Z zaseženo drogo bi zaslužili 1,6 milijona evrov

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.02.2022 20:07

Ljubljanski kriminalisti so tri leta spremljali delovanje mednarodne kriminalne združbe, ki je drogo prodajala predvsem v Ljubljani in okolici. Zaključni udarec so osumljenim zadali v torek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na območje Slovenije so hoteli pripeljati skoraj 600 kilogramov prepovedane droge konoplje in nekaj kilogramov heroina.

Po 58 hišnih preiskavah, ki jih je kar 550 kriminalistov iz vse Slovenije opravilo na 68 lokacijah na območju Ljubljane in Kopra, so kriminalisti pred preiskovalne sodnike privedli šestnajst osumljencev, za večino jih je bilo odrejeno sodno pridržanje. Po izteku pridržanja pa bodo sodniki odločili, kdo od osumljenih, članov zelo dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki je od leta 2018 delovala predvsem na območju Ljubljane, bo moral v pripor. Kriminalisti so zoper domnevne člane združbe napisali kar 1400 strani obsežno kazensko ovadbo, ki jo bodo verjetno še dopolnili, saj kriminalistična preiskava, tudi finančna, še poteka. Vodji kriminalne združbe naj bi bila po naših podatkih znana ljubljanska nasilneža, 38-letna brata Dalibor in Velibor Lipovac. Gre za zelo dobro organizirano kriminalno združbo, ki je bila razbita minuli torek, o čemer smo v Večeru že poročali. O uspešni akciji so danes spregovorili tudi na tiskovni konferenci ljubljanske policijske uprave.

Za gojenje konoplje kradli elektriko

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Damjana Petrič pravi: "Ljubljanski kriminalisti so od leta 2018 preiskovali mednarodno kriminalno združbo, ki je trgovala z drogo, orožjem in eksplozivom. Šlo je za zelo obsežno preiskavo, saj so v združbi tudi člani, ki so že bili obsojeni in poznajo delovanje policije. Združba je bila zelo dobro organizirana, v njej je sodelovalo več kot 80 ljudi, od organizatorjev, kurirjev do uličnih preprodajalcev droge. Združba je delovala predvsem v Ljubljani, izvršila je več kot 190 kaznivih dejanj trgovanja z drogo, ki so jo nabavljali predvsem v Španiji in jo vozili v Slovenijo, od tam pa naprej tudi v druge evropske države. V hišnih preiskavah smo osumljenim zasegli 15 kilogramov konoplje, 165 paketkov heroina, 100 paketov kokaina in več ploščic kokaina ter nekaj sintetične droge, 12 kosov orožja, 90 tisoč gotovine in dva avtomobila višjega cenovnega razreda. Na treh lokacijah smo odkrili tudi prostore za gojenje konoplje, zasegli smo je prek 2000 sadik. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so osumljeni, ki so gojili konopljo, kradli tudi elektriko in tako Elektro Ljubljana oškodovali za 85 tisoč evrov." Petrič je še povedal, da so v preteklih letih tuji varnostni organi, predvsem v Franciji in Španiji, zaustavili kar nekaj kurirjev omenjene kriminalne združbe, ki je v prevažala drogo, te naj bi bilo okoli 600 kilogramov in z njo bi člani združbe na črnem trgu zaslužili okoli 1,6 milijona evrov. Enemu kurirju pa so zasegli tudi tri avtomatske puške in naboje, ki jih je skušal pretihotapiti v Slovenijo iz BiH.

Policija zadala velik udarec trgovcem z drogo

Da je pregon storilcev kaznivih dejanj trgovine z drogo ena od prednostnih nalog slovenske policije, pa je včeraj povedal Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. "Slovenija je zaradi svojega geostrateškega položaj zanimiva za kriminalne dejavnosti različnih kriminalnih združb, ki delujejo oziroma se zadržujejo na našem ozemlju. Trgovanje z drogo poteka grosistično, ulično in tudi prek tako imenovanega črnega, dark spleta. Slovenska policija je v zadnjih letih izvedla večdeset kriminalističnih preiskav, kjer je prijela veliko vodij in članov združb ter zasegla večje količine drog in s tem kriminalnim združbam zadala večmilijonske izgube. Z razbitjem omenjene kriminalne združbe je policija zadala velik udarec prodajalcem droge v Sloveniji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta