubila, da bodo pogajanja, tudi zaradi tega, ker gre za priporno zadevo, skušali zaključiti do konca meseca.
Cankov odvetnik Mitja Grčar je med dokaznimi predlogi predlagal neposredno zaslišanje številnih prič. Ob imenih domnevnih oškodovank si obramba želi še zaslišanja deklet, ki so delala v podjetju Esit. Na sodišču želi videti kot priči tajnega policijskega sodelavca dva kriminalista celjske policijske uprave, ki sta vseskozi delala na tem primeru, pa tudi kriminalista, ki je sodeloval v hišni preiskavi pri Canku. Na sodišču pa bi rad zaslišal tudi zaposleni delavki s celjske upravne enote.
Že pred tem je sodnik opravil predobravnavni narok za Majo Cank (hči Jožeta Canka), Roberta Mramorja, Urbana Seničarja in pravno družbo Esit, d.o.o. Nihče od naštetih krivde ni priznal. Sodišče bo moralo pred začetkom glavne obravnave pravnomočno odločiti o zahtevi za izločitev dokazov zaradi domnevno spornih odredb sodišča, ki naj bi bile po mnenju obrambe izdane šele, ko so kriminalisti od več operatorjev že pridobili podatke o telefonskih številkah domnevnih osumljencev. Tožilec Aljaž Britvič je zaradi varovanja zasebnosti žrtev in drugih vpletenih v domnevno nezakonito početje predlagal sojenje za zaprtimi vrati, a sodišče o tem še ni odločilo. Obtožnica domnevno vpletene v hudodelsko združbo bremeni, da so s preslepitvijo, da bodo delale kot barske plesalke v nočnem lokalu v Sloveniji, v našo državo pripeljali in v nočnem lokalu Cocktail v Celju nastanili pet ukrajinskih državljank. Nato pa so Ukrajinke, ki so jim bile podrejene, ob tem pa so živele v tuji državi, prisilili v prostitucijo. S tem svojim početjem si je hudodelska združba ustvarjala zaslužek, ki si ga je nato razdelila. Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, kar so domnevno izvajali v hudodelski združbi, obdolženim grozi kazen od tri do petnajst let zapora, za zlorabo prostitucije pa je predpisana kazen od enega do dvanajst let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta