​V avtodomu sta tihotapila 15 kilogramov konoplje

Damijana Žišt
12.01.2021 18:31
Par, ki so ga lani aretirali na mejnem prehodu Petrina, je klonil pod težo dokazov in priznal, da je trgoval z drogo. Andrej Štenta bo zato skoraj dve leti v zaporu, Sandra Rošić bo kazen odslužila z delom v splošno korist.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če ju policija na meji ne bi zasačila s konopljo, bi lahko z njo na črnem trgu dobila okrog 60 tisoč evrov. Foto: Policija
Pu Nova Gorica

Na mejnem prehodu Petrina/Brod na Kupi so naši policisti junija lani v avtodomu s slovenskimi registrskimi tablicami odkrili 15 kilogramov prepovedane droge konoplje. Za volanom je sedel 38-letni Andrej Štenta, na sovoznikovem sedežu pa njegova noseča zunajzakonska partnerica, 31-letna Sandra Rošić, oba iz Ljubljane. Odvzeta jima je bila prostost, s kazensko ovadbo, da sta s prevažanjem konoplje storila kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, pa sta se znašla pred ljubljansko preiskovalno sodnico. Za Rošićevo je bil odrejen hišni pripor, za Štento pa pripor. Na črnem trgu bi bila zasežena konoplja po trditvah policije vredna najmanj 60 tisoč evrov, saj naj bi se cena kilograma konoplje gibala okoli štiri tisoč evrov.​

Izdale so ju biološke sledi in prstni odtis

V sodni preiskavi sta očitke tožilstva zanikala. Rašićeva je trdila, da nima pojma, kako so se vreče z drogo znašle v najetem avtodomu. Zagovarjala se je, da sta s partnerjem Andrejem Štento šla na izlet na Plitvička jezera, kjer sta tudi prespala. Naslednji dan sta se ustavila še v bližini Slavonskega Broda, nameravala sta še na Reko, a na koncu nista šla, ker je bilo rečeno, da bodo naslednji dan za vse, ki pridejo iz Hrvaško v Slovenijo, uvedli karanteno. Povedala je še, da sta si avtodom, katerega stranska zunanja vrata so se slabo zapirala, izposodila za tri dni. Med vožnjo z avtodomom sta večkrat videvala osebni avtomobil BMW koprskih registrskih številk, ki se jima je zdel sumljiv. Podobno je v preiskavi povedal tudi obtoženi Andrej Štenta in še dodal, da za omaro, kjer je bila skrita droga, sploh ni vedel, da je omara, saj naj bi mu lastnik avtodoma povedal, da je tam plin. Njegov zagovor je že v sodni preiskavi na glavo postavil lastnik avtodoma Martin S. Povedal je, da je ob predaji avtodoma obtoženima razkazal vozilo in v njem ni bilo ničesar. V sodni preiskavi je pričal tudi policist Danilo Š. Pojasnil je, da se je za pregled avtodoma odločil zato, da preveri, ali par morda v njem prevaža ilegalne prebežnike ali drogo. V vratih avtodoma ni bilo ničesar, v bivalnem delu avtomobila pa je v garderobni omari našel tri velike vreče. Voznik je dejal, da niso njegove. Policist pa se je odločil za še natančnejši pregled in našel še eno vrečo s konopljo. Na vsaj eni vrečki je bila najdena tudi Štentova biološka sled, na drugi pa prstni odtis Rošićeve. Zato preiskovalci osumljenima niso verjeli, da sta avtodom najela zaradi običajnega izleta na Plitvička jezera, ampak z namenom, da iz Hrvaške v Slovenijo prepeljeta prepovedano konopljo.

Izpustili so jo iz hišnega pripora

Tožilstvo je proti zunajzakonskemu paru vložilo obtožbo in sodišče je predobravnavni narok za oba razpisalo prejšnji mesec. Obtožena, ki sta se v sodni preiskavi sprenevedala o krivdi, sta si na naroku premislila. Očitno sta klonila pod težo dokazov, ki so ju zoper njiju zbrali preiskovalci, in zato krivdo po obtožnici ob prisotnosti svojih zagovornikov Miloša Zariča in Borisa Grobelnika brez oklevanja priznala. Sodišče je obema izreklo po leto in enajst mesecev zapora, ki pa ga bo Rošićeva odslužila s 1223 urami dela v korist skupnosti. Delo mora opraviti v dveh letih, nad izvršitvijo njene kazni pa bo bedela probacijska služba pravosodnega ministrstva. Rošićeva je bila tudi izpuščena iz hišnega pripora, Štenti pa se je pripor podaljšal do pravnomočnosti sodbe. Sodišče ga ni izpustilo na prostost tudi iz razloga, ker ima kriminalno preteklost. Zaradi goljufije je že bil obsojen na pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta