V ponedeljek se začne enotedenska preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah

Vesna Lovrec
04.08.2024 15:53

V času akcije, ki je evropsko usklajena in bo potekala do 11. avgusta, bo policija na nekaterih lokacijah postavila več zaporednih kontrol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri povečanju hitrosti s 30 km/h na 50 km/h se možnost za nesrečo s smrtnim izidom poveča kar za osem- do devetkrat. 
Foto: Robert Balen

Jutri se začne preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. V času akcije, ki je evropsko usklajena in bo potekala do 11. avgusta, bodo policisti ob rednem delu poostreno nadzirali hitrost. Policijske enote bodo na nekaterih lokacijah postavile tudi več zaporednih policijskih kontrol.

Slovenska policija akcijo izvaja v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa. Namen akcije ni kaznovanje voznikov, pač pa njihovo ozaveščanje, da se lahko brezglavo hitenje ali iskanje adrenalinskega užitka v prehitri vožnji hitro sprevrže v nočno moro posameznika z najhujšimi posledicami za vse udeležence. 

Zaradi neprilagojene hitrosti se je v obdobju od 1. januarja do 28. julija letos zgodilo 1940 (lani 2054) prometnih nesreč, v katerih je umrlo 15 (lani 20) ljudi. Prav tako je bilo v tovrstnih prometnih nesrečah letos 180 (lani 174) udeležencev hudo poškodovanih in 986 (lani 1047) lažje poškodovanih. Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti lahko kot najpogostejše policija izpostavlja voznike avtomobilov, motoriste, v zadnjem času pa tudi kolesarje. 

"Raziskave kažejo, da se pri povečanju hitrosti s 30 km/h na 50 km/h možnost za nesrečo s smrtnim izidom poveča kar za osem- do devetkrat. Ali drugače povedano, če na kratkih razdaljah vozimo s povprečno hitrostjo 50 km/h, namesto 30 km/h, ne pridobimo bistveno na času, lahko pa se pot konča usodno. Zato voznike pozivamo, da hitrost prilagodijo razmeram v prometu," poudarja direktorica agencije za varnost prometa Simona Felser.

Na agenciji si že dalj časa prizadevajo za pospešeno uvajanje con z omejitvijo hitrosti na 30 kilometrov na uro v naseljih, predvsem v bližini šol, vrtcev, domov za starejše in drugih podobnih ustanov. Prizadevanja temeljijo na ugotovitvah, da se z zmanjšanjem hitrosti v naselju za vsaj en kilometer na uro zmanjša število žrtev za vsaj štiri odstotke. Pri hitrosti 30 km/h je ob trčenju v človeka pet odstotkov možnosti, da bo človek zaradi poškodb umrl, pri hitrosti 50 km/h je ta možnost že 45-odstotna, pri hitrosti 70 km/h pa doseže že 85 odstotkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta