Za obrambo Milka Noviča razveljavitev sodbe ni bila nepričakovana

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
11.03.2020 18:50

Odvetniki Milka Noviča opozarjajo, da je zaradi vseh manevrov, ki so "zdaj usmerjeni v zastaranje pregona in trajno stigmatizacijo obtoženega kot storilca, ta že šesto leto izpostavljen hudim pritiskom in nepredstavljivemu trpljenju"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Trije odvetniki, ki so v postopku branili za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika obtoženega Milka Noviča, so v izjavi za javnost zapisali, da zanje razveljavitev oprostilne sodbe na višjem sodišču ni bila nepričakovana, saj je o pritožbi kot sodnica poročevalka odločala sodnica, ki je bila sodnica poročevalka že pri pritožbi na prvo, obsodilno sodbo. To pritožbo je višje sodišče zavrnilo in je potrdilo obsodilno sodbo, kasneje je odločitev razveljavilo vrhovno sodišče. V drugo je bil Novič, kot smo poročali, oproščen, zdaj je to sodbo razveljavilo ljubljansko višje sodišče in Noviču bodo sodili tudi v tretje. A je pravnomočen konec v zadevi le še teoretičen, saj zadeva jeseni zastara.
Odvetniki Žiga Hribernik, Monika Poje in zdaj že upokojeni odvetnik Jože Hribernik pa trdijo, da sklep, s katerim je Višje sodišče v Ljubljani ugodilo pritožbi specializiranega državnega tožilstva, ne vsebuje vsebinske presoje dokazov, na podlagi katerih je bila Noviču izrečena obsodilna sodba. "Razveljavitev tako sloni izključno na s strani tožilstva zatrjevanih kršitvah procesne narave, ki po prepričanju obrambe sploh ne vplivajo na ugotovljena razbremenilna dejstva. Pri tem še posebej opozarjamo na popoln alibi, s katerim je bilo dokazano, da Novič v času, ki ga je imel na razpolago, nikakor ni mogel priti na kraj kaznivega dejanja, kar že samo po sebi narekuje oprostitev," pišejo odvetniki. Njihovo pričakovanje za sojenje, ki bo teklo pred popolnoma spremenjenim senatom, je, da bo sodišče sledilo navodilom višjih sodnikov o postavitvi novih izvedencev s področja balistike in kemije, kar je zahtevalo tožilstvo. A ob tem Novičeva obramba opozarja, da bi bilo tovrstno novo izvajanje dokazov v novem postopku povsem nepotrebno in da gre za zavlačevalni manever, s katerim tožilstvo onemogoča pravočasen zaključek postopka. "Kot zagovorniki Milka Noviča opozarjamo, da je zaradi vseh manevrov, ki so zdaj usmerjeni v zastaranje pregona in trajno stigmatizacijo Noviča kot storilca, ta že šesto leto izpostavljen hudim pritiskom in nepredstavljivemu trpljenju," ob tem opozarjajo.
Janko Jamnik je bil umorjen konec leta 2014. Noviča je prvostopenjsko sodišče aprila 2017 spoznalo za krivega in obsodilo na 25 let zaporne kazni. V drugo je bil oproščen, a kot smo poročali, je višje sodišče v teh dneh to sodbo razveljavilo. Višji sodniki so ocenili, da je predsednik senata, ki je oprostil Noviča, Zvjezdan Radonjić med sojenjem zagrešil številne napake. Med drugim je bila rekonstrukcija dogajanja pomanjkljiva, napako naj bi bil naredil tudi, ker ni postavil novega izvedenca kemijske in balistične stroke glede ostankov streljanja, najdenih na Novičevih laseh, rokah in jakni. Napačno naj bi bil ravnal tudi, ker so nekatera zaslišanja potekala za zaprtimi vrati in ker je na enem od narokov tožilko poslal iz sodne dvorane. Napačna je bila po mnenju sodnikov tudi odločitev predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, ko je zavrnil zahtevo za Radonjićevo izločitev iz sojenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta