Trgovina z ljudmi: Odkrili so več kot 60 mladoletnih žrtev

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.11.2020 09:29

V akciji pred mesecem dni je sodelovala tudi slovenska policija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot navajajo v Europolu, so tarče trgovcev z ljudmi najbolj ranljive skupine, med katerimi so tudi otroci.
Europol

388 aretiranih in odkritih več kot 60 mladoletnih žrtev - takšen je rezultat obsežne policijske akcije v boju proti trgovini z ljudmi, ki je pred mesecem dni tekla širom Evrope. Operacijo so usklajevali Europol, Portugalska, Španija in Velika Britanija, v njej pa je skupno sodelovalo 12 držav - poleg omenjenih še Avstrija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Nemčija, Litva, Romunija in Nizozemska in tudi Slovenija.

Operacija je potekala med 5. in 11. oktobrom in je vključevala širok nabor nacionalnih agencij in služb, vključno s policijo, službami za nadzor priseljevanja in mej, prometno policijo, socialnimi službami in službami za zaščito otrok ter delovnimi inšpektorati, so danes sporočili iz evropskega policijskega urada Europol. Pristojne oblasti so v okviru operacije izvedle 388 aretacij, prepoznale pa so še 19 dodatnih osumljencev in sprožile 40 novih preiskav. Skupno so odkrili 249 potencialnih žrtev trgovanja z ljudmi, od katerih je najmanj 61 mladoletnih, pri 107 žrtvah starosti še niso uspeli določiti.

Sodelujoče države so se v iskanju žrtev in osumljencev osredotočile na mejne prehode in glavna prometna vozlišča. Glede na pojasnila Europola je pri tem vsaka država prilagodila svoje dejavnosti oblikam trgovine z otroki, ki v določeni državi prevladujejo. Skupno je več kot 5000 predstavnikov oblasti preverilo skoraj 60.000 ljudi, več kot 1500 lokacij, skoraj 16.000 vozil in nekaj manj kot 40.000 dokumentov.

Kot navaja Europol, so tarče trgovcev z ljudmi najbolj ranljive skupine, med katerimi so tudi otroci, ki jih prodajajo z namenom spolnega in delovnega izkoriščanja. Kriminalci jih tudi silijo v prosjačenje ali kazniva dejanja, kot je tihotapljenje nezakonitih dobrin. Mladoletniki iz držav izven EU so pogosto tudi žrtve tihotapcev migrantov, ki sodelujejo z odraslimi, ki spremljajo otroke in se pretvarjajo, da so njihovi sorodniki ali uradni skrbniki. Znotraj EU so v trgovino z otroki najpogosteje vpleteni njihovi sorodniki. Kriminalne organizacije, povezane prek velikih omrežij klanov, delujejo v več državah in na osnovi kroženja selijo otroke, še navaja Europol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta