Vegradovega bombaša na celjskem sodišču pričakujejo jeseni

Gordana Possnig
19.07.2021 16:45
Enainšestdesetletnega Bojana Poplaza, obtoženega, da je pred slabimi enajstimi leti na kljuko vhodnih vrat Vegrada v Velenju nastavil ročno bombo, čaka jeseni nov začetek sojenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vklenjenega Bojana Poplaza so na sojenje v Celju vodili le na začetku, saj je bil priprt samo deset mesecev. Foto: SHERPA
Sherpa

Domnevnega Vegradovega bombaša, danes 61-letnega Bojana Poplaza, ki naj bi bil v noči na 1. september 2010 na kljuko vhodnih vrat kasneje propadlega velenjskega gradbenega podjetja Vegrad, ki je bilo v tistih dneh tik pred začetkom stečaja, nastavil ročno bombo, pričakujejo na celjskem sodišču jeseni. Po skoraj desetletju dolgi prekinitvi sojenja naj bi se proces zanj pričel znova. Kot smo poročali, so naši pravosodni organi Poplaza, ki je po bombnem incidentu v Nemčiji prestal dolgoletno kazen zaradi oboroženega ropa, kar nekaj časa iskali v Nemčiji. Iskanje se je končno izkazalo za uspešno. S celjskega okrožnega sodišča so nam namreč odgovorili, da so obtoženemu Poplazu na naslov v Nemčijo že poslali vabilo na predobravnavni narok. Načrtujejo ga za 28. september.

​Sojenje se je pričelo leta 2011

Sojenje Celjanu, ki ima slovensko in nemško državljanstvo, se uvršča med odmevne kazenske postopke na celjskem sodišču, ki tudi deset let po začetku še nimajo pravnomočnega epiloga. Poplazu so pričeli soditi marca 2011, spomladi 2012 pa so sojenje preložili za nedoločen čas, ker so Poplaza, potem ko ga je naše pravosodje izpustilo iz pripora, v Nemčiji aretirali zaradi ropa v banki Sparkasse v mestu Berhausen, kar je aprila 2012 zakrivil v sostorilstvu z dvema pajdašema, prav tako slovenskima državljanoma. Prijeli ga niso takoj. Po ropu v Nemčiji je Poplaz prišel za nekaj dni v Slovenijo, nakar se je v prvih dneh maja napotil nazaj v Nemčijo, kjer je takrat živela njegova mati. Takrat mu je odklenkalo. Pajdaša, s katerima je ropal, sta ga namreč izdala in policisti so prijeli tudi Poplaza. Moral je v pripor. Nemško sodišče ga je zaradi ropa obsodilo na osem let zapora, od koder je Poplaz dvakrat celo poskušal pobegniti, zato je večino dosojene kazni prestal v samici. Glede na to, da so ga iz zapora izpustili 8. novembra lani, kar ni samo osem let od njegovega prijetja, temveč osem let in pol, je sklepati, da zaradi poskusov pobega ni bil kaznovan samo s samico, ampak tudi s podaljšanim bivanjem za rešetkami. Tik pred iztekom kazni mu je celjsko sodišče v nemški zapor poslalo vabilo na sojenje. Narok je razpisalo za 12. januar. Čeprav se je Poplaz opravičil, da ga ne bo, je v dneh pred razpisanim narokom prišel v Celje, smo izvedeli neuradno. Domačinom je razlagal, da je prišel dokazat svojo nedolžnost, nakar je bil narok preklican. Razlog za preklic je bila epidemija covida-19, saj je bila takrat na vrhuncu in je odpadla večina obravnav na slovenskih sodiščih.

Pred odhodom nazaj v Nemčijo je prijateljem razlagal, da se bo vrnil na sojenje v Celje in dokazal, da ni on nastavil ročne bombe v Vegradu. A se je po sprostitvi ukrepov zapletlo, saj Poplaz po odhodu iz zapora celjskemu sodišču ni sporočil naslova bivanja. Zato je moralo sodišče preko mednarodne pomoči samo poizvedovati za njegovim naslovom in očitno je zdaj končno izvedelo, kje je. Ali bo Poplaz jeseni res sedel na zatožno klop, bomo videli 28. septembra.

​Motiv za dejanje je ostal neznanka

Poplazu obtožnica očita povzročitev splošne nevarnosti in nedovoljeno proizvodnjo orožja oziroma promet z njim. Za prvo dejanje je predpisana kazen do osem let zapora, za drugo do pet let. Spomnimo, da se je v noči na 1. september 2010 zamaskiran bombaš okoli druge ure zjutraj pritihotapil do stavbe in na kljuko vhodnih vrat kasneje propadlega velenjskega gradbenega podjetja Vegrad nastavil eksplozivno sredstvo. Tedanji Vegradov izvršni direktor za gradnje Matej Košič, ki je takrat kot prvi prišel v službo, je k sreči pravočasno opazil podtaknjeno bombo in je najprej poklical varnostno službo, nato pa policijo. Bombo so uspešno deaktivirali, začelo se je iskanje bombaša.

Bombna tehnika iz policijske specialne enote sta nevarno eksplozivno telo dezaktivirala brez posledic. Foto: SHERPA
Sherpa

Tri tedne kasneje so policisti v lokalu na Ostrožnem v Celju aretirali tedaj 50-letnega Bojana Poplaza. Z dogajanjem na prizorišču so ga preiskovalci povezali na podlagi prstnih odtisov na zelenem izolirnem traku, s katerim je pritrdil bombo. Zanimivo ob vsem tem pa je, da preiskovalci niso odkrili motiva, zakaj naj bi bil to storil. Poplaz namreč nikoli ni bil ne zasebno ne poslovno povezan z Vegradom. Tako je obstala teorija, da je bil prijeti Poplaz samo izvajalec naročenega napada, kdo mu ga je naročil, pa še danes ostaja skrivnost. Poplaza so sprva na obravnave na sodišče pripeljali vklenjenega iz pripora z dodatnimi pravosodnimi policisti. Med sojenjem so mu pripor zamenjali s hišnim priporom. Vse to je bilo v veliki meri zasluga njegovega odvetnika Boštjana Verstovška, ki je v sodnem procesu ves čas iskal napake, ki so jih naredili preiskovalci, in s tem rušil dokaze v kazenskem spisu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta