Žaljivi tvit: Bo Janša obsojen ali oproščen?

Gordana Possnig
24.02.2022 19:53

Na celjskem sodišču so kljub odsotnosti obtoženega predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janše, ki ga zaradi žaljivega tvita tožita novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek, zadevo le pripeljali do izreka sodbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stojan Zdolšek, Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl bodo le dočakali sodbo zaradi Janševega tvita.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču bomo jutri malo po 13. uri dočakali odločitev sodišča, ali je predsednik vlade Janez Janša, v času obravnavanega dogodka 16. marca 2016 pa prvak stranke SDS, s tvitom o odsluženih prostitutkah novinarko RTV Eugenijo Carl in njeno urednico Mojco Šetinc Pašek razžali ali ne. Spomnimo, da je Janez Janša tedaj na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Omenjeni novinarki sta nato zaradi omenjenega tvita, s katerim ju je po njunem degradiral, vložili zasebno tožbo na sodišče. Sprva je bil Janša zaradi dveh kaznivih dejanj razžalitve novembra 2018 obsojen na pogojno kazen treh mesecev zapora s preskusno dobo enega leta. A je zadeva kasneje padla na višjem sodišču, ker je bila sodnica porotnica nepravilno izbrana. V ponovljenem sojenju je bila zadeva dodeljena drugi sodnici, ta pa je tudi zaradi težav s senatom in sodniki porotniki in drugimi manevri obrambe (tudi z zahtevo po delegaciji sojenja) več mesecev neuspešno skušala izpeljati ponovno sojenje.

Zagotovo še k višjim sodnikom

Tokrat pa je predsednici senata Alenki Jazbinšek Žgank kljub odsotnosti obdolženca (ta je imel v času obravnave nujno sejo vlade) le uspelo izpeljati sojenje od začetka do zaključnih besed. Čaka jo le še razglasitev sodbe, ki bo jutri. A zadeva s tem še ne bo pravnomočna, saj gre v vsakem primeru pričakovati pritožbo ene od vpletenih strani. Ob tem pa je pred vrati zastaranje primera, kar se bo zgodilo 24. maja.

Medijsko odmevno sojenje, ki bo svoj nepravnomočni epilog dejanja dočakalo jutri, je bilo tudi tokrat polno zapletov. Na sojenju znova ni bilo obdolženca, njegov odvetnik Franci Matoz je sodnici povedal, da ima nujno sejo vlade, ob tem pa odhaja na pot v Bruselj. Je pa odvetnik sodnici prinesel vročilnico od svojega klienta, da je ta prejel vabilo na sojenje oziroma vse razpisane obravnave. Ker pa je Janša že 1. junija lani, kot se je edinkrat na ponovljenem sojenju pojavil na sodišču, dal soglasje, da se mu lahko sodi v nenavzočnosti, je senat sprejel sklep, da se obravnava tokrat le opravi. Sodišče je ob soglasju strank za prebran štelo njegov zagovor s prvega sojenja, v katerem je zatrjeval, da je bil njegov tvit le odziv na medijsko nekorektno poročanje novinarke Eugenije Carl o članih njegove stranke in da je šlo pri tem za medijsko in ne spolno prostitucijo. Ob tem pa je senat sprejel tudi dokazni sklep, da se ves dosedanji postopek, tudi izjave oškodovank, določeni članki in prispevki o Janši in njegovi stranki ter sodbah vrhovnih sodišč v civilnih tožbah oškodovank, upošteva kot prebran.

Franci Matoz, odvetnik Janeza Janše je prepričan, da bi moralo sodišče njegovega klieta oprostiti
Gordana Possnig

Matoz trdi, da sta novinarki sami izdali, za koga gre

Na presenečenje vseh se je senat odločil takoj izpeljati še zaključne besede. Pooblaščenec oškodovank Stojan Zdolšek je med drugim dejal, da je očitano kaznivo dejanje Janši dokazano in da naj ga sodišče obsodi v skladu z zakonom. Po njegovih besedah je zapis na twitterju vseboval negativno vrednostno sodbo in je z njim užalil njegovi klientki in ju označil kot moralno propadli osebi. "Storil je zelo težko kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime novinark. O tem pa gre v tem primeru za zaničevanje, prezir in osebno diskvalifikacijo novinark." In da je šlo za objavo na javno dostopnem profilu, "ki ga lahko vidijo vsi", je med drugim poudaril Zdolšek.

Nasprotno je menil Janšev odvetnik Franci Matoz. V zaključni besedi se je vprašal, na kakšen način sta se novinarki sploh prepoznali v tvitu. Ob tem je je dodal, da povprečen bralec ob branju tvita ni mogel vedeti, da gre prav za omenjeni novinarki. Ne nazadnje pa sta novinarki prav s svojim ravnanjem omogočili, da je javnost postala pozorna na Janšev tvit. Iz tvita pa da je jasno videti, da gre za medijsko prostitucijo in ne za spolno prostitucijo. In da je bil Janšev odziv na twitterju le posledica neresničnega in žaljivega poročanja Carlove o članih njegove stranke. Da ga mora sodišče oprostiti, govorita dovolj že dve različni civilni sodbi vrhovnega sodišča, v katerih sta novinarki Janeza Janšo tožili tudi za odškodnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta