Zadeva Stožice: Obtoženim je bila kršena pravica do naravnega sodnika

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.12.2018 14:53

Višje sodišče v zadevi Stožice ugodilo obrambi obtoženih, da sodnici Špeli Koleta ni bil pravilno dodeljen kazenski spis, zato bo obtoženim sodila prvotno dodeljena sodnica Mojca Kocjančič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženim v tako imenovani zadevi Stožice, prvi na fotografiji je  nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, ne bo več sodila sodnica Špela Koleta, temveč je sodni spis romal nazaj k sodnici Mojci Kocjančič, ki ji je bila zadeva sprva dodeljena. 
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Pred ljubljansko okrožno sodnico Špelo Koleta bi se v začetku decembra moral opraviti predobravnavni narok v tako imenovani zadevi Stožice, kjer so obtoženi ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji obrambni minister Roman Jakič, ki je bil v času domnevnih kaznih dejanj direktor Zavoda Tivoli, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana-Termoelektrarna Toplarna Ljubljana, nekdanji vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta gradnje Športnega parka Stožice Andrej Lavrič, Borut Skubic in Milan Črepinšek. Obtožnica Specializiranega državnega tožilstva obtoženim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Obtoženi naj bi bili v zvezi z gradnjo kompleksa Stožice leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah.

Preobremenjenost sodnikov ni bil upravičen razlog

Narok pri sodnici Koleta se je končal po nekaj minutah, saj je odvetnik Boris Grobelnik, ki zastopa obtoženega Ogrina, zahteval izločitev sodnice Koletove in predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika. Odvetnik je pojasnil, da zahteva izločitev sodnice Koletove, ker je bil omenjen kazenski spis najprej dodeljen sodnici Mojci Kocjančič, torej naravno dodeljenemu sodniku, po imenskem vrstnem redu, nato pa je Pogačnik zadevo predodelil Koletovi, ob tem pa ni navedel razloga za zamenjavo sodnice. "Po naših podatkih sodnica Kocjančič ni bila preobremenjena z drugimi zadevami, prav tako ni bila na daljši bolniški odsotnosti, kar bi lahko bila razloga, da bi se omenjen kazenski spis predodelil drugemu sodniku. Zato je bilo obtoženim kršeno načelo pravice do naravnega sodnika in zahtevamo izločitev sodnice Koleta in predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, ki ji je predodelil spis,“ je povedal odvetnik Grobelnik. Z njim so se strinjali še nekateri odvetniki obtoženih. 

Kazenski spis se vrača naravni sodnici

Predsednik višjega sodišča Anton Panjan pa je zavrnil predlog odvetnika Grobelnika o izločitvi predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, saj v primeru, ko je dodelil spis sodnici Koleta, ni bil nepristranski. Ravnal je po načelu enakomerne delovne preobremenjenosti sodnikov in z namenom, da sojenje steče v razumnem roku za obtožence, čeprav je zadevo nepravilno dodelil. ​Mateja Jazbec, tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča, nam je potrdila, “da je višje sodišče v zahtevi za izločitev sodnice Špele Koleta ugodilo, zahtevo za izločitev predsednika tukajšnjega sodišča pa je zavrnilo". "Višje sodišče je odločilo, da je bila z odredbo predsednika sodišča zadeva nepravilno predodeljena in se zato vrača drugi sodnici, Mojci Kocjančič, kateri je bila zadeva prvotno dodeljena,“ dodaja Jazbečeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta