(VIDEO) Videli prometno nesrečo, a odpeljali naprej, ne da bi nudili pomoč: "Bojim se, da bo tega vse več"

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
13.10.2023 11:06

Kako ravnati v primeru, da smo prvi na kraju prometne nesreče?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice sredine nesreče.
Gasilska Brigada Koper

V sredo smo poročali o nesreči, v kateri je 60-letna domačinka okrog 9.15 z avtomobilom peljala od Semedele po uvoznem kraku hitre ceste proti Ljubljani. Z vozilom je zatem prečkala vozni pas in na pospeševalnem obračala polkrožno (proti Izoli). V tem trenutku je po hitri cesti iz smeri Izole pravilno pripeljal 50-letni voznik avtomobila in trčil vanjo. Voznik je bil v nesreči lažje poškodovan, voznica povzročiteljica pa huje. Odpeljali so jo v Splošno bolnišnico Izola in odredili strokovni pregled. Policisti obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Ob tem je Dars na družbenem omrežju X objavil posnetek nesreče, ki kaže, da je več voznikov, ki so med prvimi prišli na kraj nesreče, odpeljalo mimo, ne da bi nudili prvo pomoč. Je to kaznivo? Kako ravnati v primeru, da smo prvi na kraju prometne nesreče?

Koprski policisti so potrdili, da so v primeru omenjene nesreče zaznali številne voznike, ki so obvozili trčenje in peljali naprej, preden je bil zavarovan kraj prometne nesreče. "Obenem pa je nekaj voznikov tudi ustavilo, poleg tega jih je več pravočasno poklicalo na pomoč intervencijske službe, ki so bile nemudoma napotene na kraj. Tem se iskreno zahvaljujemo za hitro in razumno reakcijo," dodajajo in nadalje pojasnijo, da v zakonu ni podlage za ukrepanje zoper voznike, ki so peljali naprej. "Poleg tega je avtocesta specifično območje, na katerem je nemalokrat z ustavljanjem lahko povzročena hujša škoda in hujše posledice." Ob tem apelirajo na vse voznike, ki naletijo na prometno nesrečo, da pomagajo in takoj pokličejo 113 ali 112. Nemalokrat lahko z osnovnim nudenjem prve pomoči rešimo človeško življenje. "V vsaki situaciji pa se moramo prepričati, da bomo to lahko storili varno zase in za druge udeležence. Nenazadnje se lahko sami znajdemo v podobni situaciji, v kateri bi želeli in potrebovali pomoč mimoidočih."

Sredino dogajanje na koprski hitri cesti je pretreslo tudi Anžeta Albrehta, ustanovitelja Zavoda reševalni pas. "Predvsem nas žalosti, da to ni edini primer ter da tudi voznik tovornega vozila, ki je edini izstopil iz vozila in želel pomagati, zaradi mimovozečih ni mogel preko cestišča do udeležencev. Drži tudi, da je ustavljanje na avtocestah in hitrih cestah izjemno nevarno početje, četudi zakon to dovoljuje za potrebe nudenja prve pomoči. Nikakor ne želim obtoževati nikogar, ker sam nisem bil tam, a bilo bi prav, da se ob takih dogodkih zavemo, da smo na cesti odvisni od svojega in od početja drugih, zato je tudi prav, da nudimo pomoč, ko jo nekdo potrebuje," je Albreht povedal v pogovoru za Večer.

V nekaj več kot 20 letih doživel že marsikaj

Sogovornik se boji, da bomo tovrstnim prizorom priča vse pogosteje, kljub temu pa se zaveda, da v večini primerov prej ali slej pride nekdo, ki mu je mar in nudi pomoč ali vsaj obvesti intervencijske službe. Ob tem se spominja primera, ko so gasilci za trčenje izvedeli preko družbenih omrežji, "celo s fotografijo, s katere je bilo razvidno, da gre za hujše trčenje, šele nekaj minut kasneje pa so dobili poziv na pomoč, kar pomeni, da so ljudje najprej zadevo objavili na omrežjih, šele kasneje se je našel nekdo, ki je vedel, kam je treba poklicati ustrezno pomoč". 

Kot pripadnik dveh intervencijskih služb je v nekaj več kot 20 letih doživel že marsikaj, a ob tem poudarja, da so v skoraj vseh primerih na kraju tudi ljudje, ki so pristopili in pomagali po svojih zmožnostih. "Slednje gasilci, reševalci, policisti vedno opazimo in smo vedno ponosni na njih, žal pa se jim le redko lahko zahvalimo za storjeno."

Za konec poudarja, da smo Slovenke in Slovenci v zadnjih desetih letih izredno napredovali pri vzpostavljanju reševalnega pasu ob zastojih na avtocestah in hitrih cestah, kar je prav tako nujno potrebno za reševanje življenj, pa ni pomembno, ali je zastoj zaradi jutranje konice, trčenja ali del na cesti. "Še vedno srečujemo posameznike, ki reševalni pas izkoriščajo, a verjamemo, da bo tudi slednjih vse manj, saj pričakujemo, da se bo zakonodaja kaznovanja prekrškarjev na tem delu zelo zaostrila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta