Ugrabitev in umor: S fotografijo v roki iskala pogrešanega brata

Na nadaljevanju sojenja zaradi ugrabitve, ki se je končala z umorom, pričala sestra umorjenega. Čeprav je obramba Klemna Kadivca in Bojana Stanojevića poskušala s predlogi za izločitev sodnice, državne tožilke in celo zapisnikarice obravnavo vsaj preložiti, se to ni zgodilo. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je njihove predloge zavrgla, saj je ocenila, da gre za poskus zavlačevanja in spodkopavanja avtoritete sodišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Klemen Kadivec (na fotografiji) in Bojan Stanojević sta neuspešno poskušala izločiti sodnico, tožilko in celo zapisnikarico.

Tomaž Primožič/FPA

​Klemnu Kadivcu, ki naj bi bil po obtožbi specializiranega tožilstva eden od vodij slovenske celice Kavaškega klana, in Črnogorcu Bojanu Stanojeviću na koprskem okrožnem sodišču sodijo, ker naj bi bila z Draganom Čikojevićem in z neznanimi sostorilci novembra 2019 v Ankaranu sodelovala pri ugrabitvi dveh Ljubljančanov. Danijela Božića so njuni pajdaši iz Ankarana odpeljali na Gorenjsko, kjer so ga policisti po dveh tednih našli umorjenega v gozdu pri Naklem. Žarka Tešanovića pa so po klicih občanov policisti rešili.

Našli so ga zakopanega pri Naklem

Kako je novembra pred dvema letoma s fotografijo v roki tudi po Ankaranu iskala svojega brata Danijela in zbirala vse mogoče informacije o ljudeh, ki so bili povezani z njegovim izginotjem, je na sodišču ta teden opisovala Sladjana Božić. Da se je bratu zgodilo nekaj hudega, so njegovi bližnji posumili takoj, ko je 15. novembra 2019 izginil. Policisti jim sprva niso verjeli in so jih tolažili, da se je morda kam skril, da se bo vrnil, a Danijela ni bilo. Drugega decembra 2019 ji je kriminalist sporočil, da so ga našli zakopanega pri Naklem.

"Moj brat je šel tistega dne s prijateljem Tešanovićem in Kadivcem proti Obali. Domov se ni vrnil," je povedala. Sama je začela iskati informacije v Kopru in Ankaranu, pa tudi v Ljubljani, Kranju, Domžalah. Povedala je, da je brat s partnerico in njunim otrokom živel pri mami. Občasno je delal, opravljal priložnostna dela, tudi s svojo mamo. Z Žarkom Tešanovićem, njihovim sosedom, sta bila prijatelja. Bil je Žarkove oči, je povedala, saj je Tešanović skoraj slep. Bratov Kadivec ni poznala in misli, da se tudi njen brat z njima ni družil. Priznala je, da brat ni bil angelček, zaradi prekrškov je imel postopke s policijo, zaradi orožja so ga prijeli v Italiji. Tešanović ji je povedal, da so se tistega dne s Kadivcem dobili pri lokalu Sputnik v Ljubljani, tja je Kadivca pripeljal njegov brat Blaž. S Tešanovićem je bila po bratovem izginotju še pogosto v stiku. "Zdel se mi je zaskrbljen, prestrašen. Ko smo bili pri njem doma, je imel deko čez okno, bil je oborožen," je pripovedovala: "Delal se je korajžnega, a mu zaradi žene in otrok ni bilo vseeno." Slutil je, da se je Danijelu zgodilo nekaj hudega. Že dan po njegovem izginotju je bil še z dvema moškima pri Danijelovi mami in partnerki. Prišli so po neko "robo", da ne bi ostala v hiši, če bi policisti opravili hišno preiskavo. Vlomili so v kotlovnico in odnesli dve torbi, v katerih naj bi bila droga. Med iskanjem kakršnekoli informacije je izvedela, da naj bi bila združba okoli Klemna Kadivca nevarna. Hitro "naj bi se dvignili", pripisovali so jim posle s prepovedano drogo. Odvetnike obtoženih je zanimalo predvsem to, od koga je dobila te informacije, a na ta vprašanja ni želela odgovoriti, saj svojih virov ne želi spraviti v težave. Poleg tega se boji tudi za svoje bližnje, zase pa je ni strah.

Se je pogovarjala s skesancem?

Odvetnika Branka Gvozdića, ki zagovarja Stanojevića, je zanimalo, ali je morda govorila tudi z D. N. Gre za enega od skesancev, ki je preiskovalcem pomagal razkriti delovanje slovenske celice Kavaškega klana. A mu je odgovorila, da tega ne ve. Božićeva je prepričana, da je bil njen brat posredna žrtev. "Ni bil na pravem mestu ob pravem času. Tega si zagotovo ni zaslužil," je dodala. Oglasil se je tudi Kadivec in jo vprašal, ali verjame vsemu, kar ji je povedal Tešanović. "Druge resnice ne poznam," mu je odgovorila.

Tokratni narok se je pričel s poskusom obrambe, da bi glavno obravnavo vsaj preložili. Odvetnika Gvozdića je zmotilo, ko je v začetku januarja v eni od sodnih dvoran videl skupaj sodnico Natašo Tomazini Tonejc, državno tožilko Tamaro Pahor in sodno zapisničarko. Menil je, da ni šlo za službene obveznosti, in namigoval, da so se pogovarjale tudi o tem kazenskem postopku. Zato je predlagal izločitev sodnice, tožilke in celo zapisničarke. Enako tudi odvetnik Dejan Marković, ki zagovarja Stanojevića. Sodnica je njun predlog zavrgla s pojasnilom, da gre za očitno zavlačevanje in poskus spodkopavanja avtoritete sodišča. Obema je določila še 150 evrov sodne takse za sklep o zavrženju njunega predloga. "Glede na okoliščine vam ne zaupam. Rad bi, da mi sodi senat," se je nato oglasil Kadivec. Za njim je enako predlagal še Stanojević. A je sodnica tudi njun predlog zavrnila kot neutemeljen in nedopusten.

Sojenje se nadaljuje jutri. Če se ne bo končalo do aprila, ko bosta minili dve leti od vložitve obtožnice, bi moralo sodišče iz pripora izpustiti Stanojevića. Za Kadivca je pripor v drugi zadevi odredilo tudi ljubljansko sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta