Trgovina z ljudmi: Najstnico iz Maribora prodali v Italijo

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.10.2018 20:19

Teden po evropskem dnevu proti trgovini z ljudmi je mariborsko sodišče na zatožno klop poklicalo zakonska para, ki sta se pred štirimi leti dogovorila za kupoprodajo mladoletne neveste

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je izvedela za dogovorjeno poroko, se je njeno že načeto zdravje tako poslabšalo, da je pristala v bolnišnici. Razmišljala je celo o samomoru. Fotografija je simbolična.
Profimedia

Pretresljiva zgodba mlade Mariborčanke, ki so jo pred štirimi leti prodali v Italijo, dokazuje, da kupoprodaja mladoletnih nevest še vedno ni izkoreninjena. Jeseni 2014 sta se njena starša Nafija in Nevzet B. ob posredovanju dedka Hasanija F. dogovorila z zakoncema Gazmenom in Gulyo H. iz Italije, da se bo hči poročila z njunim mladoletnim sinom. Del dogovora je bil, da mora italijanska družina za nevesto plačati 15.000 evrov.

Domači so ji grozili in jo preklinjali

Ker je bila zaljubljena v drugega, se je najstnica znašla v strašanski stiski, a so jo kljub njenemu nasprotovanju dvajsetega decembra 2014, ko ji je do polnoletnosti manjkalo še dva meseca, poročili v italijansko družino. V novem okolju ni bila srečna. Počutila se je kot nekakšna služabnica, saj je po njenih besedah morala od zore do mraka skrbeti za desetčlansko družino. Zaradi kronične bolezni, ki jo ima, je dvakrat omedlela, a je nova družina kljub njeni prošnji ni odpeljala k zdravniku. Tašča in tast naj bi ji bila omejila gibanje, ji odvzela dokumente, v Italiji pa je sploh niso prijavili. Ko je mesec po poroki v skladu z romskimi običaji odšla na obisk k staršem in jima povedala, da noče več nazaj, ji mati in oče nista prisluhnila. Njeno sestrično sta celo zadolžila, da jo mora nadzorovati, a se je dekle 21. januarja 2015 nekako izmuznilo in pobegnilo na center za socialno delo.

Oškodovankino zdravje je kritično

Ker prvoobtoženi Hasani F. po oceni sodnega izvedenca ni sposoben sesti na zatožno klop, je mariborska sodnica Vanja Verdel Kokol na kazensko odgovornost te teden poklicala samo ženinove in oškodovankine starše, predobravnavni narok pa je izpeljala le za zakonca iz Italije, za starša oškodovanke pa ne, ker ta teden zaradi hčerinega drastičnega poslabšanja zdravja (mlada ženska je po operaciji v kritičnem stanju) nista bila zmožna sodelovati v postopku.
Za trgovino z ljudmi v sostorilstvu je predpisana kazen od treh do 15 let zapora. Tožilka Mateja Artenjak je zakoncema v torek ponudila, da bo ob njunem takojšnjem priznanju za Gazmena H. predlagala kazen dve leti in pet mesecev zapora, za Gulyo H. pa mesec nižjo kazen, a se par z njo ni hotel pogoditi. Ker sta se oba izrekla za nedolžna, bo Verdel Kokolova zanju razpisala sojenje, ki se bo predvidoma pričelo januarja. Ali bo sojenje razpisala tudi za oškodovankina starša, je odvisno od tega, kako se bosta o krivdi izrekla na predobravnavnem naroku, ki ga bo sodnica za oba razpisala v decembru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta