Velike tatvine: Gruzijci krivde ne priznavajo

Gordana Possnig
03.01.2021 19:17
Na celjskem sodišču opravili predobravnavne naroke zoper tri gruzijske državljane, ki naj bi vlamljali v večstanovanjske objekte v Celju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beka Karanadze je obtožen 14 velikih tatvin. Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Sodnica celjskega sodišča Ingrid Lešnik je opravila predobravnavne naroke zoper tri gruzijske državljane, ki so jih aretirali letos, obtoženi pa so velikih tatvin. Od avgusta lani do konca februarja letos so vlamljali v stanovanja v večstanovanjskih blokih v Celju. Vse tri obtožence so naši pravosodni organi v preteklosti že pravnomočno obsodili. Tako je bil Luka Tsakadze na celjskem sodišču zaradi velikih tatvin že obsojen na šest mesecev zapora, Beka Karanadze in Zurab Nizharadze pa sta bila prav tako zaradi velikih tatvin (vlamljala sta v večstanovanjske objekte v Škofji Loki) na kranjskem sodišču obsojena na leto in pol življenja za zapahi. V tokratnem primeru je Luka Tsakadze obtožen šestih velikih tatvin, Beka Karanadze in Zurab Nizharadze pa vsak po 14 velikih tatvin. Nihče od obtoženih krivde za svoje početje ne priznava, trojica se s tožilstvom ni želela pogajati o priznanju krivde. Sodnica je glavno obravnavo razpisala za 27. januar. Se pa začetek sojenja utegne prestaviti, saj je Karanadze zahteval, da se iz spisa izločijo listine, povezane s hišnimi preiskavami.

Vlamljali v blokovskih naseljih

Spomnimo, da so sredi aprila celjski kriminalisti pet državljanov Gruzije kazensko ovadili zaradi devetnajstih vlomov v stanovanja v Celju in Velenju. Zaradi več vlomov na tem območju so to skupino prvič ovadili že 27. februarja. Takrat so policisti prijeli tri osumljene in jih privedli pred preiskovalnega sodnika. Za najmlajšega je odredil pripor, preostala dva sta smela na prostost. Po podatkih celjske policijske uprave sta osumljena zapustila Slovenijo. Dva Gruzijca, ki sta vlamljala tudi na Gorenjskem, so tedaj prijeli mariborski kriminalisti, oba sta od tedaj v celjskem priporu.

Luka Tsakadze je obtožen šestih velikih tatvin. Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Nitke in lepilo kot vlomilski pripomočki

Preiskovalci so o Gruzijcih prepričani, da so člani večje tako imenovane mobilne mednarodne kriminalne združbe, ki za pomagalo pri vlomih uporablja nitko ali lepilo. Scenarij je naslednji: vrata in podboje vhodnih vrat povežejo z zelo tanko neopazno nitko, ki se hitro pretrga, če kdo odpre vrata. Če je ob njihovem ponovnem obisku pretrgana, je to znak, da so lastniki doma. Če je nitka ostala cela, pa se lotijo dela. Po drugem scenariju z lepilom je zgodba podobna. Skoraj neopazno lepilo prilepijo na podboj vrat in vratno krilo. Če je lepilo v naslednjih dneh ostalo celo, so vlomili v stanovanje. Vlamljali so s specialnim orodjem, vrtanjem in lomljenjem ključavnic.

V preteklosti so člane združbe že obravnavali na območju drugih evropskih držav. Člani tolpe so na Celjskem vlamljali le v večjih stanovanjskih blokih, vnaprej načrtovano in dobro organizirano. V Celju in Velenju so vlamljali v treh časovnih obdobjih. Trije so v stanovanja vlamljali avgusta lani, druga trojica je v stanovanja vlamljala lani pred božično-novoletnimi prazniki. Glavnine vlomov, storjene od januarja do marca letos, sta osumljena Gruzijca, stara 33 in 45 let. V tem času sta v Celju vlomila v najmanj 14 stanovanj v Trubarjevi, Kajuhovi, Malgajevi, Škapinovi in Podjavorškovi ulici ter na Opekarniški in Ljubljanski cesti. Obtoženci so kradli pretežno denar in zlatnino, v nekaj primerih tudi moške obleke, torbe in kozmetiko. Oškodovancem, teh je bilo okoli 40, so povzročili za najmanj 80 tisoč evrov škode. Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagroženih do pet let zapora.

Zurab Nizharadze ne priznava krivde. Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta