Zdravniki obsojeni, delajo pa še lahko. V preteklih dvajsetih letih je začasno ostalo brez licence (le) pet zdravnikov, enemu so jo vzeli za stalno

Damijana Žišt
18.02.2021 06:20
Ljubljansko sodišče je v aferi Emporio Medical štiri zdravnike spoznalo za krive prejemanja podkupnine, obsodilo pa tudi nekdanjega komercialista v podjetju. Prav vse (nepravnomočno) pošilja za zapahe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokazi in obtožnica zoper vpletene v afero so 6. avgusta 2018 na ljubljansko okrožno sodišče pripotovali v kombiju. Preiskovalci in tožilci so jih zbrali v 30 škatel. Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK
Bojan Velikonja

"Sodišče kljub obsodilni sodbi ni ravno optimistično, da bomo z njo spremenili korupcijo v zdravstvu. Je pa današnja sodba sporočilo, da bo vsak, ne glede na njegov položaj, ali bo zdravnik, državni sekretar, uslužbenec ali kdo drug, ki bo spoznan za krivega korupcijskih kaznivih dejanj, tudi obsojen," je včeraj v izreku sodbe v aferi Emporio Medical dejala predsednica sodnega senata Dejana Fekonja. Ljubljansko okrožno sodišče je namreč včeraj na zaporne kazni zaradi prejemanja podkupnine obsodilo štiri zdravnike - Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja, Roberta Janeza Cirmana -, za krivega dajanja podkupnine pa je bil spoznan nekdanji komercialist v Emoporiu Medical Darko Žafran. "Sodišče pa ni sledilo predlogu tožilstva, da bi zdravnikom izrekli še varnostni ukrep prepoved opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje. Kaznivih dejanj, za katera so bili spoznani za krive, namreč niso storili v povezavi z zdravljenjem," je pojasnila sodnica Fekonja. ​Sodišče je zdravnikom naložilo tudi vračilo podkupnin in plačilo sodnih stroškov. Sodba še ni pravnomočna, obramba obtoženih, ki je bila navzoča ob izreku sodbe, obtoženih pa ni bilo, je včeraj že napovedala pritožbo na višje sodišče.

Najvišja kazen, tri leta zapora, je nepravnomočno doletela zdravnika Roberta Janeza Cirmana (levo). Foto: BOBO
Ziga Zivulovic Jr./bobo

Vestni komercialist si je vse zapisal

Obtoženi so po mnenju senata nedovoljena darila prejemali na različne načine, na primer v obliki plačila naročnin na strokovne revije in kotizacij za strokovna srečanja, plačila novoletnih zabav, nakazil na njihove bančne račune pa tudi v gotovini, ki jim jo je izročal Žafran. Ta je na svoje ime tudi sklepal naročnine na strokovne revije in na svoj bančni račun na Hrvaškem prejemal plačilo in gotovino nato izročal zdravnikom. "Sodišče je v dokaznem postopku ugotovilo, da so obtoženi krivi, da so torej prejemali nedovoljene nagrade oziroma darila od Emporia Medical, in to prek Darka Žafrana. Iz dokumentov z naslovom Analiza razlik v ceni je natančno razvidno, kakšen posel je sklenila posamezna bolnišnica z Emporiom Medical in za kolikšno ceno, na dokumentu pa je z roko napisano ime zdravnika in odstotki, ki naj bi jih ta prejel od sklenjenega posla. To naj bi bil pisal Žafran. Izračun pokaže, kdaj in koliko podkupnine je prejel zdravnik glede na vrednost sklenjenega posla. Vsi obtoženi so na takšnih položajih, da so imeli možnost odločati, katero medicinsko opremo bo naročila bolnišnica in od katerega dobavitelja," je v obrazložitvi sodbe izpostavila sodnica. Posamezni zneski podkupnine so bili iz podjetja Emporio Medical nakazani na Žafranov osebni račun, Žafran pa je nato denar dvignil in ga izročal Cirmanu, Vengustu in Fokterju. Vengust edini podkupnine ni zahteval zase, ampak kot donacijo za Društvo za razvoj ortopedije, v skupni višini 41 tisoč evrov. Emporio Medical je v nekaj letih nakazal za 20 tisoč evrov donacij. "Obramba zatrjuje, da obtoženi niso poznali direktorice in solastnice Emporia Medical Urške Jurkovič ali njene mame Ane, prav tako zaposlene v podjetju. Morda je to res, dejstvo pa je, da je Žafran Urški in Ani Jurkovič povedal, kolikšno podkupnino zahtevajo zdravniki in na kakšen način naj se jim izplača," je še spomnila sodnica.

 

Žvižgački nista v kazenskem postopku

Sodišče je pri izreku kazenske sankcije upoštevalo tudi, kakšno vlogo je imel kateri od zdravnikov in koliko nedovoljene nagrade je prejel ter kakšno vlogo je pri tem imel Darko Žafran. "Obtoženi zdravniki so do zdaj nekaznovani, in nedvomno so odlični hrbtenični kirurgi, ki so naredili veliko dobrega za zdravje ljudi. Vendar pa glede prejemanja nedovoljenih daril ne gre le za enkraten dogodek, ampak so to počeli več let z namenom pridobiti si premoženjsko korist. Tega pa jim glede na finančni status in položaj, ki ga imajo, ni bilo treba početi. Zato je prišel v poštev le izrek zaporne kazni," je še pojasnila sodnica. Od začetka sojenja je na zatožni klopi z včeraj obsojenimi sedel tudi upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, zoper katerega pa se je pred meseci kazenski postopek začasno ustavil zaradi njegovih zdravstvenih težav. Tožilec Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva, ki je v tem primeru napisal zajetno obtožnico, pa ni kazensko preganjal Urške in Ane Jurkovič, saj sta imeli v tem primeru vlogo žvižgača, ker sta policiji pomagali pri tem, da je razkrinkala koruptivne zdravnike.

Tožilec razmišlja o pritožbi

Tožilec Iztok Krumpak
Andrej Petelinšek

V preteklosti sodišča zoper zdravnike niso izrekla prav veliko takšnih ukrepov. Doslej je trajni odvzem licence doletel zgolj enega zdravnika, v zadnjih 20 letih pa zdravniška zbornica na osnovi z zakonodajo določenih razlogov za odvzem licence skupno beleži pet začasnih odvzemov. Začasni odvzem licence lahko traja največ pe let. Po podatkih zdravniške zbornice je leta 2002 določenega zdravnika začasni ukrep doletel za obdobje dveh mesecev, leta 2008 so zdravniku začasno odvzeli licenco za obdobje treh mesecev, štiri mesece nista smela delati zdravnika, ki ju je ta ukrep doletel v letih 2009 in 2013, najstrožji ukrep začasne prepovedi opravljanja poklica pa je bil zdravniku izrečen v letu 2019, in sicer za obdobje enega leta. Razlog za to je bil neustrezno znanje slovenskega jezika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta