Trinajst let po nesreči primer še nima epiloga

Gordana Possnig Gordana Possnig
01.06.2022 06:00

Na celjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje domnevno vpletenim za tragično nesrečo pri gradnji celjske tržnice, ki se je zgodila pred nekaj manj kot trinajstimi leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi obtoženi odgovornost za tragično nesrečo pri gradnji celjske tržnice zanikajo.
Gordana Possnig

Bomo trinajst let po tragični nesreči pri gradnji nove tržnice v Linhartovi ulici v središču Celja, ki se je pripetila 30. julija 2009, vendarle dočakali sodni epilog zoper obtožene, ki jim tožilstvo očita odgovornost za smrt dveh bosanskih delavcev?

Sojenje šesterici obdolžencev, Ernestu Pušniku, Nataši Rovan Gračner, Francu, Šprajcarju, Cvitku Ferari, Dragu Knezu in Dušanu Bratušku, se je tokrat na celjskem sodišču nadaljevalo z zaslišanjem gradbenega izvedenca Slavka Bunderla. Sodnik Zoran ​Lenovšek pa do sodnih počitnic načrtuje zaslišanje še dveh gradbenih izvedencev, Milana Doboviška in Gorazda Bokšana, nato pa po sodnih počitnicah še njuno soočenje.

Zaslišanje izvedenca Bunderla je tokrat potekalo le dobre pol ure. Povedal je, da lahko pride ob težavah na gradbišču pri gradnji objekta do sestankov na način, da se delo do dogovora prekine ali pa se vpleteni kar sami pomenijo, kako bodo rešili zadevo. Za varnost na gradbišču sta odgovorna tako vodja gradbišča kot vodja varnosti na gradbišču. Se pa pri gradnjah objektov zelo pogosto pojavljajo problemi, ki jih nato vpleteni sproti z dogovorom večinoma uspešno odpravijo.

Sojenje prekinili za več kot dve leti

Sojenje se je 25. marca letos moralo znova pričeti, ker je od zadnje obravnave januarja 2020 minilo več kot dve leti. Zadeva je zastajala zato, ker je bila vmes epidemija, pa tudi iz razloga, ker je sodišče dobro leto čakalo na dopolnitev mnenja izvedenca Bunderle. Na marčevski obravnavi, ko se je sojenje začelo znova, so se vpleteni nato dogovorili, da so vsi izvedeni dokazi na dosedanjih obravnavah štejejo za prebrane. Vsi obdolženci še vedno zanikajo krivdo in se ne čutijo odgovorne za nesrečo, ki so jo sicer posnele varnostne kamere s celjskih zaporov.

Med montažo konstrukcije bi moralo drugo delo stati

Tožilstvo šesterici obdolžencev očita odgovornost za smrt dveh bosanskih delavcev, starih 31 in 35 let, na katera je padel nosilni steber. Tožilstvo obtoženim pripisuje kršenje predpisov med montažo konstrukcije nosilnih stebrov (ti so se podrli) in neupoštevanje predpisov s področja varstva pri delu. Delavci so namreč tistega dne opravljali dela v času, ko se je izvajala montaža konstrukcije, to pa je po mnenju tožilstva v nasprotju s predpisi. Dela pri gradnji nove celjske tržnice je tedaj opravljalo podjetje CMC s podizvajalci, konstrukcijska dela so izvajali delavci podjetja Kravanja.

Spomnimo: policisti in kriminalisti so po nesreči z zbiranjem obvestil ugotovili, da se je nesreča zgodila zato, ker je ob dvigu prečne kovinske konstrukcije, težke tri tone in pol, upravljavec avtodvigala z nosilno verigo zadel v že postavljeno sosednjo prečno konstrukcijo, ki ni bila pravilno in ustrezno zavarovana, zato se je začela podirati. Prečna konstrukcija je posledično podrla levi in desni vertikalni steber. V tem času je na tleh delalo več drugih delavcev, dva med njimi pa je vertikalni steber med padanjem neposredno zadel. En delavec je umrl na kraju nesreče, drugega so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, a je še isti dan zaradi poškodb umrl.

Sojenje se nadaljuje 21. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta