Trgovina z mamili: Razpolagali z veliko droge in denarja

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.07.2020 06:30

Specializirano državno tožilstvo vložilo zajetno obtožnico zoper 37 domnevnih trgovcev z drogo, ki naj bi bili člani največje hudodelske združbe na slovenskih tleh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi so po trditvah tožilstva v Slovenijo tihotapili in nato prepodajali večje količine heroina in kokaina.
Policija

Specializirano državno tožilstvo je prejšnji teden na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zajetno obtožnico, ki ima kar 375 strani. Domnevne trgovce z drogo so v slovensko-hrvaški kriminalistični akciji aretirali konec januarja letos, v Sloveniji 46 ljudi, na Hrvaškem pa šest. V kriminalistični preiskavi so sodelovali tudi tuje policije, Interpol in Europol. Kazenska ovadba slovenske policije je navajala več kot 40 osumljenih. V obtožnici, ki jo je podpisala tožilka Tamara Gregorčič, pa je 37 obtoženih, za preostale osumljene tožilstvo po končani sodni preiskavi ni vložilo obtožnice. Sedemnajst obtoženih je v priporu v Sloveniji, eden na Hrvaškem, preostali se bodo na sodišču branili s svobode. Obtožnica je trenutno v fazi ugovorov obrambe obtoženih. V času več kot dve leti trajajoče kriminalistične preiskave so člani združbe s prodajo droge zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov.

Ne več zgolj tranzitna država

Z aretacijo več članov zelo dobro organizirane kriminalne hudodelske tolpe, katere vodja naj bi bil podjetnik Aleš Zupančič iz okolice Komende, se je pokazalo, da Slovenija ni več le tranzitna država, skozi katero potuje droga, temveč se pri nas ta tudi prodaja. Po podatkih iz obtožnice je združba v Sloveniji najmanj od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo, in sicer heroinom, kokainom, ekstazijem - MDMA, konopljo (rastlino in smolo), hašišem in amfetamini. Tožilstvo tudi trdi, da je obtoženi Novica Joskić organiziral še lastno mrežo preprodajalcev prepovedanih drog, prav tako sta svojo hudodelsko združbo imela obtožena Svjetlan Stjepić in Milan Baraga. Vsi trije pa so bili člani Zupančičeve hudodelske združbe. V obtožnici in v priporu so se tako znašli Aleš Zupančič, Kamničani Jure Močnik, Novica Joskić, Peter Ulčar, Branko Šćulija in Simon Nose (v priporu je na Hrvaškem), Rok Lesjak, Žiga Sever, Igor Levstik, Simon Pretnar, Matjaž Hočevar, Sandi Oven,vsi iz Ljubljane, Goran Ropret, Žan Novak, oba iz Cerkelj na Gorenjskem, Gašper Zdešar iz Polhovega Gradca, Aleksander Spasojević iz Preserja pri Radomljah, Svjetlan Stjepić iz Hrastnika in Sašo Gadža iz Podgorja. V obtožnici so še naslednji domnevni trgovci z drogo, ki pa niso v priporu: Polonca Nose, žena Simona Noseta iz Kamnika, ter Kamničani Elvis Murić, Samir Velić in Jure Slaviček, Anis Lićin, črnogorski državljan, ki v Sloveniji prebiva neprijavljen, Dejan Šabotić iz Ljubljane, Luka Lazić Korošec s Škofljice, Aleš Koželj iz Tunjic, Tadej Žižek iz Mozirja, Rok Breznik Mavrič iz Slovenj Gradca, Gregor Mandelj iz Preserja pri Radomljah, Ljubljančan Jernej Kotnik, Milan Bagara in Aljaž Medved, oba iz Hrastnika, Damir Beganović, Elmir Halilović, Anej Dušak, Ivan David in Benjamin Kondrad Hladin iz Laškega.

Kokain iz Južne Amerike, heroin z Bližnjega vzhoda

Tožilstvo trdi, da je Aleš Zupančič kot vodja krovne hudodelske združbe koordiniral vse štiri poglavitne kriminalne dejavnosti, ki jih je izvajala družba pod njegovim vodstvom, in sicer prodajo ekstazija - MDMA, konoplje, rastline in smole, ter hašiša na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije, organiziranje tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike, Ekvadorja, z ladijskimi kontejnerji v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji.
Zupančiča se je prijel vzdevek Kapo in je bil maja 2018 na celjskem okrožnem sodišču zaradi trgovanja z drogo obsojen na dve leti vikend zapora in denarno kazen, trgovino z drogo pa je vodil kar med prestajanjem zaporne kazni. Policija naj bi ga bila kot člana združbe prvič identificirala marca in aprila lani, ko sta bila izvedena navidezna odkupa droge od hrvaškega državljana Žarka Vidovića na območju Grosupljega. Potem se je policijski klobčič počasi začel odvijati in preiskovalci so s prikritimi preiskovalnimi ukrepi prišli tudi do drugih osumljenih. Obtožnica navaja, da je bil obtoženi Jure Močnik neposredno podrejen Zupančiču in je po njegovih napotkih dajal navodila nižje pozicioniranim članom združbe, predvsem Branku Šćuliji, ki mu je puščal drogo v avtomobilu, in Petru Ulčarju. Močnik je po trditvah iz obtožnice tudi sodeloval pri organizaciji transporta kokaina v Luko Koper in raztovarjanju droge. Obtoženi Rok Lesjak je po Zupančičevih navodilih odjemalcem in kurirjem iz skrivališča na Tržaški cesti v Ljubljani, kjer je delal kot varnostnik v zasebni družbi za varovanje, predajal drogo in hranil denar od prodane droge ter ga izročal Zupančiču, trdi tožilstvo.

​Aretirana, ko sta z otrokom šla na morje

​Obtoženi Žiga Sever je odjemalcem in kurirjem iz skrivališča v Domžalah prodajal drogo, med drugim osumljenima zakoncema Polonci in Simonu Nosetu iz Kamnika, ki sta bila lani poleti aretirana z osmimi kilogrami heroina na mejnem prehodu s Hrvaško, ko sta z otrokom šla na morje. Noseta so priprli, njegovo ženo pa so spustili domov. Sever naj bi bil drogo prodajal tudi drugim obtoženim in hranil denar od prodane droge ter ga izročal Zupančiču. Goran Ropret je, trdi tožilstvo, za Zupančiča na različnih koncih proizvajal amfetamine, saj so laboratorije selili, prav tako je zagotavljal prostor za skladiščenje droge, to pa so od njega kupovali drugi člani hudodelske združbe. Šćulija je drogo kupoval od Zupančiča, Močnika in Severja in sodeloval pri transportu kokaina iz Južne Amerike v Luko Koper, trdi tožilstvo. Pri omenjenem transportu kokaina je sodeloval tudi Novica Joskić, navaja obtožnica, kot tudi to, da je od Zupančiča, Močnika in Severja kupoval drogo, ki jo je razpečeval prek svoje mreže preprodajalcev, največja odjemalca sta bila Stepić in Baraga. Drogo sta nato preprodajala prek svoje mreže preprodajalcev. Preostali obtoženi so drogo hranili ali so bili kurirji za njen prevoz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta