Upokojeni novinar obsojen zaradi spodbujanja sovraštva, oglasil se je tudi premier Janez Janša

Vesna Lovrec
21.02.2021 18:01
Zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je sodišče v Kopru nekdanjega avtomobilističnega novinarja Martina Česnja pogojno obsodilo na pol leta zapora. Odločitev je kritiziral, ugovarjal pa ne bo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koprsko sodišče je zoper Martina Česnja izpeljalo poenostavljen postopek. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Minuli teden je v javnosti zakrožila vest, da je bil nekdanji avtomobilistični novinar in urednik Martin Česenj zaradi nestrpnih zapisov o migrantih na twitterju na koprskem okrajnem sodišču obsojen na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let. Tožilstvo je kazenski pregon zoper njega sprožilo zaradi širjenja nestrpnosti. Zgodba sega v 28. marec 2016, ko je Česenj v valu ilegalnih migracij na twitterju objavil besedilo: "Kaj je zdaj? Bomo drhal spet spuščali čez našo južno (schengensko) mejo in ali bomo končno ustrelili vsakogar, ki bi jo nezakonito prestopil?" "To niso ljudje, ampak poživalska drhal, zato jih je potrebno pobiti, da bomo preživeli mi in naši potomci." "V morje naj jih zmečejo."

Če bo Martin Česenj z nestrpnimi zapisi nadaljeval, bi to pomenilo kršenje preskusne dobe in moral bi za zapahe.
Barbara Reya/Finance

Ob sodbo se je obregnil tudi prvak SDS Janez Janša.

Tudi politični tednik Demokracija, ki spada pod okrilje SDS, je sodbo zoper Česnja ocenil za zastrašujočo, jo problematiziral kot prehitro izdano in sporno z vidika sodne procedure, ker sodišče v postopku ni razpisalo obravnave. Ob tem dodajamo, da v primerih, ko je za dejanja predpisana kazen največ dve leti zapora, to ni nič neobičajnega. Tako je tožilstvo tudi v postopku zoper Česnja v obtožnem predlogu sodišču predlagalo poenostavljen postopek, izdajo tako imenovane sodbe o kaznovalnem nalogu. Sodišče je predlogu sledilo in kot vedno v takšnih primerih obsojenemu dalo pravni pouk, da lahko zoper kaznovalni nalog ugovarja v osmih dneh od prejetja sodbe. Za to pa se Česenj ne bo odločil, izhaja iz njegovega zadnjega sporočila na twitterju, čeravno sodbo koprskega sodišča dojema kot omejevanje z ustavo zagotovljene svobode govora. Odločitev koprskega okrajnega sodišča bo torej postala pravnomočna. Če bo z nestrpnimi zapisi nadaljeval, bi to pomenilo kršenje preskusne dobe in moral bi za zapahe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta