Za roparje župnika v Rovtah vložena obtožnica

V še nepravnomočni obtožnici tožilstvo za krivce januarskega ropa v Rovtah navaja peterico, ki je bila že večkrat obsojena. Rekorder med njimi ima za sabo že 31 obsodb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roparji so si 30. januarja zgodaj zjutraj za tarčo vzeli župnišče Rovte pri Logatcu. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Tožilstvo je vložilo obtožnico zaradi januarskega ropa župnika Ivana Petriča v Rovtah pri Logatcu. Obtoženih je pet starih znancev policije in sodišča: Stanislav Mlakar, Stojan Kovačič, Darjan in Milenko Hudorovac ter Sandi Brezar. Milenko Hudorovac, oče sedmih otrok, ki je tako kot drugi nezaposlen in dobiva socialno podporo, je bil v 20-letni kriminalni karieri obsojen že kar 31-krat. Sredi lanskega leta so ga obtožili sedmih velikih tatvin in treh poskusov, in tudi takrat so bili tarče župnišča oziroma cerkveni objekti. Stojan Kovačič je bil obsojen 17-krat, Stanislav Mlakar desetkrat. In če imajo preostali za seboj serijo premoženjskih kaznivih dejanj, so bili komaj polnoletnemu Sandiju Brezarju doslej izrečeni vzgojni ukrepi zaradi prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, goljufij in mučenja živali. Rop v Rovtah naj bi zagrešil zgolj 20 dni po nazadnje izrečenem ukrepu. Obtožnica še ni pravnomočna, sodišče zdaj čaka na morebitne ugovore zagovornikov Bojana Celarja, Andreja Žabjeka, Igorja Grošlja, Sergeje Bogunič in Suzane Ogrinc.

12 tisočakov in srebrni kovanci

30. januarja malo po 3. uri zjutraj je 72-letnega župnika Petriča zbudil ropot – izkazalo se je, da so v župnišče najprej poskušali vdreti skozi pritlično okno. Šel je v vežo, prižgal luč in odprl vrata. Takrat mu je nekdo posvetil v obraz, zagrabili so ga in udarili po glavi, da je izgubil očala. "Daj denar, ubil te bom," je zaslišal ukaz v hrvaškem jeziku. Nekdo ga je zagrabil za roko in mu jo držal na hrbtu, nato so začela padati vprašanja, kje je denar. Prestrašeni župnik je odgovoril, da v pisarni, v sefu. In na naslednje vprašanje, kje je ključ sefa, da v hlačah v spalnici. Iz sefa so ukradli tri ovojnice. V prvi z napisom "verski časopisi 2021" je bilo okoli 4500 evrov. V drugi je župnik hranil denar še iz časov predvelikonočnega blagoslavljanja, približno 2500 evrov. V tretji pa je bilo najmanj pet tisočakov, prispevki ljudi, ko so na novo delali župnišče. Vzeli so tudi pet srebrnih oziroma posrebrenih kovancev, ki so bili dani kot darilo ob krstu.

Nato so ga zvlekli v dnevno sobo in potem še v spalnico, kjer je moral leči na trebuh. Iz omare so vzeli pas in kravato ter mu zvezali roke in noge. Preden so pobegnili, so pretrgali telefonski kabel. Kake pol ure se je trudil rešiti vezi, nato je z drugega telefona poklical policijo. Če se ne bi sam rešil, bi ga verjetno drugi šele zjutraj, ko ga ne bi bilo k maši, je povedal.

V avtu še več denarja

Zaznal je tri napadalce, podrobnega opisa pa ni zmogel – bila je tema, on pa z močno dioptrijo in brez očal. Policija je takoj vključila vse razpoložljive patrulje. Ker se je od oktobra lani zvrstilo že več vlomov v cerkvene objekte in so pri enem v bližini opazili renaulta thalio, so bili še posebno pozorni na to znamko. Najprej so sivo thalio koprskih registrskih oznak opazili v križišču pri Brezovici, ko je zavila na avtocesto v smeri proti Dolenjski. Potem v bližini Višnje Gore, na počivališču Dul pri Trebnjem pa so jo ustavili. V njej je bila omenjena peterica, vozil je Mlakar. Našli so več kap (tudi prerezano na način, kot pri roparjih), rokavice, izvijače, baterijski svetilki, ključ gedore in ruto. Pod sedežem pa zvitek z 19.330 evri, 130 hrvaškimi kunami, 50 kanadskimi dolarji in 80 švicarskimi franki. In pri Milenku Hudorovcu srebrne kovance.

Tožilstvo je prepričano, da sta dva stražila, medtem ko so se preostali ukvarjali z župnikom. Med temi naj bi bil Milenko; na kravati so forenziki našli mešano biološko sled več oseb, tudi njegovo. Na kraju so našli sledi obuval, ki v splošnih značilnostih ustrezajo Kovačičevim. V sodni preiskavi se je zagovarjal le Mlakar. Pravi, da so bili prejšnji dan pri Milenkovi nekdanji ženi v Grosupljem in da drugam niso šli. Policija da jih je ustavila deset minut po odhodu proti Novemu mestu. Tega ne potrjujejo telefonski podatki. Milenko in Darjan Hudorovac ter Stojan Kovačič so bili v urah pred ropom v pogostih stikih. Milenko je bil še okoli 23. ure na območju Novega mesta, Kovačič pa Rakeka, kasneje pa jih je zaznala bazna postaja, ki pokriva kraj kaznivega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta