Trgovina z ljudmi: Sojenje še vedno za zaprtimi vrati

Gordana Possnig Gordana Possnig
25.05.2020 05:00

Po dobrih dveh mesecih premora je celjsko sodišče prejšnji teden za pet obtoženih trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije razpisalo en narok za drugim. Prišla sta tudi glavna obtožena, ki sta na prostosti šele dober mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je poskrbelo za to, da so obtoženi in njihovi zagovorniki sojenje spremljali na varni medsebojni razdalji.
Gordana Possnig

Jožetu Canku, njegovi hčeri Maji Cank, Robertu Mramorju, Damjanu Vindišu in Petru Školniku, ki jih tožilstvo bremeni, da so se ukvarjali s trgovino z ljudmi in zlorabo prostitucije, so na celjskem okrožnem sodišču pričeli soditi lansko jesen. Ob letošnji razglasitvi epidemije koronavirusa pa se je proces zaradi več preložitev upočasnil. Sodnik Marko Brišnik je moral najprej sojenje preložiti zato, ker je nekaj odvetnikov in obdolženih iz Šmarja pri Jelšah, ki je bilo eno največjih žarišč koronavirusa v Sloveniji. Od sredine aprila pa sojenja ni mogel nadaljevati zato, ker primer ni več veljal za nujnega, saj so višji sodniki v Celju dan pred razpisano obravnavo odločili, da se obdolžena Canka in Mramorja, ki sta bila v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, izpusti na prostost.
Prejšnji teden, ko so se tudi na sodiščih pričeli sproščati ukrepi, je sodnik Brišnik za vpletene v trgovino z ljudmi razpisal dva naroka in nobeden od obdolženih ni manjkal. Peterica je, opremljena z zaščitnimi maskami, sedla na zatožno klop, podrobnosti dogajanja v sojenju pa javnosti niso dosegle, ker je sodnik zaradi občutljivosti primera in predvsem zaščite oškodovank obravnavo razglasil za tajno.
Obtožene so aretirali konec avgusta 2018. Tožilstvo jim očita, da so od oktobra 2017 do avgusta 2018 preslepili več ukrajinskih mladih deklet. Obljubili so jim delo barskih plesalk v Sloveniji, nastanili v nočnem lokalu v Medlogu pri Celju, nakar so jih prisiljevali v ponujanje spolnih storitev. Kot krinko za zaposlovanje deklet so uporabljali družbo Esit, d.o.o. Glavni organizator združbe, ki je novačil in izkoriščal dekleta, je bil po prepričanju tožilstva Jože Cank, Robert Mramor pa je imel nalogo nabiranja deklet v Ukrajini, v določenem obdobju je bil tudi direktor družbe Esit, ki je izdajala fiktivne račune. Maja Cank naj bi bila tudi nekaj časa delala kot direktorica v podjetju Esit. Peter Školnik je dal glavnim akterjem združbe (Cank, Mramor in Maja Cank so obtoženi še sodelovanja v hudodelski združbi) v najem hišo v Šentrupertu pri Laškem, kjer se je nato odvijala prostitucija.
Damjan Vindiš je ukrajinska dekleta prevažal. Školniku in Vindišu tožilstvo ne očita, da sta v kaznivem dejanju sodelovala kot člana hudodelske združbe. Za očitke sta se zagovarjala le Cank in Mramor, preostali obdolženci pa se branijo z molkom. Krivdo vsi zanikajo, Cank je obtožnico označil za konstrukt, njegova domnevna desna roka Mramor pa se očitkov tožilstva otepa s kritiko na račun policije, češ da gre za zaroto, ki je nastala na podlagi anonimne prijave policiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta