Začetek sojenja v aferi Stožice: "Ta zgodba je brez osnove"

Damijana Žišt
23.11.2021 19:03

Na ljubljanskem sodišču se je po več kot šestih letih od hišnih preiskav začelo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in soobtoženim v zvezi z gradnjo ljubljanske večnamenske dvorane

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obtožena v zadevi Stožice Roman Jakič in Zoran Janković ob prihodu na sodišče, kjer sta na sojenju zanikala očitke iz obtožnice. Foto: Damijana ŽIŠT

Damijana ŽIŠT

"Meni in soobtoženim se s tem kazenskim postopkom dela velika krivica, saj smo vsi stali za svojimi dejanji. Končna zgodba Stožic, ki bi lahko bile zelo uspešen projekt, če banke ne bi ustavile financiranja Grepa, je v tem, da imamo stadion in dvorano, podjetje Grep in njegov ustanovitelj Gradis Energoplan sta v stečaju, nekdanja direktorja teh družb sta v osebnem stečaju. In mi v javnem sektorju naj bi bili krivi, da smo nekomu v zasebnem sektorju nekaj omogočili. Omogočili, da je šel v stečaj? Ta zgodba je popolnoma brez osnove," je podanašnjem sojenju v tako imenovani zadevi Stožice dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Pred ljubljansko sodnico Mojco Kocjančič se je namreč začelo sojenje obtoženim, kjer na zatožni klopi poleg Jankovića sedijo še nekdanji obrambni minister Roman Jakič, ki je bil v času domnevnih kaznivih dejanj direktor Zavoda Tivoli, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana-Termoelektrarna Toplarna Ljubljana, nekdanji vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta gradnje Športnega parka Stožice Andrej Lavrič, Borut Skubic in Milan Črepinšek. Obtožnica specializiranega državnega sodišča, zastopata jo tožilki Blanka Žgajnar in Bojana Podgorelec, je obtoženim sprva očitala več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Po nekoliko spremenjeni obtožnici pa zdaj Jankoviću očitata zlorabo uradnega položaja za pridobitev financiranja športno-trgovskega centra Stožice, soobtoženim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Obtoženi so krivdo zanikali, vztrajali so pri zagovorih, podanih v sodni preiskavi, nekateri pa so le še kratko dopolnili svoj zagovor.

Sporna pogodba za najem parkirišč

Obtoženi naj bi bili v zvezi z gradnjo kompleksa Stožice leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Tožilstvo trdi tudi, da je Janković v zahtevi takratnemu ministrstvu za šolstvo in šport leta 2010 za sofinanciranje večnamenske dvorane in stadiona - občina je prejela 9,4 milijona evrov, od tega nekaj manj kot osem milijonov evropskih sredstev in 1,4 milijona evrov sredstev državnega proračuna - lažno zatrjeval, da so stroški ustrezno evidentirani, da je investicija v stadion zaključena in da so bila vsa dela na stadionu opravljena. Glede stroškov tožilstvo trdi, da so bili uveljavljeni tudi stroški sanacije gradbene jame v višini okoli 3,4 milijona evrov, čeprav se je občina, tako tožilstvo, glede jame pred tem že sodno poravnala z družbo SCT. Da investicija ni zaključena, naj bi kazalo dejstvo, da občina in Grep v času zahtevka na ministrstvo še nista vzpostavila etažne lastnine. Glede opravljenih del pa tožilstvo trdi, da so v prijavi ministrstvu izkazovali za okoli 2,2 milijona evrov več del od opravljenih. Okrožno sodišče v Ljubljani je 20. aprila 2015 odredilo preiskavo zoper župana zaradi suma, da je naklepno pomagal Ogrinu in Sraki pri storitvi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila družbe Grep pri NLB in Factor banki ter da je kot župan MOL ministrstvu za šolstvo in šport predložil zahtevek za izplačilo sofinanciranja upravičenih stroškov stadiona Stožice, zahtevku pa priložil ponarejeno situacijo družbe Grep. 18. maja 2018 je tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico, nanjo so se obtoženi pritožili, vendar je sodišče vse ugovore zavrnilo. Predobravnavni naroki za obtožene so se opravili lani poleti.

Tožilki Blanka Žgajnar in Bojana Podgorelec Zoranu Jankoviću očitata zlorabo uradnega položaja za pridobitev financiranja športno-trgovskega centra Stožice, soobtoženim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Foto: Damijana ŽIŠT

Damijana ŽIŠT

Stadion je zaživel avgusta 2010

Zoran Janković je v svojem zagovoru dejal, da vztraja pri svojem zagovoru iz preiskave marca 2015 ter da ne on in ne soobtoženi niso storili očitanih jim kaznivih dejanj. Je pa svoj zagovor še nekoliko dopolnil. "Prepričan sem, da bo dokazni postopek pokazal absurdnost in pravno zgrešenost tega postopka," je uvodoma dejal ljubljanski župan.

Dejal je, da za izvedbo prireditev v Stožicah omenjena parkirna mesta potrebujejo, da pa se omenjena pogodba žal ni realizirala. Poudaril je, da če stadion avgusta 2010 ne bi bil dokončan, ne bi bil prevzet, ne bi dobili (začasnega) uporabnega dovoljenja in tudi ne mogli izvesti tekme državne nogometne reprezentance med Slovenijo in Avstralijo, ki je bila naslednji dan po pridobitvi dovoljenja, kar je bilo 10. avgusta 2010. Glede očitkov na račun gradbene jame pa je povedal, da je tožilstvo v zvezi s tem zoper njega vložilo še eno obtožnico, ki pa je bila vrnjena v preiskavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta